„Reikėjo gerbiamo K. Uokos, gerbiamo P. Gražulio snukių padaužymo policininkams, kad suprastum, jog vertybės yra teisingas dalykas, bet jų gynimas po tam tikro lygio pasidaro atgrasus. Ta riba buvo peržengta“, - trečiadienį diskusijoje apie konservatizmo ateitį Lietuvoje kalbėjo V. Valentinavičius, pabrėžęs, jog lietuviškiems konservatoriams stinga gebėjimo savo vertybes ginti mandagiai, įtikinamai ir neprievartinėmis priemonėmis.

DELFI primena, kad šeštadienį besibaigiant homoseksualų eitynėms „Už lygybę“ parlamentarai P. Gražulis ir K. Uoka perlipo per policijos pastatytas užkardas, užtvėrusias eitynių dalyvius nuo žiūrovų, nepakluso pareigūnams, o P. Gražulis bandė pulti prie renginio dalyvių ir parvertė vieną pareigūną. Renginys baigėsi dviejų Seimo narių išvesdinimu.

Konservatoriai stokoja civilizuotumo, bet kupini nuoširdaus barbarizmo?

Virgis Valentinavičius
Kalbėdamas apie konservatizmo raidą Lietuvoje premjero patarėjas pabrėžė, kad minties, idėjų lygmenyje Lietuvos konservatoriai yra nepavejami, tačiau kai kalbama apie idėjų įgyvendinimą bei veikimą, tuomet reikalai akivaizdžiai prasti. Pasak V. Valentinavičiaus, lietuvių konservatoriai su krikdemų ir tautininkų sparnais yra arčiau nuoširdaus barbarų nei civilizuoto pasaulio, kuriame galioja tam tikros elgesio taisyklės.

„Kai aš kalbu apie manieras ir formą, aš kalbu apie tam tikrą sugebėjimą, kurio labai trūksta, ginti savo vertybes visų pirma mandagiai, įtikinamai ir neprievartinėmis priemonėmis“, - teigė patarėjas, kuris pats niekada nepraleidžia progos pabrėžti socialdemokratų niekingumo.

Pasak jo, homoseksualų problema Lietuvoje apskritai prasidėjo dar tuomet, kai valdantieji konservatoriai sumanė priimti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, kuriame atsirado įpareigojimas riboti palankios informacijos apie homoseksualius santykius sklaidą.

„Ir vėl konservatoriai nuėjo tuo keliu, kad norint išspręsti problemą reikia kažką uždrausti: norint apginti savo vertybes, reikia uždrausti svetimas vertybes, kurių konservatoriai nelaiko vertybėmis. Manieros atsiranda šiuolaikiniame civilizuotame pasaulyje, nuoširdžiame barbarų pasaulyje jų nėra ir, atrodo, kad konservatoriai yra arčiau nuoširdaus pasaulio, negu veidmainiško manierų pasaulio“, - svarstė ministro pirmininko ir konservatorių lyderio A. Kubiliaus patarėjas.

Anot A.Kubiliaus, jo partija yra labai amorfiška ir labai stabili

Atsakydamas į klausimą, ką spręs konservatoriai dėl savo nario K. Uokos elgesio homoseksualų eitynių metu, premjero patarėjas pabrėžė, kad ši politinė partija niekuomet nebuvo vienalytė ir esą A. Kubilius juokaudamas tai aiškina tuo, kad jo daktaro disertacijos tema buvo „Amorfiniai puslaidininkiai“.

„Amorfiniai puslaidininkiai yra labai amorfiški, bet labai pastovūs. Bet labai amorfiški. Ir čia matyt sutapimas ar ne, bet Tėvynės sąjunga yra kažkas tokio. Tik K. Uokos net jau ir šitam amorfiškumui yra kažkas per daug“ – diskusijoje kalbėjo V. Valentinavičius, išsakęs nuomonę, kad konservatoriams bent iki šiol smurtinis radikalumas nebuvo būdingas.

„Vytautas Šustauskas Tėvynės sąjungai nebūdingas. Ir šioje vietoje gerbiamas arba dabar jau mažiau gerbiamas K. Uoka peržengė šitą ribą“, - pridūrė patarėjas, drauge pabrėžęs, kad partija Seimo narį veikiausiai nubaus ne formaliai priimdama organizacinį sprendimą, bet tiesiog nustumdama jį į šoną.

Mantas Adomėnas
Tuo metu Seimo narys, TS-LKD atstovas Mantas Adomėnas atkreipė dėmesį, kad parlamentaras K. Uoka negali būti vadinamas konservatoriumi tikrąja to žodžio prasme, o paklaustas, ar jį vadinti neonaciu, atsakė esą šiam pavadinimui „racijos esama“.

„Jis paprašė leidimo neonacių paradui ir buvo vienu metu neonacių partijos narys. Iki tol, kol viskas neiširo“, - sakė M. Adomėnas.

Gali šalinti iš partijos

DELFI primena, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas ketvirtadienį konstatavo, jog K. Uokos elgesys seksualinių mažumų eitynių metu buvo netinkamas, o kitame posėdyje bus svarstoma, ar šalinti jį iš partijos.

Iš pradžių parlamentaro elgesio nesiėmė svarstyti nei partijos Priežiūros komitetas, nei frakcijos Etikos komisija, nors Vilniaus policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas šeštadienį teigė, kad „jei ne šie du piliečiai, renginys būtų praėjęs be didelių incidentų".

Pats premjeras A. Kubilius svarstė, jog pirmiausia K. Uokos elgesį turi įvertinti teisėsaugos institucijos, o politiniai ir partiniai sprendimai esą privalo sekti vėliau. Konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis viešėdamas DELFI interneto konferencijoje išreiškė norą, jog žmonių galvose K. Uoka būtų atsietas nuo TS-LKD.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją