Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas idėjas keisti milijardinius kariuomenės pirkimus pirmiausia pristatė viešai, neslėpdamas, kad tai yra jo iniciatyvos. Nebuvo sulaukta ir būtino kariuomenės pritarimo.

Galiausiai planuojamus pokyčius jis trečiadienį pristatė šalies vadovui G. Nausėdai – vyriausiajam ginkluotųjų pajėgų vadui.

„Viskas yra gerai, dirbame kartu kaip komanda“, – po susitikimo sakė L. Kasčiūnas, dar pridurdamas, kad jokių priekaištų neišgirdo.

Lietuva nusprendė pirkti pusšimtį vokiškų tankų „Leopard“. L. Kasčiūnas pasiūlė tankus pirkti ne iš karto, nes reikėtų bent 2 milijardų, o per tris kartus – po 15 tankų. Esą taip liktų pinigų greičiau įsigyti oro gynybos sistemų.

Anot ministro L. Kasčiūno, kariuomenė tam pritaria.

„Girdėjote turbūt ir kariuomenės komentarą praėjusią savaitę, kad tai visiškai atitinka mūsų VGT sprendimus“, – sakė jis.

Lietuva jau įsigijo 90 pėstininkų kovos mašinų „Boxer“. Planuota pirkti dar 120, buvęs krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad jeigu ne jo atstatydinimas, naujų „Boxer“ pirkimas kovą jau galėtų būti baigiamas derinti.

„Svarstymai buvo prasidėję, sakyčiau, kad gana aktyvios diskusijos su Lietuvos kariuomene, tačiau jos nebuvo užbaigtos. Nes kovo mėnesį turėjome prieiti kažkokį bendrą sprendimą“, – LNK žinioms sakė A. Anušauskas.

Krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas dabar siūlo persvarstyti, ar nereikėtų kovos mašinų su vikšrais.

„Turint mintyje, kad tankai, visgi, atsiranda laipsniškai ir etapiškai, kaip apgalvotai padaryti, kad pėstininkų kovos mašinos rištųsi su tankais“, – kalbėjo jis.

ELTA kampas. Laurynas Kasčiūnas

Kai Lietuvoje padaugėjo pratybų, paaiškėjo, kad „Boxer“ tam tikromis sąlygomis ne visada spėja paskui tankus, ar kitą techniką su vikšrais. Anot L. Kasčiūno, keisti „Boxer“ į kovos mašinas su vikšrais kainuotų 1,5 karto brangiau. O ar tam pritaria Lietuvos kariuomenė, tikimasi išgirsti per mėnesį.

„Valdantieji daro viską, kad išnaudotų tam tikrus procesus savo rinkiminės kampanijos naudai. Yra labai daug netikslios informacijos“, – savo nuomonę dėstė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Seime Dainius Gaižauskas.

Iš visuomenės dėmesio centre atsidūrusios gynybos – savotišką rinkiminį šou parengė valdančioji Laisvės partija. Į įgėlė apie grėsmes kalbantiems konservatorių lyderiams.

„Jau yra laikas nustoti piešti tamsius, apokaliptinius Lietuvos ateities scenarijus“, – trečiadienį sakė valdančiosios Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Laisviečiai pristatė, kaip rasti papildomą pusę milijardo eurų gynybai – procentu didinti pelno mokestį, tam prieštaraujančių nėra. O dar 150 milijonų paimti iš savivaldybėms tenkančio gyventojų pajamų mokesčio (GPM), didinti akcizus tabakui, alkoholiui ir net degalams, taip pat ir žemdirbių kurui.

Nors vos prieš kelis mėnesius žemdirbiai privertė valdžią palikti šią lengvatą, kai traktoriais suvažiavo į Vilnių.

„Akcizai taršiam kurui, įskaitant ir lengvatą gazoliams, kurie yra naudojami žemės ūkio veikloje“, – teigė A. Armonaitė.

Anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, laisviečiai nieko nesugalvojo patys, tiesiog pasirinko iš ministerijos rengto sąrašo.

„Visi pasiūlymai yra sveikintini, visus juos analizuojame. Tačiau konkretus paketas, matyt, paaiškės dar apturėjus šiokį tokį ratą diskusijų su kitais politikais“, – teigė ministrė G. Skaistė.

Išskyrus procentu didesnį pelno mokestį, partijos toli gražu nesutaria dėl kitų šaltinių papildomam gynybos finansavimui. O kuo ilgiau bus delsiama, tuo daugiau reikės mokėti už tą pačią ginkluotę, nes ji brangsta.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: