S.Stripeikos iš pareigų ministras negalėtų atleisti - griežčiausia nuobauda, kurią jis galėjo skirti - laipsnio atėmimas.

Skirdamas nuobaudą R.Šukys teigia atsižvelgęs į „pažeidimo sunkumą, kaltės laipsnį“ bei į tai, kad praeityje generolas nebuvo baustas bei tinkamai vykdo pareigas. „Jis supranta šios situacijos vertinimą ir ateityje pažadėjo tokių atvejų išvengti“, - teigė ministras.

Su generolu ministras susitiko ketvirtadienį ryte.

„Nevertinu ministro pastabos“, - S.Stripeika nutarė, kad nekomentuos R.Šukio sprendimo, tačiau su juo susitaikė - pastabos neketina skųsti teismui. „Ruošiamės taisyti teisės aktus ir tikimės, kad ateityje išvengsime tokių nesklandumų“, - DELFI sakė S.Stripeika.

R.Šukys ketvirtadienį surengtame brifinge teigė, kad nei sraigtasparnių, nei kitų techninių priemonių panaudojimas reprezentacijai ar tarnybos veiklos viešinimui nėra aiškiai teisiškai reglamentuotas, S.Stripeika įpareigotas nedelsiant tinkamai sutvarkyti teisinį skrydžių bei kitų specialiųjų priemonių panaudojimo ne tarnybos tikslams reglamentavimą.

Kol bus priimti teisiniai aktai, aiškiai ir tinkamai reglamentuojantys ginkluotės ir kitų specialiųjų priemonių naudojimą reprezentacijai ar tarnybų veiklos viešinimui, R.Šukys nurodė jas naudoti tik taip, kad „jomis negalėtų naudotis asmenys, tiesiogiai nesusiję su tarnybos funkcijų vykdymu ar tarnybų veiklos kontrole“.

Vidaus reikalų ministerijos vadovas tokius pačius nurodymus davė ir Policijos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentams bei Viešojo saugumo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybų vadovams. Tai reiškia, kad kol nebus aiškiai reglamentuoti teisės aktai, pareigūnai turės pagrįsti, kokiems tikslams naudoja automobilius, laivus, sraigtasparnius, kitą įvairią techniką bei ginkluotę.

Skrido G.Furmanavičius su sūnumi

Vidaus reikalų ministro nemalonę VSAT vadas užsitraukė, kai balandžio pabaigoje buvęs vidaus reikalų ministras G.Furmanavičius ir jo sūnus krepšininkas Gytis Furmanavičius buvo užfiksuoti skraidę VSAT sraigtasparniu.

Maždaug pusantros valandos skrydis mokesčių mokėtojams atsiėjo daugiau kaip du tūkstančius litų. Šiuos pinigus Darbo partijos atstovas G.Furmanavičius žadėjo sumokėti į biudžetą, tačiau R.Šukys DELFI pareiškė, kad nėra pagrindo atlyginti skrydžio išlaidas.

„Nemanau, kad jis tai turėtų daryti“, - apie savo pirmtako ketinimus DELFI pareiškė R.Šukys.

VRM Generalinis inspektorius Julius Jasaitis, atlikęs tyrimą dėl G.Furmanavičiaus ir jo sūnaus pasiskraidymo VSAT sraigtasparniu, konstatavo, kad skrydį organizavęs S.Stripeika nesugebėjo etiškai atsisakyti neteisėto prašymo leisti skristi kartu ir buvusio ministro sūnui. Esą toks jo elgesys ir suteikė pagrindą suabejoti VSAT vado sprendimo pagrįstumu.

Be to, pažymėta, kad pasienio vadas sukėlė abejonių dėl valstybės tarnybos patikimumo.

R.Šukys dar trečiadienį užtikrino, kad apie S.Stripeikos atleidimą iš pareigų net negali būti kalbos. „Tokio pobūdžio nuobauda būtų visiškai neadekvati ir neproporcinga tam, kas įvyko“, - vidaus reikalų ministras DELFI teigė, kad pagal dabartinius teisės aktus S.Stripeika pats galėjo nuspręsti, ką ir kiek laiko skraidinti sraigtasparniais.

Generalinio inspektoriaus išvadoje taip pat teigiama, kad parodomieji ir reprezentaciniai skrydžiai nėra pakankamai teisiškai reglamentuoti.

„Teisės aktas, nustatantis skrydžių klasifikaciją ir jų organizavimo tvarką, turėtų būti tobulinamas, - sakė R.Šukys. - Reikia tinkamai sutvarkyti skrydžius reglamentuojančius žinybinius teisės aktus, taip pat turi būti numatyta, kas ir kokia tvarka priima sprendimą skrydžiui organizuoti, kokie asmenys gali būti skraidinami. Tai tuomet tokių dalykų, kaip šis, ateityje nekils ir niekam nekels abejonių ir papildomų klausimų“.

J.Jasaitis savo išvadoje taip pat pažymėjo, kad teisiškai nėra sureguliuota skrydžių tvarka ir krašto apsaugos sistemoje.

DELFI primena, kad S.Stripeika buvusį vidaus reikalų ministrą pakvietė paskraidyti, nes šis per vieną susitikimą domėjosi, kaip VSAT sekasi įgyvendinti projektus.

„Kadangi užsiminiau, jog esame įsigiję sraigtasparnių, G. Furmanavičius paklausė, ar galėtų juos apžiūrėti. Todėl iš vakaro jam paskambinau ir pasiūliau paskraidyti“, - yra sakęs S.Stripeika.

S.Stripeika VSAT vadovauti pradėjo 2005 m. Šiauliuose dirbusį pareigūną į šias pareigas paskyrė G. Furmanavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją