Pasak strateginio 2010-2020 metų Vilniaus plėtros plano rengėjų, viena iš trijų esminių vizijos komponenčių turėtų būti laiminga visuomenė ir, kaip pabrėžė antradienį savivaldybėje planą pristatęs įmonės „Savvin“ vadovas Arvydas Saročka, sąvoka „laiminga visuomenė“ čia vartojama be jokios ironijos.

„Apie laimingą visuomenę kalba jau ne tik Rytų filosofijos šalininkai, bet ir tarptautiniai dokumentai, kuriuose teigiama, jog BVP – nepakankamas matas gerovės kūrimui“, – atkreipė dėmesį A. Saročka, pridurdamas, jog šių metų pabaigoje Europos Komisija pristatys konkrečius rodiklius, pagal kuriuos bus galima pamatuoti visuomenės laimingumo lygį.

Plėtrą stabdė sunkmetis

„Mes turėjome strateginį planą iki 2010 metų, kuriame buvo akcentuota veržli miesto plėtra, beveik dešimtmetį vykusi „kietuoju“ pavidalu. Tačiau ją pakeitė išgyvenimo strategija, kai reikėjo verstis su didžiulėmis skolomis, pinigų stygiumi“, – priminė Vilniaus meras Vilius Navickas.

Pasak politiko, jei ankstesnysis planas buvo orientuotas į plėtrą ir statybas, dabar stengiamasi į sostinės ateitį pasižiūrėti miestiečio, paprasto žmogaus akimis, visų pirma išsiaiškinti, ko jis nori, ko nori bendruomenė, koks gyvenimas mieste turi būti.

„Pasirodo, žmogus nori gyventi saugiai, kad jų vaikai saugiai išeitų į gatvę, gautų gerą išsilavinimą, todėl ir mes turime remtis gyvenimiškais, paprastais siekiais. Atlikome apklausas, pradinis darbas padarytas, ateina laikas jį sutvarkius pateikti svarstyti bendruomenėms“, – antradienį spaudos valandoje pristatydamas Vilniaus viziją sakė V. Navickas.

Pasak plano rengėjų, po 2-3 savaičių pirmasis strategijos projektas bus baigtas ir pristatytas bendruomenėms. Su dokumentu bus galima susipažinti visiems vilniečiams.

Per aukštai iškėlė kartelę

V. Navickas konstatavo, kad Vilnius, kaip tikėjosi ankstesnio plėtros plano rengėjai, netapo nei tiltu tarp Rytų ir Vakarų, nei Vidurio Europos kultūros centru, nes „ta kartelė buvo tiek tolima, kad vargu ar buvo galima ją pasiekti“.

„Be abejonės, kartelė neturėtų būti kiekvienam lengvai peršokama. Miestas turi turėti svajonę ir siekiamybę, tačiau pagrindinę dabartinės savivaldybės iškeltą viziją įmanoma įgyvendinti“, - įsitikinęs meras.

Kaip konkrečiai bus siekiama vilniečių laimės, kol kas nenutarta, tačiau aišku, kad prioritetai teks kokybiškų gyvenimo sąlygų visuomenei kūrimui, konkurencingos miesto ekonomikos kūrimui, subalansuotai miesto infrastruktūros plėtrai ir miesto valdymo kokybės gerinimui.

Nenori, kad žmonės rinktųsi Airiją

„Mums reikia ne pamąstymų, o kad mieste gyventų žmonės. Kai 4 reisai kasdien išskrenda į Airiją, reikia suprasti, kad tai žmonės, kurie pirmiausia sprendžia kaip ir tik paskui kur gyventi. Todėl mieste visų pirma turi būti gyventi patogu“, – sakė Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Plėtros planas bus teikiamas miesto tarybai. Pasak Vilniaus dešimtmečio vizijos autorių 2011-2020 metų strategija – tai metmenys, tačiau rudeniop jie turėtų pavirsti politinio susitarimo objektu su konkrečiais planais, kuriuos per dešimtmetį realu įgyvendinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją