Be to, D. Kreivys nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų laiku pateikti privačių interesų deklaraciją bei netiksliai nurodė duomenis, dėl kurių galėjo kilti interesų konfliktas.

Komisijos nuomone, D. Kreivys turėjo visas galimybes išvengti interesų konflikto.

„Ministro išleistas įsakymas dėl ES paramos skyrimo buvo neabejotinai palankus, reikšmingas ir siektinas bendrovės „Specializuota komplektavimo valdyba“ ūkinėje veikloje. Ministrui buvo žinoma, kad jo motina yra bendrovės SKV akcininkė, jis pats šioje bendrovėje ėjo atsakingas pareigas – buvo akcininku, direktoriumi, valdybos nariu. Ministras, kaip bendrovės SKV akcininkės sūnus turi privatų suinteresuotumą sėkminga šios įmonės veikla“, - rašoma VTEK sprendime.

Etikos sargai taip pat pažymėjo, kad faktas, jog bendrovė SKV laimėjo mokymo įstaigų rekonstrukcijos konkursą, buvo paskelbtas viešai, o darbai pradėti vykdyti iki ministrui priimant įsakymą dėl ES paramos skyrimo, tad teiginį, esą ministras nežinojo apie SKV priimtą teigiamą sprendimą, komisijos nariai įvertino kritiškai.

„Aukščiausių šalies valdymo organų nariams turėtų būti taikomi ir aukščiausi elgesio standartai, todėl D. Kreivys, eidamas į ministro pareigas iš verslo sektoriaus, turėjo įvertinti visas interesų konflikto grėsmes, susijusias su buvusiomis pareigomis ir jo ar jam artimų asmenų akcijomis įvairiose įmonėse“, - rašoma VTEK sprendime.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys DELFI teigė, kad šalies vadovė etikos sargų išvadų nekomentuoja, nes „jos kalba pačios už save“.

„Nieko nekomentuosime, kol ministras nesurengė spaudos konferencijos. Ir apskritai čia nelabai yra ką komentuoti, nes prezidentės pozicija nepasikeitusi, ji kaip buvo, taip ir liko tokia pati“, - sakė šalies vadovės atstovas.

Klausiamas, ar nemanoma, kad VTEK išvados yra tarsi prezidentės išsakytų argumentų patvirtinimas, L. Balsys aiškaus atsakymo išvengė: „Išvados kalba pačios už save, jas skaitykime ir matome, kas ten parašyta. Dabar yra ministro reikalas, ką jis galvoja, ką jis daro, ir tikrai nesiruošiame jį raginti pareiškimais kokiais nors ar ką nors daryti. Viskas seniai pasakyta, yra išvados, jas galima išsamiai išstudijuoti“.

Tyrimą dėl D. Kreivio VTEK pradėjo gavusi socialdemokratų Seimo nario Algirdo Butkevičiaus kreipimąsi.

DELFI primena, prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi nepasitikėjimą ūkio ministru D. Kreiviu. Anot šalies vadovės, nėra gerai, kai ministras sėdi ant dviejų kėdžių. Taip ji įvertino faktą, jog prieš tapdamas ministru D. Kreivys savo įmonę perdavė motinos globai.

Skandalas kilo, kai spauda paskelbė, kad D. Kreivio motinos Florentinos Kreivienės iš dalies valdomai bendrovei „SKV“ ir bendrovėms „Dalsta" bei ir „Bikusta" skirta maždaug 6 mln. Lt Europos Sąjungos lėšų.

Teigiama, kad pernai rugsėjį ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtinta Europos Sąjungos parama dviem projektams, kurių konkursus laimėjo minėtos bendrovės - Karoliniškių gimnazijos renovacijai skirta daugiau kaip 2,34 mln. Lt, o „Ąžuolyno" mokyklai - 3,64 mln. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją