Jo teigimu, „kalbos apie tai, kad aš priėmiau sprendimus, dėl kurių žuvo žmonės, yra neteisingos.“ Apie tai jis papasakojo Baltarusijos tarnybai „Radio svoboda“.

„Kaip galima sakyti, jog dėl mano sprendimų žuvo žmonės, jei aš net nedaviau įsakymo, kad būtų išduoti šaudmenys? Tai svarbūs politiniai įvykiai, ir kaltininkų reikia ieškoti ne Minske, bet kitame mieste“, – pareiškė jis žurnalistams.

Tačiau generolas nepasakoja visko, ką žino apie kariškių dalyvavimą konflikte:

„Svarbu ne tai, kas ten buvo. Aš žinau, kokie žmonės ten buvo ir iš kur. Šį klausimą reikia užduoti Maskvai, anuometinei vadovybei. O už saviškius aš atsakau, kad joks garnizono kareivis ar karininkas negavo nė vieno šovinio šiais tikslais“, – sako jis.

Pasak generolo, iš Vilniaus po atmintinų įvykių jis išvyko todėl, kad buvo perkeltas.

„Kodėl aš išvažiavau? Mane perkėlė. O į Vilnių atvykau iš Afganistano. Vilnius – gražus miestas, graži šalis. Ruošiausi ten likti. O čia staiga man, divizijos vadui, daryti kažkokį perversmą? Juokinga“, – sako generolas.

Į klausimą, ar atvyktų į Lietuvos prokuratūrą, jei gautų atitinkamą kvietimą, jis atsakė, kad turi savo prokuratūrą.

„Į Lietuvos prokuratūrą? Turiu savo prokuratūrą, mūsų respublikos“, – atsakė generolas.

Jo teigimu, į jį niekada nesikreipė nei Baltarusijos, nei Lietuvos prokuratūra. V. Uschopčikas pasakė, kad prieš 18 m. šiuo klausimu jis pateikė paaiškinimus Sovietų Sąjungos tyrėjams, tačiau „tos šalies nebėra“.

Primename, kad po nepavykusio perversmo V.Uschopčikas nuo Lietuvos persekiojimo pabėgo į Baltarusiją. 2000 m. jis buvo paskirtas Baltarusijos gynybos ministro pavaduotoju, dabar jau yra išėjęs į pensiją.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka aptarė sausio 13-osios perversmo dalyvių, kurie dar neišduoti Lietuvai, ekstradicijos problemą.

Konkrečiai, buvo iškeltas klausimas, kodėl Baltarusija neišduoda Lietuvai Vladimiro Uschopčiko, kuri įtariamas tuo, jog 1991 m. sausio 13 d. įsakė šaudyti į žmones, susirinkusius prie televizijos bokšto.

A.Lukašenka D.Grybauskaitei pareiškė nieko apie tai nežinojęs ir net nusistebėjo: "Ko jūs man anksčiau nesakėte?"

Šie pareiškimai itin nustebino Sausio 13-osios bylą tiriančią Generalinę prokuratūrą.

Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus vyriausiasis prokuroras Rolandas Tilindis sakė, kad informacijos apie šią bylą Baltarusijai tikrai netrūksta.

"Susirašinėjama nuolat. Mes parašome, jie atsako, tačiau mūsų prašymas nepatenkinamas", - kalbėjo prokuroras.

R.Tilindžio teigimu, pirmasis prašymas išduoti V.Uschopčiką ir kitus antivalstybiniu sąmokslu įtariamus asmenis (šiame sąraše iki šiol yra taip pat Baltarusijoje gyvenantys Stanislava Juonienė ir Vladimiras Šeinas) buvo išsiųstas dar 1993 metais. Tada su šiais asmenimis prašyta išduoti ir Mykolą Burokevičių bei Juozą Jarmalavičių. 1994 metais pastarieji grąžinti į Lietuvą ir nuteisti, o V.Uschopčiko klausimas įstrigo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)