Anot Ž. Šilgalio, I. Degutienė galbūt ir nežinojo apie teisėsaugos veiksmus prieš „Snorą“ ar planus nacionalizuoti banką. Tačiau ji esą dar iki minėtųjų įvykių buvo informuota Valstybės saugumo departamento (VSD), kad šio banko popieriai prasti. Esą VSD šia tema siuntė bendrą pažymą I. Degutienei, prezidentei Daliai Grybauskaitei ir premjerui Andriui Kubiliui.

„Natūralu, kad apie bendrą padėtį buvo informuoti aukščiausi valstybės vadovai“, - DELFI teigė Antikorupcijos komisijos narys.

„Nemanau, kad ten (VSD rašte – DELFI) buvo informacija apie tai, kad bus nacionalizuotas bankas. Kadangi ne tos institucijos priima sprendimus. Bet kad padėtis „Snore“ buvo sudėtinga – tikrai nebuvo niekam paslaptis. Ypatingai aukščiausiems valstybės vadovams“, - pridūrė parlamentaras.

Tikslios datos, kada I. Degutienė esą gavo VSD pažymą, Ž. Šilgalis tikino nepamenantis. Tačiau dokumentas, anot jo, buvo gautas iki 2011 m. lapkričio 14 d. Tądien įvyko pasitarimas dėl veiksmų „Snoro“ atžvilgiu Generalinėje prokuratūroje. Būtent iš šio pasitarimo nutekėjusi informacija jau kitą dieną pasirodė „Lietuvos ryto“ publikacijoje be autoriaus, o lapkričio 16 d. priimtas sprendimas „Snorą“ nacionalizuoti.

Tuo tarpu I. Degutienė ne sykį kartojo nieko apie „Snoro“ atžvilgiu planuotus veiksmus nežinojusi. „Galiu dar kartą kategoriškai patvirtinti, kad apie visus veiksmus dėl banko „Snoras“ nacionalizavimo sužinojau tik iš žiniasklaidos“, - vakar Seime sakė viena konservatorių lyderių.

Anot Ž. Šilgalio, tokiu savo pasisakymu Seimo vadovė galbūt „netiksliai“ išsireiškė. „Ji galbūt turėjo omeny tai, kad sužinojo apie nacionalizavimą iš žiniasklaidos. Bet ji galėjo, kaip Seimo pirmininkė, tiksliai pasakyti, kad jai nebuvo paslaptis susidariusi sudėtinga situacija banke „Snoras“. O apie nacionalizavimą jinai teoriškai galbūt ir galėjo nežinoti. Bet šitoje vietoje tik tyrimas gali atsakyti – žinojo ar nežinojo“, - aiškino Artūro Zuoko partijai „Taip“ priklausantis politikas.

Jis buvo vienas iš šešių Antikorupcijos komisijos narių, kurių balsais patvirtintas šios komisijos kreipimasis į Generalinę prokuratūrą dėl I. Degutienės. „Jeigu iš tikrųjų I. Degutienė yra tvirta ir nieko neturi šitoje istorijoje slėpti, kuo daugiau bus atsakymų iš institucijų, tuo bus visiems aiškiau“, - pridūrė Ž. Šilgalis.

Tuo tarpu Seimo pirmininkės komanda kartoja, kad ji jokia išankstine informacija apie „Snorą“ nedisponavo.

„Pirmą kartą apie tai girdžiu. (...) Seimo pirmininkė daug kartų patvirtino, kad jinai nežinojo to, apie ką mes čia šnekam. Kas nori žinoti tiesą, gali pasižiūrėti jos pasisakymą tą pačią dieną (lapkričio 16 d. – DELFI) ryte, „Žinių radijui“. Buvo jos komentaras apie išvakarėse spausdintą „Lietuvos ryto straipsnį. Žmogus, kuris žinotų, mano galva, taip nekomentuotų“, - DELFI sakė Seimo pirmininkės patarėjas Dalius Stancikas. Minėtame interviu „Žinių radijui“ I. Degutienė sakė: „Perskaičiusi tiesiog buvau sukrėsta, kokia gali būti reakcija visuomenėje ir kokia gali būti griūtis“.

D. Stancikas teigė ir pats prisimenantis, kaip I. Degutienė reagavo į „Lietuvos ryto“ publikaciją.

„Pats nešiau pirmininkei žiniasklaidos pranešimą apie banką „Snoras“. Ir mačiau jos reakciją“, - reziumavo Seimo pirmininkės patarėjas.

VSD atstovas Vytautas Makauskas DELFI teigė, jog šios informacijos VSD nekomentuos. Esą atskleisti, ar iki 2011 m. lapkričio 14 d. gauti VSD raštai dėl padėties „Snore“, gali tik tokių dokumentų gavėjai.

Seimo pirmininkės sekretoriatas jokios VSD pažymos nerado

Vėliau Seimo pirmininkės patarėjas Juozas Ruzgys DELFI informavo, jog buvo atliktas visų I. Degutienės vadovavimo Seimui laikotarpiu gautų dokumentų patikrinimas. Jis esą parodė, kad jokių dokumentų apie „Snorą“ iš VSD parlamento vadovė negavo.

„Galime atsakingai patvirtinti, kad Ž. Šilgalis kalba netiesą. Ponas Šilgalis, kaip laikinosios („Snoro“ – DELFI) tyrimo komisijos narys, tą informaciją taip pat yra gavęs“, - sakė J. Ruzgys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją