„Kaip žinia, mokslas Lietuvoje yra niekam nereikalingas, o ypač nereikalingi specialistai, ruošiantys būsimus mokslininkus, tai noriu pranešti, kad dirbu taksi“, – taip į savo draugus feisbuke kreipėsi geologas Jonas Šečkus.

DELFI jis pasakojo taksistu ėmęs dirbti dėl elementarios priežasties – pradėjo trūkti pinigų, nes mokslininko profesija Lietuvoje apmokama apverktinai.

Išgyventi iš dėstytojo atlyginimo – neįmanoma

„Pradėjo trūkti pinigų ir reikėjo pradėti galvoti, kuo užsiimti. Kadangi aš vairuoti mėgstu, mąsčiau gal galėčiau tapti tolimųjų reisų vairuotoju, gal dar kuo, bet, iš tiesų, nenorėjau visiškai mesti mokslinės veiklos. Dėl ir to nutariau, kad dirbti taksistu man bus geriausia. Didžiausias privalumas – laisvas grafikas, tad kartu galiu ir toliau dėstyti Klaipėdos ir Vytauto Didžiojo universitetuose“, – pasakojo J. Šečkus.

Feisbuke apie savo gyvenimo pokyčius jis aiškino paskelbęs ne tik dėl reklamos, bet kartu ir norėdamas „įkąsti“ politikams.

„Situacija Lietuvoje, kai dėstytojas tam, kad išgyventų, privalo kažkuo užsiimti papildomai, nėra normali. Vien iš dėstytojo atlyginimo nebėra įmanoma išgyventi“, – atviravo mokslininkas.

Taksisto alga – 5 kartus didesnė

Jis pasakojo taksistu dirbantis jau mėnesį, per kurį pavyko uždirbti 600 eurų. Palyginimui, Klaipėdos universitete už 3 dėstomus dalykus pašnekovas pasakojo gaunantis 120 eurų.

„Be to, ir taksisto darbas yra intelektualiai lengvesnis. Ir man, pavyzdžiui, paprasčiau vairuoti automobilį nei dėstyti, mažiau atsakomybės“, – tikino J. Šečkus.

Mokslų daktaras neslėpė iš pradžių sėsdamas už taksi vairo jautęs kartėlį, net gėdą, bijojęs sutikti pažįstamų.

„Pirmąjį mėnesį praktiškai niekam nepasakojau, nesigyriau jokiems draugams, tik artimiausi iš jų ir šeimos nariai tai žinojo. Baisiausia gal buvo prieš kolegas, buvusius ir esamus studentus. Tačiau vėliau spjoviau į tai – juk ne nuo manęs tokie dalykai priklauso. Yra kaip yra, toks gyvenimas“, – niūriai šyptelėjo jis.

Naujo darbo nesureikšmina, tačiau buvo nusivylusių

Tiesa, nusprendęs to nebeslėpti, J. Šečkus džiaugėsi sulaukęs daug palaikymo, nors netrūko ir tokių, kurie tai palaikė pokštu, ir tų, kurie kiek nusivylė.

„Žinodami, kiek geologinės patirties turiu, jie ir vertindami įrašą spaudė ašarojantį veiduką. Sunku kai kuriems suprasti, kaip taip gali atsitikti“, – pasakojo mokslininkas.

Tuo metu jis pats aiškino šiame darbe įžvelgiantis ir romantikos – dirba vakarais, naktimis, savaitgaliais, susitinka įvairių žmonių, aplanko vietas, kuriose greičiausiai niekada šiaip neapsilankytų.

„Turbūt kiekviename darbe galima rasti ir savų pliusų, ir savų minusų. Stebuklų kažkokių aš papasakoti negaliu. Na, gal nebent, kad netyčia aplankiau taborą. Jei specialiai būtų kvietę važiuoti, nebūčiau pasiryžęs, tačiau įsėdus klientei neturėjau, kur dėtis. Kitą vertus, pačiam buvo įdomu pažiūrėti, kaip viskas atrodo. Na, ir atrodo baisiai, žinokite. Vaizdai šiurpinantys“, – atviravo pašnekovas.

Dėstytoju ėmė dirbti dėl meilės mokslui

Kol kas jis pasakojo nežadantis visiškai atsisakyti dėstytojavimo ir tik vairuoti taksi automobilį, nes mokslinę veiklą vis dėlto vadina vienu maloniausių hobių.

„Jau ir anksčiau dėsčiau ne dėl to, kad norėjau uždirbti pinigų, jų tiek nedaug, kad iš to gyventi negali, bet būtent todėl, kad man patinka. Kartais juokiuosi, kad esu kiek ekshibicionistas – jei nebūčiau geologu, gal aktoriumi kokiu tapčiau nes mėgstu žmonių dėmesį, išeiti. Geologiją, iš tiesų, aš labai myliu ir noriu pasidalinti šiuo jausmu ir žiniomis su kitais žmonėmis – tai man teikia didelį malonumą.

Kitą vertus, didelis privalumas, kai dėstytojas gauna labai mažą algą, nes gali suprasti, kad jei dirba, tai tikrai ne dėl pinigų. Daugiau galimybių, kad jis vertins studentus reikliai, nes tu tai darai iš idėjos. Bent mane studentai turbūt žino kaip tokį, pas kurį šiaip nepraeisi“, – teigiamų dalykų bandė įžvelgti J. Šečkus.

Tiesa, nepaisant to, studentų jis jautėsi mėgiamas, nuolat sulaukdavo teigiamų atsiliepimų.

Mokslo metais – akademijos dėstytojas, vasarą – juodadarbis Londone

„Absoliučiai visi dėstytojai visoje Lietuvoje dirba papildomai kitus darbus. Be abejo, tai gali būti susiję su specialybe, bet vien iš šios profesijos nė vienas žmogus tikrai negyvena. Pavyzdžiui, ir dirbdamas taksistu sutikau dėstytoją, kuris moko Vilniaus dailės akademijoje, tačiau, kai baigiasi mokslo metai, skrenda į Londoną ir dirba ten juodus darbus tam, kad Lietuvoje galėtų normaliai gyventi“, – atvirai kalbėjo pašnekovas.

Tačiau, jo teigimu, kai išsilavinusiems žmonėms pritrūksta pinigų, jie paprastai nepuola skųstis pirmam pasitaikiusiam, pasakodami, kaip jiems blogai, dėl to greičiausiai tikroji dėstytojų padėtis Lietuvoje nežinoma.

„Dažnai tie žmonės, matyt, bando rasti kitokias išeitis. Gal dėl to ir nėra daug kalbančių apie dėstytojų atlyginimus, daugiau – net apie mokytojų. Iš esmės, visi apie tai nutyli ir tokia tragiška situacija tampa kone paslaptimi“, – pastebėjo jis.

Įvardijo, kur suklysta

Anot J. Šečkaus, dėstytojų algos atspindi bendrą valdančiųjų vizijos nebuvimą. Jis pasakojo, kad dar kai Lietuva ėmė naudotis pirmosiomis iš ES perduotomis lėšomis, švietimo ir mokslo ministrai vienas po kito dėstė, kaip skirs kelis milijardus mokslui.

„Ir Gintaras Steponavičius, gerai atsimenu, gyrėsi, kaip mokslas pakils į neregėtas aukštumas. Tačiau dabartinė situacija susiklostė tik todėl, kad žmonės neskiria mokslo nuo statybų. Vyriausybė, pasinaudodama ES pinigais, investavo į pastatų ir slėnių kūrimą, įrangą, tačiau visiškai nebuvo atsižvelgta į tai, kas dirbs tose erdvėse. Mokslas dabar tampa pajuokos objektu“, – aiškino pastebėjęs mokslų daktaras.

Jo teigimu, jei jaunų žmonų paklaustume, kodėl jie mokosi, išgirstume, kad tai daro „dėl popieriuko“ ar nes šeima norėjo, o ne dėl to, kad siektų tikslų tam tikrose specialybėje.

„Aš tiesiai šviesiai, kad ir koks patriotas savoje specialybėje bebūčiau, dabar kol kas perspektyvų jokių Lietuvoje geologijos srityje nematau“, – atviravo pašnekovas.

Sulaukė didelio dėmesio

Paskelbęs savo numerį feisbuke jis aiškino sulaukęs tokio dėmesio, kad dar tą patį vakarą nebesinaudojo taksi dispečerinės paslaugomis.

„Skambino draugai, draugų draugai. Atsirado ir žmonių, kurie kelintą kartą važiuoja su manimi. Pavyzdžiui, yra vieni portugalai studentai, kurie visada tik mane kviečia, nes sako, kad esu geriausias taksistas Vilniuje, o gal ir Europoje“, – juokėsi J. Šečkaus.

Tiesa, vykstantiems taksi jis turėjo ir kelias pastabas:

O kiek uždirbate jūs? Kiek papildomai turėtumėte uždirbti, kad būtų patenkinti Jūsų poreikiai? Pasidalinkite savo mėnesio išlaidomis ir parodykite, koks turėtų būti jūsų atlygis. Jūsų minčių laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „ Atlyginimas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (884)