Antradienį iniciatyvinė grupė referendumui surengti ketina Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) užregistruoti savo narių sąrašą.

R.Pavilionio teigimu, iniciatyvinei grupei priklauso du dabartiniai Seimo nariai Ramūnas Karbauskis ir Egidijus Klumbys bei du buvę parlamentarai Nepriklausomybės akto signatarai Kęstutis Grinius ir Rolandas Paulauskas.

Taip pat iniciatyvinei grupei, pasak R.Pavilionio, priklauso lakūnas Vytautas Eidukaitis, mokytoja Angelė Ambrazienė, politinis kalinys pensininkas Liudas Dambrauskas, pensininkas Algimantas Jakimavičius, dvasininkas tėvas Stanislovas, Lietuvos simfoninio orkestro vadovas Saulius Sondeckis.

Šeši grupės nariai yra susiję su Vilniaus universitetu. Tai mokslo daktaras matematikas Algirdas Bastys, mokslų daktaras istorikas Algis Kasperavičius, socialinių mokslų daktaras docentas Sigitas Sunelaitis, R.Pavilionio žmona profesorė Aušrinė Marija Pavilionienė, Komunikacijų fakulteto studentas Juras Požėla bei Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentas Teisutis Kalesnykas.

R.Pavilionis prieš išrenkamas į Seimą ėjo Vilniaus universiteto rektoriaus pareigas. Po įregistravimo VRK, iniciatyvinė grupė turės per tris mėnesius surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkėjų parašų. Jeigu tiek parašų nebus surinkta, referendumas neįvyks.

Referendumui ketinama pateikti klausimą "Ar jūs pritariate Lietuvos stojimui į NATO?". "Referendumo tikslas yra labai paprastas ir aiškus: priimant principinį Lietuvai sprendimą atsiklausti tautos ir tuo pačiu sumažinti, o jei įmanoma - ir panaikinti šiandien egzistuojančią atskirtį tarp tautos ir valdžios", - teigė R.Pavilionis.

"Tos idėjos, kurias mes skleidžiame, yra aktyvaus pacifizmo, kūrybingumo idėjos", - pažymėjo R.Pavilionis, išvengęs tiesaus atsakymo, ar jis pasisako prieš šalies narystę NATO.

Tuo tarpu kitas spaudos konferencijoje dalyvavęs referendumo iniciatorius - Tautos pažangos partijos pirmininkas parlamentaras E.Klumbys neslėpė, jog yra narystės NATO priešininkas.

"Taip, aš esu Lietuvos stojimo į NATO priešininkas. NATO yra labai agresyvios JAV įrankis, ir Lietuva tampa to įrankio dalimi", - teigė E.Klumbys. Tuo tarpu pagrindinės Lietuvos politinės partijos pritaria šalies narystei NATO, kuri yra laikoma vienu iš trijų pagrindinių užsienio politikos tikslų.

Viešosios nuomonės tyrimai rodo, kad stojimą į NATO remia apie 60 proc. Lietuvos gyventojų. Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO šių metų pabaigoje Prahoje vyksiančiame Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikime.

Jeigu referendumo dėl narystės NATO pavyktų surinkti parašus, jis galėtų įvykti ne anksčiau kaip kitų metų pradžioje. Tačiau nuo 2003 metų pradeda galioti naujos redakcijos Referendumo įstatymas, kuriame numatyti dviejų rūšių referendumai - privalomasis ir konsultacinis.

R.Pavilionis spaudos konferencijoje taip pat pranešė, jog iniciatyvinės grupės referendumui rengti nariai nusprendė įkurti ir visuomeninę organizaciją, kurią pavadino "Lietuvos šviesos lyga" (LŠL).

BNS žiniomis, LŠL nuostatai buvo derinami praėjusią savaitę Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdžių salėje vykusiame iniciatyvinės grupės pasitarime.

Paklaustas, ar yra etiška naudotis tarnybinėmis patalpomis kuriant visuomenines organizacijas, R.Pavilionis sakė: "viskas yra etiška, kas yra pilietiška".

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)