Tarnybai pavaldžiose įstaigose auditoriai nustatė ilgalaikio turto apskaitos trūkumų: Rambyno regioninio parko direkcijoje neapskaityti 343 tūkst. Lt vertės kelio remonto darbai, Ventos regioninio parko direkcijoje – keturios automobilių stovėjimo aikštelės, kurių įrengimas kainavo 447 tūkst. Lt. Be to, dėl netinkamos apskaitos auditoriai negalėjo patvirtinti, kad Dzūkijos nacionalinio parko direkcijoje ilgalaikio turto nusidėvėjimas apskaičiuotas teisingai. Turto apskaitos pažeidimų nustatyta ir Kuršių nerijos bei Žemaitijos nacionalinio parko direkcijose.

Valstybiniai auditoriai konstatavo, kad Dzūkijos nacionalinio parko direkcija netinkamai tvarkė atsiskaitymų apskaitą: metų pabaigoje buvo užregistruota dalis direkcijos turimų skolų, kurios jau buvo grąžintos, taip pat apskaitoje nurodytos ne visos direkcijai jau grąžintos skolos. Iš viso netinkamai apskaityta per 30 tūkst. Lt. Be to, dėl faktinių išlaidų ir apskaitos registrų duomenų neatitikimo, auditoriai negalėjo įvertinti, ar vykdydama projektus direkcija daugiau nei 1 mln. Lt darbo užmokesčiui ir 377 tūkst. Lt prekėms ir paslaugoms įsigyti panaudojo ir apskaitė teisingai.

Buhalterinės apskaitos pažeidimų nustatyta ir Kurtuvėnų regioninio parko direkcijoje. Auditoriai nustatė, kad direkcija į apskaitą įtraukė ne visas išlaidas, o biudžeto asignavimus naudojo ne pagal patvirtintą sąmatą. Pavyzdžiui, nors biudžeto lėšos buvo skirtos konkrečioms programoms vykdyti, direkcija sistemingai jas naudojo kitoms išlaidoms apmokėti. Tuo tarpu programos buvo vykdomos iš pavedimams skirtų lėšų ir naudojant uždirbtas lėšas, kurios privalėjo būti pervestos į valstybės biudžetą. Todėl auditoriai negalėjo nustatyti, ar visos ne pagal tikslinę paskirtį panaudotos lėšos buvo atstatytos, ar liko nepanaudotų biudžeto asignavimų, kurie metų pabaigoje turėjo būti grąžinti į valstybės biudžetą.

Tuo tarpu Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija neteisingai apskaitė dalį 2006 m. gautų pajamų ir jas naudojant patirtų išlaidų, iš apskaitos neišbraukė 135 tūkst. Lt vertės pastato, kurio ji nebevaldo nuo 2007 metų.

Nustatyta, kad ne visi parkų direkcijų pastatai yra užregistruoti Nekilnojamojo turto registre: Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija neužregistravusi aštuonių statinių, Aukštaitijos ir Žemaitijos nacionalinių parkų direkcijos po keturis, o Aukštadvario regioninio parko direkcija – vieno statinio. Be to, Aukštadvario, Dzūkijos ir Kuršių nerijos parkų direkcijos nėra sudariusios sutarčių dėl naudojimosi valstybinės žemės sklypais, reikalingais patikėjimo teise valdomiems pastatams eksploatuoti. Iš viso nesudaryta sutarčių dėl daugiau nei 60 žemės sklypų.

Dėl nustatytų reikšmingų teisės aktų pažeidimų valstybės kontrolieriaus pavaduotojas priėmė sprendimą, įpareigodamas Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorę Rūtą Baškytę ir tarnybai pavaldžių trijų įstaigų direktorius pašalinti nustatytus reikšmingus teisės aktų pažeidimus ir nubausti juos padariusius tarnautojus.

Ministerija žada kontroliuoti

Aplinkos ministerija praneša, kad kontroliuos, kaip Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) bei jai pavaldžios įstaigos šalina finansinio audito metu nustatytus trūkumus.

Tokį sprendimą priėmė aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, atsižvelgdamas į Valstybės kontrolės atlikto VSTT audito išvadas. Ministras ragina VSTT vadovybę pasirūpinti, kad trūkumai būtų pašalinti kaip galima sparčiau.

Valstybiniai auditoriai paskelbė finansinio audito metu nustatę reikšmingus teisės aktų pažeidimus ir įpareigoję VSTT direktorę Rūtą Baškytę bei trijų jai pavaldžių įstaigų direktorius pašalinti nustatytus pažeidimus, nubausti juos padariusius tarnautojus.

“Finansai – sritis, kurioje viskas turi būti vykdoma itin skaidriai ir aiškiai. Pinigai turi būti naudojami tik pagal paskirtį, visos išlaidos turi būti apskaitytos, apskaita turi būti tinkama. Pažeidimai šioje srityje nei ministerijoje, nei jai pavaldžiose įstaigose nėra ir nebus toleruojami, o juos įvykdę darbuotojai atsakys visu įmanomu griežtumu”, - teigia aplinkos ministras G. Kazlauskas.

Artimiausiu metu aplinkos ministras ketina surengti susitikimą su VSTT vadovybe, kuriame bus tariamasi, kokios papildomos priemonės padėtų išvengti buhalterinės apskaitos pažeidimų ateityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją