Šiandien pravėrus sunkias slėptuvės buvusioje tarptautinėje ryšio stotyje Vilniuje duris gali sugrįžti į 1991-ųjų sausį. Iš buvusio telekomo pastato dabartiniame Savanorių prospekte Vilniuje po Sausio 13-os įvykių organizuotas ryšis su užsieniu. Kol buvo atstatytas įprastas ryšys, maždaug savaitę juo naudojosi AT ir jo pirmininkas V. Landsbergis.

Skambučiai į užsienį ir iš užsienio buvo priimami specialiu prietaisu – komutatoriumi. Sovietų kareiviams užėmus stotį ir nutraukus šias paslaugas, lietuviai sumanė išeitį – rūsyje esančioje slėptuvėje pastatė vieną komutatorių ir čia slapta įkurdino dvi moteris operatores. Jos čia ir nakvojo, ir maitinosi.

Prie aparato sėdinti operatorė sujungdavo užsisakytą pokalbį, matuodavo jo ilgį, iki pokalbio pabaigos likus 10 sekundžių perspėdavo, kad laikas baigiasi ir reikia pokalbį baigti. Operatorės buvo pasirašiusios pasižadėjimus saugoti valstybės paslaptis.

Apie slaptą paslaugas AT teikusį kambarėlį nedaug kas žinojo. To neįtarė ir stotyje šeimininkavę kariškiai. Pasak antradienį žurnalistams slėptuvę aprodžiusio tuometinio inžinieriaus, dabar - įmonės „Lintel“ generalinio direktoriaus Remigijaus Šerio, jei Maskva būtų Lietuvai užblokavusi ryšius su užsieniu, paskambinti į kitą valstybę būtų buvę problematiška.

Šiandien ant minėto paslaugas AT teikusio komutatoriaus kreida užrašyta jau mirusio inžinieriaus Grigorijaus Malkino pavardė. „Merginoms baigus teikti paslaugas, jis kažkur prieš 20 metų pasirašė su kreida savo pavardę ir atjungė aparatą. Užrašymas su kreida - sutartinis ryšininkų ženklas“, - kalbėjo R. Šeris.

Po kurio laiko AT ryšį su pasauliu užtikrinusios operatorės apdovanotos padėkos raštais.

Nuo Maskvos kontrolės išgelbėjo norvegai

R. Šeris pasakojo, kad kruvinųjų sausio įvykių metu sovietai stoties nepuolė. Nors jau buvo atvykęs sunkvežimis su kareiviais, dėl kažkokių priežasčių kariai buvo atšaukti ir pastato nešturmavo.

Inžinierius prisiminė, kad ginti ryšio stotį buvo pasiryžęs pagaliais ginkluotas studentų būrys. R. Šeris prisiminė juos įkalbėjęs „nusiginkluoti“ ir išeiti pastato saugoti iš lauko, mat šturmo metu studentams būtų grėsęs sušaudymas.

Visgi sovietai perėmė stoties kontrolę po Sausio 13-tos. Tada visoje šalyje ir buvo nutrauktas tarptautinis tarpmiestinis ryšys.

Kad būtų organizuojamas nuo Maskvos nepriklausomas ryšys, apie 1991 m. Norvegijos Vyriausybė Lietuvai padovanojo palydovinę stotį. Kartu su kolegomis R. Šeris ją montavo ant Seimo stogo. Taip atsirado realus nuo Maskvos nepriklausomas ryšys. Iki 1991 m. visi pokalbiai iš Lietuvos į užsienį eidavo per Maskvą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją