Policijos departamento atstovo spaudai Ramūno Matonio teigimu, apie pažeidimus praneša tiek paprasti piliečiai, tiek stebėtojai, tiek rinkimų komisijų atstovai.

„Žmonės mato, kad renkasi kažkokie įtartini asmenys, kad kažkokie automobiliai važinėja pirmyn-atgal, kad kažkokie apgadinti plakatai ar neleistina agitacija“, - pasakojo R. Matonis.

Jo teigimu, visi galimi pažeidimai tikrinami, tačiau itin išskirtinių pažeidimų kol kas nesama.

Už balsą siūlė 10-50 litų

Naujausiais policijos duomenimis, sekmadienį pradėti jau penki ikiteisminiai tyrimai dėl rinkimų pažeidimų.

Sekmadienį gautas Skuodo gyventojos pranešimas, kad nuėjusi balsuoti į rinkiminę apylinkę, esančią Skuode, Gedimino pr. 1, gavo pasiūlymą iš nepažįstamo vyro balsuoti už tam tikrą partiją, taip pat matė kaip tas pats vyras sumokėjo 10 Lt už balsą. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 172 str.

Vilniuje, Šaltkalvių gatvėje, sulaikyta neblaivi moteris, siūliusi po 10 Lt už balsą.

LNK televizijos speciali rinkiminė naujienų laida informavo, kad Vilniaus savivaldybėje pastebėtas būrys asocialių asmenų, ieškojusių, kur balsuoti už nurodytą partiją.

„Lietuvos ryto“ televizija pranešė, esą fiksuojama, kad Kirtimų apylinkėje čigonai masiškai balsuoja už Darbo partiją. Rinkimų stebėtojas televizijai teigė, jog jiems už balsą siūloma net po 50 Lt.

Dar du tyrimai pradėti Zarasuose. Policija gavo informacijos, kad mieste šeštadienį buvo „ važinėjama po namus ir siūloma balsuoti už tam tikrą partiją ar kandidatą“.

Penktasis tyrimas pradėtas Šiaulių rajone. „Šiaulių rajone Drąsučių kaime, rinkiminėje apylinkėje sulaikytas vyras, kuris įtarimas balsų pirkimu“, - praneša Policijos departamentas.

Sulaikytas vyras, balsavęs, įtariama, už pinigus

Sekmadienį ryte Vievyje, Šviesos g., Vievio gimnazijos stebėtoja pranešė, kad gimnazijoje tarp jos ir kitų asmenų kilo konfliktas. Pareigūnai sulaikė 2 asmenis, kurie įtariami papirkinėję rinkėjus ir 1 asmuo, kaip įtariama, balsavęs už pinigus. Visi sulaikytieji pristatyti į Vievio policijos nuovadą. Įvykio aplinkybės tiriamos.

DELFI žiniomis, pareigūnai į Elektrėnų policijos komisariatą pristatė tris asmenis: du vyrus, kaip įtariama, siūliusius pinigus už balsavimą, ir benamį, kurio balsą buvo bandoma nupirkti. Benamis neblaivus, tad sekmadienio popietę pareigūnai su juo vis dar aiškinosi įvykio aplinkybes. Jei pasitvirtins įtarimai, kad jam buvo siūlomi pinigai už balsavimą, bus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pasak Policijos departamento, iš viso šią savaitę pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamąjį kodeksą: trys Šilutėje, po vieną Jurbarke, Alytuje ir Klaipėdos rajone.

Visoje šalyje dirba gausios policijos pajėgos, pareigūnams nurodyta nedelsiant reaguoti į viešosios tvarkos ir kitus teisėtvarkos pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su rinkimais, policijos patrulių maršrutai priartinami prie balsavimo apylinkių. Aktyviai sekmadienį dirba ir Policijos departamento pareigūnai, kurie, sudarę mobilias grupes, važinėja po visos šalies rinkimines apylinkes ir stebi rinkimų eigą.

Pričiupo viešojo transporto kontrolieriai

Policija praneša, kad sekmadienį, 12 val. Vilniuje, Įsruties gatvėje, autobuso kontrolieriai pranešė apie įtartinus asmenis, besidalijančius lapeliais.DELFI žiniomis, įvykio vietoje sulaikyti du asmenys: balsų pirkėjas ir pardavėjas. DELFI duomenimis, balsai buvo perkami už Darbo partiją.

Apie galimus rinkimų pažeidimus informuoja tiek DELFI skaitytojai, tiek politinių partijų deleguoti stebėtojai.

DELFI skaitytojas Andrius praneša, kad automobiliai prie sostinės Vingio rinkimų apylinkės apdėlioti skrajutėmis su Darbo partijos simbolika bei biuletenių pavyzdžiais, kuriuose pažymėta ši partija bei konkretūs jos kandidatai daugiamandatėje apygardoje.

Sekmadienį, apie 17.45 val., DELFI skaitytojas Jonas pranešė mieste, visai prie pat dviejų rinkimų apylinkių, pastebėjęs mikroautobusą su Darbo partijos simbolika ir jos kandidato Artūro Paulausko atvaizdu.

„Mobili reklama visai netoli dviejų rinkiminių apylinkių. Mikroautobusas su Darbo partijos agitacine reklama ant šonų stovi Stanevičiaus gatvės sankryžoje priešais „Neste Oil“ degalinę, keliasdešimt metrų nuo Fabijoniškių rinkimų apylinkių Nr. 205 ir 206 - Stanevičiaus vidurinėje mokykloje“, teigė Jonas.

Anot vyriškio, automobilis stovėjo maždaug 60 žingsnių atstumu nuo apylinkų. Arba ties įstatyme numatyta 50 metrų riba.

Darbo partija žadėjo, kad rinkimų dieną jos transportas Vilniuje nekursuos.

Panašių pranešimų netrūksta. DELFI primena, jog Saulėtekio rinkimų apylinkėje, kur balsavo prezidentė Dalia Grybauskaitė bei kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus, rinkimų komisijos ir stebėtojų panosėje buvo paskleista socialdemokratų agitacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)