Tokios nuomonės apie galimus ateities scenarijus vienaip ar kitaip pasisukus TS-LKD lyderio rinkimams laikosi politologas Tomas Janeliūnas, drauge pridūręs, jog partijos pirmininko rinkimai bet kuriuo atveju neturėtų reikšti nei premjero, nei Seimo pirmininko kaitos.

Panašiai svarstė ir Alvidas Lukošaitis, kurio nuomone, net ir pralaimėjęs A. Kubilius ministro pirmininko pozicijų neišsižadėtų. Politologas taip pat sakosi manąs, kad po partijos lyderio rinkimų I. Degutienės akys ateityje gali nukrypti ir į prezidento rinkimus.

Laimėjus A.Kubiliui - status quo

Pasak T. Janeliūno, dabartinio TS-LKD pirmininko laimėjimas jam atrodo tikėtinesnis, nes A. Kubiliaus komanda yra aktyvesnė. Tačiau jam iškovojus pergalę partijoje gali tekti spręsti, kaip numalšinti pokyčių troškulį, susierzinimą dėl visuomenės nuomonės spaudimo, baimę dėl artėjančių Seimo rinkimų.
Tomas Janeliūnas

Problema ta, anot mokslininko, kad A. Kubilius visuomenėje nėra vertinamas bei mylimas ir visi partijos nariai puikiai tai suvokia. Jie mąsto apie artėjančius Seimo rinkimus, kurių rezultatai gali nebūti itin puikūs.

„Jei laimės A.Kubilius, tai jo įtaka partijoje pasirodys esanti tvirta ir, nepaisant visuomenėje tvyrančio bendro nusivylimo premjeru ir Vyriausybe, patys konservatoriai bus įtikinti bei supratę, kad kažkokių ypatingų kitų alternatyvų krizės akivaizdoje nebuvo galima daryti. Na, iš esmės tokiu atveju bus pateisinti gerieji A. Kubiliaus darbai ir jo klaidos, dėl kurių pyksta visuomenė“, - svarstė politologas.

Tačiau T. Janeliūnas pernelyg nesureikšmina tautininkų sparno grasinimų trauktis, jeigu TS-LKD lyderio rinkimus laimėtų A. Kubilius. Tokie teiginiai buvo girdimi Tautininkų frakcijos surengtoje konferencijoje, kuri nutarė reikalauti sugrąžinti į partiją tris josios lyderius.

„Tai pačių tautininkų reikalas – ar jiems likti, ar ne. Aš įsivaizduoju, kad būtent tai, jog tautininkai prisijungė prie konservatorių, suteikia jų lyderiams aukštas pozicijas politikoje ir galimybę skleisti savo idėjas aukščiausiu politiniu lygiu, net kai kuriais atvejais pastatant į nepatogią padėtį pačią TS-LKD. Atsiskyrę jie liktų marginalais, kaip kad buvo iki jiems prisijungiant prie konservatorių“, - DELFI teigė T. Janeliūnas.

Politologo nuomone, jei laimėtų A. Kubilius, I. Degutienei tai nebūtų didelė tragedija.

„Pačiai I. Degutienei, aš manau, kad tai nebus jokia tragedija, anaiptol. Asmeniškai gal nusivylimas ir bus, bet politine prasme I. Degutienė turėtų priimti tai kaip neskausmingą rezultatą“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

I.Degutienės pergalė lemtų posūkį į tradicionalizmą

Politologo nuomone, tuo atveju, jei pergalę TS-LKD pirmininko rinkimuose iškovotų I. Degutienė, partijai tai galbūt ir reikštų trumpalaikį reitingų šuolį, bet ilguoju laikotarpiu būtų pasukta į tautininkų ir krikdemų pusę, partija galėtų tapti itin tradicionalistiška bei nusisuktų nuo originaliojo konservatizmo.

„I. Degutienei tapus pirmininke, tai sudrebintų partiją ir galėtų keisti ją ideologiškai – partija tuomet taptų kur kas labiau linkusi į tradicionalizmą nei kad vadovaujant A. Kubiliui“, - svarstė T. Janeliūnas, pridurdamas, kad prie I. Degutienės tikriausiai sustiprėtų krikdemai ir tautininkai, o liberalesnėms pažiūroms, naujovėms bei iniciatyvoms vietos neliktų.

„Visuomenėje toks pokytis galėtų būti sutiktas džiaugsmingai dėl to, kad daug kas nemyli A. Kubiliaus, o I. Degutienės reitingai yra kur kas aukštesni. Todėl laimėjus I. Degutienei, partija atitinkamai galbūt ir patirtų kažkokį populiarumo šoktelėjimą, bet nemanau, kad jis galėtų būti didelis. Šios politikės reitingai gali šiek tiek patempti ir partijos reitingus, nors labai abejoju, ar ilguoju laikotarpiu tai turės teigiamos įtakos partijai. Nes jei konservatoriai pasuks į nacionalistinę, krikščioniškų vertybių gynėjų pusę, aš abejoju, ar tai bus iš tikrųjų ta progresyvi kryptis, kuri ilguoju laikotarpiu užtikrintų populiarumą ir aukščiausias pozicijas“, - pasakojo T. Janeliūnas.

A.Lukošaitis: Seimo pirmininkė mąstys apie prezidento rinkimus?

Alvidas Lukošaitis
Politologas A. Lukošaitis savo ruožtu taip pat teigia nemanąs, kad po TS-LKD lyderio rinkimų kas nors Lietuvoje reikšmingai keistųsi. Anot jo, bet kuriuo atveju abu pretendentai užimti lyderio vietą valstybines savo pozicijas išlaikys, o I. Degutienė, pasak jo, ilgainiui gali pradėti mąstyti apie prezidento rinkimus.

„Būtų visiškai logiška ir suprantama, jeigu po šitų rinkimų Seimo pirmininkės kelias pasuktų link būsimų dalyvavimų prezidento rinkimuose. Čia tokia tolima įžvalga. Bet aš tikrai nemanau, kad jei A. Kubilius pralaimėtų, trauktųsi iš premjero posto. Aišku, būtų sujudimas, sutrikimas, bet nei darbas, nei visa kita nesutriktų“, - pasakojo A. Lukošaitis.

Paklaustas, ar laimėjus A. Kubiliui nekiltų grėsmė partijos skilimui, jeigu, pavyzdžiui, tautininkai nutartų trauktis iš TS-LKD, A. Lukošaitis sakė, kad politikoje visos politinės jėgos turi suvokti savo dydį ir svorį – tai yra žinoti savo galios ribas. Mokslininko nuomone, tautininkų grasinimai net negali būti vadinami grėsme, nes vienaip ar kitaip jų galia nėra didelė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją