Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka teigia, kad prokuratūra neturėjo teisinio pagrindo apklausti vidaus reikalų ministrą.

„Mes nesiremiame prielaidomis. Iš kur žino tie, kurie į mus kreipėsi, kad ten buvo atliekamos nusikalstamos veikos?“, - apie politikų prašymą ištirti R.Šukio vizito aplinkybes trečiadienį kalbėjo A.Kliunka.

A.Kliunka pabrėžė, kad Generalinė prokuratūra neturi duomenų, kad Maskvoje su V.Uspaskichu susitikęs R.Šukys piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ar viršijo įgaliojimus, „dėl ko valstybė būtų patyrusi didelės žalos“.

„R.Šukio susitikimams su kitais asmenimis nereikalingi jokie leidimai, jei susitinkama ne proceso veiksmais, - spaudos konferencijoje sakė A.Kliunka. – V.Uspaskichui nėra paskirta draudimų susitikinėti su asmenis, tarp jų ir R.Šukiu“.

A.Kliunka pakartojo, kad V.Uspaskichui suėmimas skirtas ir ekstradicija Lietuvai reikalinga vien todėl, kad Generalinė prokuratūra siekia užtikrinti netrukdomą baudžiamąjį procesą ir įtariamojo dalyvavimą Lietuvoje.

„Jei R.Šukys įtariamąjį įkalbinėjo nevengti ikiteisminio tyrimo, ši situacija neprieštarauja paminėtiems tikslams, todėl nėra pagrindo jo veiksmus vertinti kaip neteisėtus“, - A.Kliunkos teigimu, prokuratūra neturi duomenų, kad R.Šukys trukdė atliekamam ikiteisminiam tyrimui.

Apie R.Šukio ir V.Uspaskicho susitikimą prokurorai sužinojo iš spaudos, vidaus reikalų ministro ir jo liudytojų neapklausinėjo. „Pats R.Šukys nesisiūlė susitikti su prokurorais ir paaiškinti savo poelgio motyvus“, - DELFI sakė A.Kliunka.

ONKTD vyriausiasis prokuroras sakė, kad faktas, jog V.Uspaskichas pasislėpė Rusijoje ir pasiprašė prieglobsčio, nediskredituoja Lietuvos teisėsaugos.

Kada bus baigtas Darbo partijos (DP) bylos tyrimas, prokuroras neprognozavo. Šiuo metu tikrinama 18 kompiuterių, atliekama apie 30 ekspertizių, tiriami įvairūs finansiniai dokumentai. „Pradedami tyrimą turėjome daug faktų, tyrimo metu surinkome dar daugiau, bet liko dar daug ką ištirti“, - sakė A.Kliunka.

G.Kirkilas: kelionė į Maskvą – netradicinis žingsnis

Premjeras Gediminas Kirkilas, ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą užklaustas apie R. Šukio poelgį, buvo linkęs pateisinti jo veiksmus. Anot ministro pirmininko, Generalinės prokuratūros paskelbta išvada, kad ministras įstatymams nenusižengė, yra „pats svarbiausias įvertinimas“.

G. Kirkilas priminė taip pat sulaukęs neigiamos visuomenės reakcijos, kai prieš porą metų susitiko su Lietuvoje nukritusio Rusijos naikintuvo „Su-27“ piloto Valerijaus Trojanovo žmona. Tokiu poelgiu jis esą norėjo paneigti, kad pilotas mūsų šalyje yra laikomas blogomis sąlygomis.

„Teisėsaugoje galimi netradiciniai žingsniai. Būkime biedni, bet teisingi. Ši byla yra netradicinė. V. Uspaskichas - buvęs vienos iš partijų lyderis, Vyriausybės ir parlamento narys. Jei ministras jam pasakė, kad reikia atvykti pas pareigūnus ir atlikti prievolę, tokį žingsnį reikia vertinti teigiamai“, - kalbėjo G. Kirkilas.

Anot jo, atsistatydinti buvusiam partijos kolegai R. Šukiui pasiūlęs liberalas Gintaras Šileikis „be reikalo tirština situaciją“.

R.Šukys ir V.Uspaskichas susitiko Arbate

Praėjusią savaitę Maskvoje su nuo Lietuvos teisėsaugos besislapstančiu Darbo partijos įkūrėju Viktoru Uspaskichu susitikęs vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys teigė, kad vien tai, jog V.Uspaskichas kitoje šalyje paprašė prieglobsčio, jau žemina Lietuvos vardą.

„Buvau konferencijoje Maskvoje ir pasinaudojau proga susitikti“, - tikino R.Šukys. Jis teigė apie savo susitikimą pranešęs Lietuvos atstovui ambasadoje Rimantui Šidlauskui.

Apie vizitą ir jo detales tik grįžęs į Lietuvą ministras pranešė ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui ir Valstybės saugumo departamento direktoriui Arvydui Pociui. R.Šukys ir dar keli jį lydintys asmenys su V.Uspaskichu susitiko vienoje kavinėje Arbate.

„Aš vakarieniavau, o V.Uspaskichas tik išgėrė arbatos“, - ministras sakė apmokėjęs ne tik už vakarienę, bet ir milijonieriaus išgertą arbatą.

Galimybę susitikti su V.Uspaskichui vidaus reikalų ministrui suteikė buvęs ministras Gintaras Furmanavičius. „Tai užtruko tik 15 minučių“, - R.Šukys neslėpė, kad susitikimas įvykęs jo iniciatyva.

„Manau, kad daugelio politikų pasisakymai ir, atleiskite, žiniasklaidoje metami kaltinimai, kurie gali būti įvairiai vertinami, yra žymiai rimtesni dalykai... Šiuo atveju - spaudimo ar nekaltumo prezumpcijos pažeidimo požiūriu. Siūliau V.Uspaskichui jam sugrįžti ir duoti parodymus“, - sakė R.Šukys.

„Noriu pabrėžti, dariau ir darysiu viską, kad tokia situacija, kai Lietuvos pilietis prašo politinio prieglobsčio, diskredituoja tiek Lietuvos teisėsaugos institucijas, teisinę sistemą ir Lietuvą kaip demokratinę ir teisinę valstybę, - pareiškė ministras. - Manau, pati situacija yra žeminanti Lietuvos autoritetą. Esant progai nusprendžiau pasakyti, ką manau apie tai, ką jis sako iš ekrano“.

Teisės ekspertai: ministras peržengė kompetencijos ribas

Teisės ekspertų nuomone, Maskvoje su Lietuvos teisėsaugos ieškomu Viktoru Uspaskichu susitikęs vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys "peržengė savo kompetencijos ribas", o jo pokalbis gali būti įvertintas kaip spaudimas įtariamajam.

Tai BNS pirmadienį sakė Teisės ekspertų projektų ir tyrimų centro (TPTC) vadovas Kęstutis Čilinskas.

Anot K.Čilinsko, pokalbį su politiku įtariamasis vėliau gali išnaudoti bylinėdamasis su Lietuva Europos Žmogaus teisių teisme.

"Ministras yra valstybės politikas, o Konstitucija draudžia politikams kištis į teisėsaugos atliekamus veiksmus. Negerai, kad politikas įsijungė į ikiteisminio tyrimo procesą, darė tam tikrą spaudimą įtariamajam. Ir dabar, jei būtų pagrindo nuteisti V.Uspaskichą, jis galėtų skųsti Lietuvą Europos Žmogaus teisių teismui, teigdamas, kad procesas buvo politizuotas, į jį įsijungė politikas, kuris darė jam spaudimą. Be abejonės, galime sulaukti ir sankcijų, ne kartą jau esame su tuo susidūrę", - sakė K.Čilinskas.

Kėdainių verslininkas, 47 metų V.Uspaskichas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, Rusijoje slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos, kuri jį įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Policijos departamentas V.Uspaskicho paiešką pradėjo rugsėjo 1 dieną, o rugsėjo 15 dieną, kai buvo sulaikytas per specialiosios paskirties Rusijos milicijos padalinio operaciją, bet netrukus paleistas, V.Uspaskichas pasiprašė suteikti jam pabėgėlio statusą Rusijoje.

Jei Rusija V.Uspaskicho prašymą patenkins, jis nebus išduotas Lietuvai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)