Tokiu būdu Aljansas ketina imtis papildomų saugumo priemonių prieš galimas Rusijos grėsmes, praneša dw.de.

Ministrų susitikime Briuselyje, kuris įvyks vasario 5 d., bus aptariamas šešių naujų karinių bazių Lietuvoje ir Lenkijoje klausimas. Tai bus mokymosi centrai NATO ypač greito reagavimo pajėgoms, kurios šiuo metu kuriamos.

Šios pajėgos, kurios veiks NATO reagavimo pajėgų sudėtyje, per kelias dienas galės būti permestos į regionus, kur būtinas jų būvimas, pavyzdžiui, į Baltijos valstybes, kurios ypatingai stipriai jaučia Rusijos grėsmę. Šiemet, bandomajame šių pajėgų kūrimo etape, iš bendro 5 tūkst. karių skaičiaus – du tūkstančiai bus iš vokiečių Bundesvero.

Artimiausiu metu bus nuspręsta, kokios dar valstybės dalyvaus ypač greito reagavimo pajėgų kūrime. Aptarime, kartu su Vokietija, dalyvaus Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos, Lenkijos ir Turkijos atstovai.

Lietuvoje bus ir NATO štabas

NATO karinis komitetas sausio pabaigoje pritarė tarptautinių štabų steigimui Lietuvoje ir dar penkiose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, ir teiks šį pasiūlymą gynybos ministrams.

„Sprendimas yra teigiamas. Tie štabai bus steigiami“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė generolas J. V. Žukas.

J. V. Žuko teigimu, Sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiajam vadui (SACEUR) tiesiogiai pavaldų štabą svarstoma įkurti Vilniuje šalia Jungtinio štabo, pusę personalo jame sudarys lietuviai, kitą pusę - tarptautinės pajėgos.

Pasak generolo, kiti panašūs štabai turėtų būti įkurti Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje. Tai ketinama padaryti šiemet.

Štabų steigimą vasario pradžioje turėtų patvirtinti NATO gynybos ministrai.

Lietuvai yra geros žinios. Mums pavyko pasiekto to, ko mes norėjome“, - teigė generolas.

Štabas bus „jungtis tarp nacionalinių pajėgų, Lietuvoje dislokuotų NATO pajėgų ir vyriausiosios NATO vadovybės Europoje“, sakė J. V. Žukas.

Jo teigimu, sprendimų dėl išankstinės įrangos dislokavimo Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse nebuvo priimta, nors šis klausimas buvo iškeltas Briuselyje dvi dienas vykusiame NATO kariuomenių vadų susitikime.

Pasak generolo, diskusijose taip pat buvo patvirtinti planai įkurti ypač greito reagavimo pajėgas (angl. VJTF) ir iškeltas klausimas, kad NATO turi peržiūrėti savo strategiją ir įvertinti naujas grėsmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1950)