Tokį sprendimą antradienį priėmė Vilniaus apygardos administracinis teismas. Jis nutarė naikinti R. Palaičio sprendimus dėl V. Giržado leidimo dirbti su slapta informacija panaikinimo bei dėl FNTT direktoriaus pavaduotojo atleidimo. Taip pat nutarta tenkinti V. Giržado prašymą grąžinti jį į darbą.

Teisėjų kolegijos nuomone, V. Giržadas iš pareigų atleistas remiantis vien poligrafo, vadinamojo melo detektoriaus, duomenimis, tiriant jo patikimumą „Snoro“ banko istorijoje. Teismas nutarė, kad eksministro R. Palaičio motyvai buvo nepakankami, ir vieno poligrafo duomenų buvo per mažai.

V. Giržadui iš FNTT priteista po kiek daugiau nei 6,3 tūkst. Lt už kiekvieną mėnesį priverstinės pravaikštos. Iš valstybės teismas V. Giržadui priteisė 20 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimui. Pats pareigūnas prašė priteisti pusę milijono litų. Jo prašoma suma, teismo nuomone, buvo neproporcingai didelė.

Šis teismo sprendimas dar nereiškia garantuoto V. Giržado sugrąžinimo į buvusias pareigas. Mat jis gali būti apskųstas per 14 dienų. Tai padaryti gali tiek V. Giržadas, tiek Vidaus reikalų ministerija (VRM) ar kitos proceso šalys.

Pats V. Giržadas žurnalistams teigė esąs pasiruošęs toliau dirbti FNTT.

„Aš reikalavimo savo laikiausi, laikausi. Ir tarnaučiau valstybei, kaip iki šiol 20 metų“, - sakė buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas.

Jis pažymėjo, kad teismo sprendimas yra negalutinis. „Dar su savo advokatais aptarsiu, kaip jis turėtų būti vykdomas. Pasakyti, kad sėdama į kėdę ar nesėdama, dar anksti“, - savo pergalę atsargiai vertino pareigūnas.

Kaip ir anksčiau, V. Giržadas nepanoro atskleisti savo dabartinės darbovietės. „Dirbu įvairiai. Įvairiose, bet teisinėse srityse“, - užuominomis kalbėjo pašnekovas.

Jis teigė esąs patenkintas teismo sprendimu. Tiesa, dėl priteistos neturtinės žalos, 25 kartus mažesnės nei jo pretenzija, jis kiek abejoja.

V. Giržado nuomone, VRM apskųs teismo sprendimą.

Buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas patvirtino vis dar esantis įtariamuoju tyrime dėl informacijos apie teisėsaugos veiklą prieš banką „Snoras“ nutekinimo.

Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas DELFI teigė kol kas negalįs komentuoti šio teismo sprendimo. Politikas sakė dar nesąs su juo susipažinęs.

Premjeras: V.Giržadą į darbą gražinęs teismas ištaisė R.Palaičio klaidą

Premjeras Andrius Kubilius antradienį pareiškė, kad V. Giržadą į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojo pareigas grąžinęs teismas bent iš dalies ištaisė tuometinio vidaus reikalų ministro R. Palaičio klaidą.

"Skubotą ir nepagrįstą FNTT vadovų atleidimą iš pareigų visada laikiau ministro R.Palaičio klaida, kurią raginau ištaisyti. Pagaliau teismas bent dalinai šią klaidą ištaisė", - BNS antradienį sakė A.Kubilius.

Taip konservatorių lyderis komentavo Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą, kad V.Giržadas iš pareigų buvo atleistas neteisėtai. Pareigūnui taip pat priteista 20 tūkst. litų neturtinei žalai kompensuoti. Be to, FNTT turės atlyginti V.Giržadui daugiau nei 6 tūkst. litų.

Teismas panaikino du buvusio vidaus reikalų ministro liberalcentristo R.Palaičio įsakymus dėl kandidatūros tikrinimo ir atleidimo iš tarnybos. Šis teismo sprendimas nėra galutinis, per 14 dienų jis gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Atleidimą teismui yra apskundęs ir buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius. Juos abu buvęs vidaus reikalų ministras R.Palaitis atleido vasario 15 dieną, motyvuodamas Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

Dėl šio sprendimo konservatorių kritikos sulaukęs R.Palaitis vėliau pats pasitraukė iš pareigų.

Šiuo metu FNTT vadovauja konkursą laimėjęs Kęstutis Jucevičius, kuris Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos yra pripažintas supainiojęs interesus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad vidaus reikalų ministras R.Palaitis, panaikindamas leidimus dirbti su slapta informacija FNTT vadovams, pasielgė įstatymų nustatyta tvarka.

"Po patikrinimo ant abiejų FNTT vadovų krito įtarimų šešėlis. Teisėsaugos institucijų vadovų reputacija neturi kelti jokių abejonių. Ministras pasielgė įstatymų nustatyta tvarka", - yra sakiusi prezidentė.

DELFI primena, jog į darbą grįžti nori ir kartu su V. Giržadu R. Palaičio atleistas V. Gailius – buvęs FNTT direktorius. Sprendimo dėl jo skundo teismas dar nepriėmė.

V. Gailius šiuo metu su Liberalų sąjūdžiu kandidatuoja į Seimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (575)