Izraelio kompanijos "Geotec" žemės radaru (GPR) atliekamą geofizinį tyrimą prižiūrės rabinai, kad būtų užtikrinta, jog jokia žala nebus padaryta galimoms kapinėms. Tyrimui vadovaus geotechninių tyrimų konsultantas iš Izraelio Ariehas Kleinas ir archeologas iš Klaipėdos universiteto Gintautas Zabiela.

Tyrimo išlaidas padengs Lietuvos Vyriausybė. Tam iš Rezervo fondo skirta 353 tūkst. litų.

Rabinų komitetui, besirūpinančiam žydų kapinių priežiūra visame pasaulyje, pareiškus, kad jie pasitikės tik savo tikėjimo specialistų atliktais geodeziniais tyrimais, Vyriausybė tokius rangovus pavedė surasti Lietuvos geologijos tarnybai (LGT).

Pasak LGT vadovo Juozo Mockevičiaus, tokio rango specialistų buvo galima rasti ir arčiau Lietuvos, tačiau rabinų komitetas nenorėjo, kad tyrimuose dalyvautų kokia nors trečioji šalis.

GPR, arba žemės radaras, yra gerai žinomas bei patikrintas metodas identifikuojant požemines ertmes ir kapus, esančius nuo keleto dešimčių centimetrų iki 10 ir daugiau metrų gylyje. Planuojama naudoti technika yra viena moderniausių ir tiksliausių.

Geofizinį tyrimą tikimasi atlikti iki liepos 6 d. Po jo "Geotec" komanda grįš į Izraelį išanalizuoti rezultatų.

Tyrimo rezultatus Lietuvos Vyriausybei planuojama pateikti rugpjūčio viduryje.

Praėjusių metų pabaigoje atlikti sudėtingus Šnipiškių teritorijos tyrimus maždaug hektaro plote buvo pasirengę ir Lietuvos specialistai. Žydų atstovams pareiškus abejonę dėl jų kvalifikacijos, technikos patikimumo, be to, atsižvelgus į nepalankią tarptautinę nuomonę, Lietuva tokių planų atsisakė. Potenciali rangovė bendrovė "Geobaltic" praėjusių metų pabaigoje atsisakė projekto, nes jis esąs per daug susipynęs su politika.

Dėl pakenkto Lietuvos įvaizdžio tarptautinėje bendruomenėje Prezidentas Valdas Adamkus kovo viduryje pareikalavo stabdyti Karaliaus Mindaugo apartamentų statybas ir remiantis atliktais tyrimais nustatyti kapinių ribas.

"Kilęs triukšmas jau peržengė vidaus politikos ribas. Skandalas smarkiai pakenkė Lietuvos įvaizdžiui tarptautinėje bendruomenėje", - tuomet pabrėžė Prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos vadovas atkreipė dėmesį, kad vasario pabaigoje JAV Kongreso Užsienio reikalų komitetas priėmė rezoliuciją dėl šių statybų. Rezoliucijoje kritiškai vertinamas Lietuvos neveiklumas ir nesugebėjimas saugoti istorinės atminties objektų.

Rezoliucijoje teigiama, kad Kongresas yra sukrėstas pranešimų apie istorinių žydų kapinių teritorijoje Šnipiškėse tebevykstančias statybas. "XXI amžiuje tebevykstantis kapinių niekinimas įžeidžia tarptautinę žydų bendruomenę ir Amerikos žmones", - teigiama joje.

Lietuvos Vyriausybė kaltinama pažeidusi 2002-ųjų spalį sudarytą dvišalę sutartį, kuria yra įsipareigojusi išsaugoti visų tautinių, religinių ir etninių grupių, tarp jų - Antrojo pasaulinio karo genocido aukų, - kultūrinį paveldą.

"Negi kelių kvadratinių metrų statybos ir tam tikrų grupių interesai yra svarbesni už Lietuvos autoritetą bei įvaizdį, kurtą pastaruosius aštuoniolika metų, ir Lietuvos interesus transatlantinėje bendrijoje?" - klausė Prezidentas V. Adamkus.

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas tvirtina davęs pavedimus Kultūros ministerijai išnagrinėti galimybes paskelbti visą šitą teritoriją kultūros saugoma teritorija, nes tai "yra žydiškų ir, beje, krikščioniškų kapinių teritorija".

Tuo tarpu Karaliaus Mindaugo apartamentus statanti bendrovė UAB "Vilniaus Žalgirio dengtas plaukimo baseinas" ne kartą yra pareiškusi, kad statybos vyko pagal Lietuvos įstatymus ir neabejotinai ne buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje.

Karaliaus Mindaugo apartamentų statybos pradėtos 2004 metais.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje buvo XIX a. viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kai grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis Karaliaus Mindaugo apartamentų statybomis.

Istorijos institutas 2006 metais paskelbė, kad antrasis korpusas gali būti statomas ant buvusių žydų kapinių ribos.

Praėjusių metų rugsėjį įsakymą stabdyti žemės darbus prabangių apartamentų statybvietėje, kurioje galimai yra buvusios Vilniaus žydų kapinės, pasirašė Kultūros paveldo departamentas.

Stabdyti galimai buvusių žydų kapinių teritorijoje vykstančias statybas Vilniaus centre yra rekomendavusi tarptautinė ekspertų komisija ir speciali Premjero sudaryta darbo grupė.

Nepaisant trečius metus besitęsiančių diskusijų, ar pastatas stovi buvusių žydų kapinių teritorijoje, Statybų priežiūros inspekcija Mindaugo apartamentus pripažino tinkamais naudoti.

Pasak Premjero padėjėjo Viliaus Kavaliausko, geofiziniai tyrimai - ne pabaiga, juos dar gali tekti tikslinti archeologams. Kartografiniai tyrimai atlikti jau anksčiau, tačiau dėl jų tikslumo nesutariama.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją