Už Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisas, kuriomis trumpinamas valstybinių ir senatvės pensijų, taip pat netekto darbingumo, našlių, našlaičių pensijų bei kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas sumažinimas, balsavo 64 Seimo nariai, 33 parlamentarai balsavo prieš ir dar 30 tautos atstovų balsuodami susilaikė.

„Gerbiami iniciatoriai, prašome pateikti labai aiškius siūlymus dėl lėšų šaltinių arba dėl to, kokias išlaidas reikia nupjauti“, - pasipiktino ministras pirmininkas.

Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo pataisas inicijavo Krikščionių partijos frakcijos atstovai Seime. Iš pradžių politikai siūlė sutrumpinti visų išmokų sumažinimą, tačiau parlamentui tokią iniciatyvą atmetus, antruoju projektu apsiribota siekiu į prieškrizinį lygį nuo kitų metų pradžios grąžinti tik valstybines ir senatvės pensijas, taip pat netekto darbingumo, našlių, našlaičių pensijas bei kompensacijas už ypatingas darbo sąlygas.

Opozicija teigia, kad pinigų yra

„Konstitucinis Teismas 2010 m. balandžio 20 d. priėmė sprendimą, kuriame konstatavo, kad pensijos gali būti mažinamos tik vieneriems metams. Įstatymų leidėjui kyla pareiga svarstant bei tvirtinant kitų metų valstybės biudžetą iš naujo įvertinti realią valstybėje susiklosčiusią ekonominę, finansinę situaciją ir spręsti, ar ji dar itin sunki, ar pajamų į valstybės biudžetą surinkimas vis dar sutrikęs“, - aiškino Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis.

Politiko teigimu, Vyriausybė naujo privalo įvertinti visas aplinkybes ir jeigu padėtis vis dar yra įtempta, tuomet ji vėl gali siūlyti Seimui pratęsti pensijų sumažinimą. V. Žiemelio manymu, apie 200 mln. Lt būtų galima gauti pardavus valstybės turimus likutinius akcijų paketus akcinėse bendrovėse (pavyzdžiui, „Lietuvos dujose“), apie 600 mln Lt pardavus pavienius nekilnojamojo turto objektus (per vienerius metus – 300 mln. Lt), apie 150 mln. Lt, V. Žiemelio nuomone, būtų galima gauti padidinus naftos ir dujų bazinius mokesčių tarifus, taip pat pagerinus valstybės turto valdymą.

Tačiau valdančiųjų atstovai opozicijos siekius sugrąžinti pensininkų pensijas vadino spekuliacijomis: „Visada malonu spekuliuoti socialinėmis temomis, labai malonu, geras užsiėmimas demonstruoti savo jautrumus, kurie dažniausiai niekuo nepadengti, kaip ir buvo padaryta prieš 2008 m., kai „Sodrai“ einant į minusą pensijos buvo pakeltos“, - piktinosi konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Politikas savo kolegoms geriau pasiūlė pritarti „Sodros“ įmokų didinimui – esą tik taip galėtų būti sudarytos sąlygas senatvės pensijų didėjimui.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Julius Veselka teigė, kad rasti 600 mln. Lt yra nesudėtingas uždavinys, nes suma, pasak jo, yra nedidelė. Jis priminė, kad savo patarėjų algoms kitų metų biudžete kiek didesnę sumą nei šiais metais numatė prezidentė Dalia Grybauskaitė, be to, apie 350 mln. Lt numatoma pervesti privatiems pensijų fondams.

J. Veselka, be kita ko, svarstė apie pelno mokesčio padidinimo galimybę.

KT: išmokos gali būti mažinamos tik vieneriems metams

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas paskelbė verdiktą, jog dirbantiems pensininkams net ir ekonominės krizės metu pensijų negalima mažinti labiau nei kitiems, o sumažintas pensijas visiems senatvės pensininkams būtina kompensuoti.

Tame pačiame sprendime Teismas taip pat pripažino, kad ekonominė krizė, gaivalinė nelaimė ar itin sunki ekonominė padėtis gali tęstis ilgiau nei vienerius metus, tačiau esą šalies ekonomikos būklę reikia įvertinti kasmet. Tai reiškia, kad sunkmečiu senatvės pensijos, bedarbių pašalpos, motinystės, tėvystės bei kitos socialinės išmokos gali būti mažinamos tik vieniems metams, o ne dvejiems, kaip nustatyta dabar.

„Iš konstitucinio biudžetinių metų instituto įstatymų leidėjui kyla pareiga svarstant bei tvirtinant kitų metų valstybės biudžetą iš naujo įvertinti realią valstybėje susiklosčiusią ekonominę, finansinę padėtį ir spręsti, ar ji vis dar yra itin sunki, inter alia ar pajamų į valstybės biudžetą surinkimas vis dar yra taip sutrikęs, kad dėl to valstybė negali vykdyti prisiimtų įsipareigojimų ir todėl kitiems biudžetiniams metams turi būti nustatomas toks teisinis reguliavimas, pagal kurį būtų mokami sumažinti atlyginimai, pensijos“, - rašoma Konstitucinio Teismo nutarime.

Tuo tarpu Socialinių išmokų perskaičiavimo ir laikino mokėjimo įstatymas, kuriuo sumažintos pensijos, apkarpytos bedarbių pašalpos, nurėžtos motinystės, tėvystės išmokos bei vaiko pinigai galioja dvejus metus: 2010-iems ir 2011-iems metams. Todėl teoriškai gali susidaryti padėtis, kad ekonominė situacija šalyje pagerėja, o visos išmokos – lieka kaip buvusios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją