Dar prieš porą mėnesių VTEK pasižadėjo taisyti savo klaidą, kuomet buvo nuspręsta visus politikų ir valdininkų deklaruojamus sandorius įslaptinti, nepateikiant nė menkiausios užuominos apie jų sumas. Pažadą VTEK ištesėjo. Tiesa, taip, kad iš žadėtojo viešumo teliko trupiniai.

Nurodo tai, kas akivaizdu

Pakeitus elektroninių interesų deklaracijų skelbimo tvarką, prie politikų ir valdininkų sandorių nurodoma tik tiek, kad „sandorio vertė didesnė negu 10 000 Lt“. Ir ši detalė yra visiškai bevertė, kadangi įstatymas politikus ir valdininkus įpareigoja viešai deklaruoti „informaciją apie per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių sudarytus ir kitus galiojančius sandorius, jeigu sandorio vertė didesnė negu 10 000 Lt“. Kitaip tariant, VTEK deklaracijų turinį papildė akivaizdžiu faktu. O didesnio skirtumo tarp 10 tūkst. litų ir milijono etikos sargai, regis, neįžvelgia.

VTEK sekretoriato atstovas Aleksandras Zinovičius DELFI patvirtino, jog etikos sargai buvo pasižadėję sugrąžinti vadinamąsias „žirkles“, deklaracijose viešinant ne tikslias sandorių sumas, o jų rėmus (pvz., nuo 10 tūkst. iki 20 tūkst. Lt ir pan.). Tačiau VTEK persigalvojo ir deklaracijose paliko tik tai, kas ir taip akivaizdu. Dėl ko – sekretoriato atstovas nesiėmė spėlioti.

„Buvo toks pažadas. Bet jie nutarė, nubalsavo, kad reikia rašyti, kad daugiau nei 10 tūkst. Lt tiesiog. Toks yra komisijos sprendimas“, - sakė A. Zinovičius.

VTEK narė Dalia Paulauskaitė, žadėjusi sugrąžinti bent apytikslius duomenis į interesų deklaracijas, DELFI patvirtino, kad bereikšmis deklaravimo tvarkos pakeitimas įtvirtintas VTEK sprendimu. Tačiau pašnekovė pareiškė negalinti komentuoti šios situacijos.

„Mes, komisijos nariai, esame susitarę, kad mes nekomentuojame. Tai aš jūsų labai atsiprašau“, - sakė D. Paulauskaitė.

S. Muravjovas: kyla klausimas, ar VTEK nori dirbti savo darbą

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) vadovas Sergejus Muravjovas DELFI teigė negalintis suvokti, kodėl už skaidrumą atsakinga įstaiga nesiima minimalių priemonių skaidrumo padidinimui.

„Labai svarbu išgirsti aiškų ir suprantamą atsakymą iš VTEK atstovų, kodėl jie nusprendė nedaryti žingsnio, kuris akivaizdžiai prisidėtų prie didesnio skaidrumo. Man akivaizdu, kad tokios institucijos kaip VTEK privalo daryti viską, kad mums būtų aišku, ką daro politikai, valstybės tarnautojai. Mažų mažiausiai, ką tokios institucijos gali padaryti – tai pateikti informaciją, kuri prieinama jiems, į viešumą“, - kalbėjo S. Muravjovas.

Pasak jo, VTEK sprendimas ir toliau laikyti politikų sandorius po slaptumo šydu, kelia abejonių dėl etikos sargų noro dirbti savo darbą.

Sergejus Muravjovas
„Kyla klausimas, ar VTEK tikrai nori dirbti savo darbą. Ir tai, be abejo, kelia didelį susirūpinimą“, - sakė S. Muravjovas.

TILS vadovui kelia nuostabą, kad dalinį sandorių paviešinimą žadėjusi VTEK nemato skirtumo tarp 10 tūkst. Lt ir milijono. „Ką toks pakeitimas keičia? Man tai atrodo kaip žingsnis dėl akių. Padaryti kažką, kas iš tiesų neatneša jokios pamatuotos naudos“, - teigė S. Muravjovas.

Kol VTEK blaškosi tarp savo pažadų, iniciatyvos ėmėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalies vadovė Seimui pateikė įstatymo pataisas, kurios leistų visiškai išviešinti politikų ir valdininkų sandorių sumas bei praplėstų vieša deklaracijas pateikti privalančių asmenų gretas. S. Muravjovo nuomone, tokie pakeitimai būtų žingsnis į priekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)