Interviu "Gazeta Polska" V.Landsbergis teigė besistebintis tuo, kad šiuo metu lenkų ir lietuvių santykiai nėra labai geri - anot jo, reikia vertinti draugystę po skaudžios Smolensko tragedijos, kurioje žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis.

"Stebiuosi tuo. Nesuprantu kai kurių Lenkijos užsienio politikos momentų. Kodėl po tokio smūgio, esant tokiai sudėtingai politinei ir psichologinei situacijai, nevertinama draugystė. Draugus reikia vertinti, o ne spardyti koja", - sakė europarlamentaras interviu, kurį antradienį skelbia "Lietuvos žinios".

Tačiau, anot V.Landsbergio, neįmanoma sugadinti santykių, jei viena šalis to nenori.

"Ji tiesiog nusprendžia būti kantri ir laukti supratimo", - kalbėjo europarlamentaras.

Paklaustas apie Lietuvos lenkų tautinės mažumos problemas, jis teigė, jog "neįmanoma įvesti tik lenkų rašybos visoms užsienio pavardėms".

"Viena vertus, turime žiaurią Smolensko tragediją, kita vertus, - bandymus nustumti šią temą į paraštę, pridengti ginču dėl užsienietiškų pavardžių rašymo Lietuvoje. Lenkų politikai nesupranta, kad čia net nekalbama apie lenkų pavardes, bet apskritai apie užsienio šalių rašybą: vokiečių, latvių. Neįmanoma įvesti tik lenkų rašybos visoms užsienio pavardėms", - sakė V.Landsbergis.

"Neseniai paklausiau lenkų žurnalisto ir komentatoriaus, ar lenkų padėtis Baltarusijoje arba Ukrainoje geresnė nei Lietuvoje? Jis atsakė "ne". Dar klausinėjau, kodėl taip puolama Lietuva. Nes ji maža?" - kalbėjo jis.

"Geopolitinėje Rusijos programoje, Kremliaus ideologų knygose aiškiai parašyta, kad pagrindinis jų politikos tikslas yra supykdyti Lenkiją ir Lietuvą. Deja, būtent tai ir vyksta", - tikino europarlamentaras.
Anot V.Landsbergio, L.Kaczynskio vardo gatvės Vilniuje kol kas nėra ir todėl, kad lenkai nenori lietuviškai užrašytos prezidento pavardės.

"Kai kurie lenkai iš karto pradėjo kovoti dėl pavadinimo rašybos. Ir pasakė, kad jei "n" bus rašoma lietuviškai, jie to nenori. Štai toks požiūris. Galiausiai L.Kaczynskio (be brūkšnelio) arba net L.Kačynskio gatvės nėra", - sakė jis.

V.Landsbergis tvirtina, jog šiuo metu Lietuvoje sustiprėjusi rusų įtaka, ir jie siekia susigrąžinti regiono kontrolę.

"Stipresnė nei prieš dešimt metų. Žiniasklaida supirkta, galbūt ir žurnalistai, taip pat antraeiliai politikai. Įtaka jaučiama", - sakė europarlamentaras.

"Pirmas žingsnis būtų susigrąžinti regiono kontrolę. Bet tai ne viskas. Rusija visada siekia valdyti Europą, valdyti pasaulį. (...) Ta šalis stipri savo agresija. Gebėjimu daryti psichologinį spaudimą, gąsdinti. Geriau išauklėti žmonės nenori ir nemoka tokiomis sąlygomis konkuruoti", - teigė jis.

Pasak V.Landsbergio, Vidurio Rytų Europai atėjo kritinis metas - reikia ryžtingų žmonių, vieningos politikos, solidarumo.

"Bet Rusija turi būdų, kaip išardyti šią vienybę, verslininkaudama su paskiromis Europos Sąjungos šalimis", - sakė jis.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją