Gediminas buvo visos Lietuvos nuosavybė, taip apie jį po laidotuvių kalbėjo buvusio premjero sutuoktinė Liudmila.

„Aš galvojau, kad Gediminas – mano šeimos nuosavybė, bet jis buvo visos Lietuvos nuosavybė. Aš tai šiandien ypač ir pajaučiau. Nors visada aš jam tik norėjau padėti, kad jis tikrai daugiau savo laiko skirtų visiems reikalams, ką jis padarė. Ir visada palaikiau, visą gyvenimą. Tai, ką jis padarė, aš didžiuojuosi tuo“, – žurnalistams komentavo Liudmila.

Ji kalbėjo, kad G. Kirkilas buvo šviesus žmogus.

„Diplomatas, kuris mokėjo suderinti, kaip šiandien buvo pasakyta, įvairias, netgi priešiškas puses, kuris nešė šviesą. Be to, jis buvo žmogus, kuris turėjo pomėgių, darė tuos pomėgius, mylėjo juos – tenisą, sportą ir žvejybą, – pasakojo našlė ir pažymėjo, kad G. Kirkilas buvo labai žmogiškas, turėjo bruožų, kokių mes visi turime. – Mylėjo, džiaugėsi gyvenimu ir taip staiga išėjo, ir tai labai labai skaudu, galite tai suprasti.“

Našlė paneigė, kad G. Kirkilas kuo nors sirgo ir dar kartą pažymėjo, kad tai buvo staigi mirtis.

Butkevičius: patraukė dėmesį savo politine kultūra


Prisiminimais apie G. Kirkilą su žurnalistais pasidalijo ir buvęs premjeras Algirdas Butkevičius. G. Kirkilas, pasak jo, buvo tapęs prezidento Algirdo Mykolo Brazausko ideologu.

O kai Lietuvos socialdemokratų partija jungėsi su Lietuvos demokratine darbo partija, G. Kirkilas, anot jo, demonstravo toleranciją ir pagarbą.

„Jis kaip politikas jautė atsakomybę, kad partijų skaičius Lietuvoje turi mažėti, turi partijos stambėti, turi apsijungti ir dirbti vardan Lietuvos. Aš puikiai atsimenu, kada buvau LSDP stovykloje, Darbo grupėje suformuotoje, jis buvo kitoje stovykloje, tai jis tuo metu gal dar man buvo silpnai pažįstamas, tai tiesiog savo tolerancija ir pagarba kitam žmogui, politine kultūra patraukė dėmesį“, – žurnalistams pasakojo A. Butkevičius.

Andriukaitis apie Kirkilo pypkę: neabejoju, kad ji tapo staigios mirties priežastimi

Antakalnio kapinėse G. Kirkilą išlydėti į paskutinę kelionę susirinko gausi minia.

Amžinojo poilsio velionis atgulė kapinių vadinamojo menininkų kalnelio apačioje, jį išlydėjo kunigas Ričardas Doveika.

Atsisveikinimo kalbą kapuose sakė ilgametis G. Kirkilo bendražygis, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, priminęs velionio politinį kelią nuo pat pradžių.

„Šiomis dienomis daug išsakyta gražių žodžių apie Gedimino norą tobulėti, mokytis, įsiklausyti, gerbti pašnekovus, plėtoti dialogo politinę kultūrą. Taip, jis sugebėdavo keisti nuomonę, sugebėdavo ir pats sukurti politinę intrigą, sugebėdavo pasinaudoti konkurentų klaidomis ar jas išprovokuoti.

Jame buvo ir principingumo, ir konformizmo, ir oportunizmo, ir idealizmo, bet tai – politinio profesionalumo, brandos bruožai“, – sakė V. Andriukaitis.

Jis taip pat priminė, kad velionis mėgo rūkyti pypkę.

„Jis mokėjo atsipalaiduoti – ar žvejyboje, ar žaisdamas lauko tenisą. Tik štai ta pypkė – nors ji buvo Gedimino skiriamuoju ženklu, deja, ir tuo aš, kaip gydytojas, neabejoju, ji tapo staigios mirties priežastimi. Staigios, nesavalaikės, skaudžios demokratinei politinei Lietuvos kultūrai netekties priežastimi.

Geriau jau būtų Gediminas peteliškę nešiojęs, kaip kad jo kolega Juozas Olekas“, – kalbėjo V. Andriukaitis.

Vinkus: atėjome paskutinį kartą tarti „sudie“


Atsisveikinimo žodį tarė parlamentaras, G. Kirkilo bendražygis Antanas Vinkus. Jis kalbėjo, kad G. Kirkilas buvo padorus žmogus, inteligentas, sąžiningas, darbštus, mokėjo suburti ir opoziciją, ir valdančiuosius, mylėjo visus vienodus ir pelnė mūsų pagarbą.

„Mielas broli, mes negalėjome pakeisti lemties, tik šiandien atėjome paskutinį kartą ištarti tau „sudie“, – sakė A. Vinkus.

G. Kirkilo atminimas pagerbtas tylos minute.

Velionio žmonai įteikta vėliava – Lietuvos valstybės, kuriai ištikimai tarnavo G. Kirkilas, simbolis.

Vyko religinės apeigos, kurioms vadovavo kunigas R. Doveika.

G. Kirkilas išlydėtas su trimis salvių šūviais ir maldomis, sugiedotas himnas.

Artimųjų vardu visiems atėjusiems pagerbti ir palydėti G. Kirkilo į paskutinę kelionę padėkojo velionio sūnus Rolandas.

Adamkus: Kirkilas savo veiksmais pirmiausia vertino valstybę ir žmogų

G. Kirkilas buvo pašarvotas laidotuvių rūmų „Ritualas“ didžiojoje šarvojimo salėje. Čia nuo antradienio rinkosi G. Kirkilą pažinoję valstybės vadovai, politikai, visuomenininkai bei tiesiog visi, norintys atsisveikinti su ilgamečiu politiku, piliečiai.

12 valandą išnešta urna, valstybinių laidotuvių ceremonija vyko Antakalnio kapinėse.

Trečiadienį su G. Kirkilu atsisveikino prezidentas Valdas Adamkus.

„Tai buvo iškilus Lietuvos politikas, kadangi jis savo veiksmais pirmiausia vertino valstybę, žmogų, o ne kokią nors privačią organizaciją, kuriai pats priklausė“, – žurnalistams sakė V. Adamkus.

Jo vertinimu, G. Kirkilas savo darbais labai ryškiai prisidėjo prie valstybės atkūrimo proceso.

„Galime tik pasidžiaugti jo įnašu ir pavyzdžiu ateinančioms kartoms“, – pabrėžė prezidentas.

Čmilytė-Nielsen su Kirkilu bendravo dar penktadienį: jo labai trūks

Su buvusiu valstybės premjeru G. Kirkilu atsisveikinti trečiadienį taip pat atvykusi parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad tai buvo neeilinis žmogus, nuoširdžiai rūpinęsis Lietuvos ateitimi.

„Prisimenu kaip labai išmintingą, geranorišką, ramų žmogų, labai įžvalgų politiką. Tai politikas, su kuriuo visada buvo gera kalbėti, diskutuoti ir kuriam nuoširdžiai rūpėjo valstybės reikalai, valstybės ateitis“, – trečiadienį žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Iš tikrųjų jo labai trūks, nes tai buvo vienas iš tų nedaugelio žmonių politikoje, kuriuo galėjai pasikliauti, nepriklausomai nuo to, ar buvai jo kolega, ar oponentas“, – pridūrė ji.

Pasak Seimo pirmininkės, paskutinįkart politiką ji sutikusi ir bendravusi penktadienį, mirties išvakarėse, jam dalyvavus Seime vykusioje konferencijoje.

Šimonytė: Kirkilas buvo valstybės žmogus

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, G. Kirkilas buvo žmogus, kuriam pamatiniai valstybės dalykai – euroatlantinė ir NATO integracija – buvo labai svarbūs nuo pat pradžių.

„Jam tai buvo svarbu dar tada, kai dar galėjai sakyti, kad kairėje buvo ne tiek daug žmonių, kuriems tai buvo svarbu. Kitaip sakant, before it was cool (dar tuomet, kai tai tapo „kieta“, angl.). Gediminas Kirkilas visada tuos tikslus ir tą valstybės kryptį, ateitį matė labai panašiai.

Kai reikėdavo tuos klausimus spręsti susivienyjant su savo tarsi politiniais oponentais iš kitos lauko pusės, niekada tai nebūdavo G. Kirkilui problema“, – antradienį, atvykusi į G. Kirkilo šarvojimą, žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad dar tuomet, kai nebuvo labai įprasta kalbėti apie Ukrainos vakarietišką integraciją, G. Kirkilas buvo tas, kuris lankydavo Europos sostines ir šiai idėjai skyrė daug laiko bei jėgų.

„Jis buvo valstybės žmogus“, – konstatavo ministrė pirmininkė.

Nausėda: Kirkilas buvo politikas gerąja to žodžio prasme

Antradienį atsisveikinti su mirusiu Gediminu Kirkilu atvyko prezidentas Gitanas Nausėda. Jo vertinimu, G. Kirkilas buvo žmogus, kuris stovėjo prie valstybės vairo, kai nebuvo lengva, kai laukė nemažai iššūkių.
Tai buvo politikas gerąja to žodžio prasme. Dažnai mes dedame skirtingas konotacijas į žodį „politikas“, bet Gediminas Kirkilas buvo žmogus, kuris stovėjo prie valstybės vairo ir tuo metu, kai nebuvo lengva, kai valstybės laukė nemažai iššūkių, reikėjo dalyvauti svarbių strateginių sprendimų priėmime.


Bet net ir pasitraukęs iš aktyviosios politikos, jis neliko abejingas mūsų viešajam gyvenimui. Aš nuolat sekdavau jo skirtingos tematikos straipsnius apie užsienio politiką – ypatingai šita tema jį domino, saugumo politika“, – antradienį žurnalistams prie laidotuvių rūmų komentavo šalies vadovas.

G. Kirkilui, pasak G. Nausėdos, visada buvo būdingas solidumas, nesiblaškymas į smulkmenas, į pigių efektų ieškojimą.