Tai DELFI patvirtino VTEK vyresnysis patarėjas Tomas Čaplinskas. Šis LVAT sprendimas – jau antra V. Tomaševskio pergalė prieš etikos sargus: pirmos instancijos teismas taip pat buvo nepalankus VTEK.

Anot T. Čaplinsko, LVAT savo sprendime, kurį priėmė antradienį, pažymi ne tai, kad VTEK sprendimas buvo neteisingas – esą teismas konstatuoja, kad politikų elgesį kontroliuojantys etikos negali vertinti Briuselyje dirbančių europarlamentarų.

„Teismas laikosi pozicijos, kad mums nėra priskirta vertinti europarlamentarus. Sako, kad komisija – ne tas subjektas, kuris galėtų vertinti“, - aiškino T. Čaplinskas.

Pasak jo, gali būti, kad toks sprendimas užkerta kelią ir kitų europarlamentarų vertinimui. „Precendentas padarytas“, - sakė VTEK atstovas.

VTEK pabrėžia, kad Valstybės politikų elgesio kodekso normos V. Tomaševskiui taikytinos ne tik kaip europarlamentarui, bet ir kaip Lietuvoje veikiančios parlamentinės partijos – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) – pirmininkui. Be to, minėtas VTEK sprendimas V. Tomaševskiui nepritaikė jokių sankcijų, taigi, etikos sargų nuomone, jis net negalėjo būti skundžiamas. Tačiau teismui šie argumentas įspūdžio nepadarė, ir LVAT panaikino politikui nepalankų sprendimą.

Etikos sargai dar gali reikalauti atnaujinti procesą ir bandyti apginti savo verdiktą, tačiau to veikiausiai nedarys. „Galima dar prašyti proceso atnaujinimo, bet komisijai šia teise tikriausiai nepasinaudos“, - reziumavo T. Čaplinskas.

V. Tomaševskis: VTEK sukompromitavo valstybę

Pats V. Tomaševskis DELFI teigė ir laukęs tokio teismo verdikto. Anot jo, VTEK apskritai neturėjo toliau bylinėtis dėl savo sprendimo išsaugojimo, mat dar pernai LLRA lyderiui palankią rezoliuciją priėmė Europos Parlamentas (EP).

„Čia visiems buvo viskas aišku, tik ne VTEK, - komentuodamas teismo sprendimą sakė V. Tomaševskis. – Tai eilinė VTEK kompromitacija. Europarlamento rezoliucija privaloma visoje Europos Sąjungoje. Tai sukompromitavo ir valstybę. Apgailestauju, kad valstybinė institucija užsiima politikavimu.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją