Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM), A. Bilotaitė šalies vadovo pareiškimą apie įtariamųjų sulaikymą Lenkijoje vertina kaip neatsakingą kalbėjimą.

„Svarbu išsiaiškinti aplinkybes, kad tokia ydinga praktika, kai politikai komentuoja tyrimus pirma pareigūnų, nesikartotų.

Agnė Bilotaitė

Prezidento veiksmus vertinu kaip neatsakingą kalbėjimą, kuris pakenkė Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų tarpusavio pasitikėjimui, o taip pat galėjo pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes ir įvertinti, ar nebuvo padaryta pažeidimų viešinant šią jautrią informaciją be bylą kontroliuojančio prokuroro leidimo, kreipiausi į Generalinę prokuratūrą“, – VRM pranešime cituojama A. Bilotaitė.

Nausėdos reakcija: ar ir Lenkijos premjerą įrašė į sąrašą tų, kuriuos ketina patraukti atsakomybėn

A. Bilotaitei pasikreipus į Generalinę prokuratūrą, prezidentas Gitanas Nausėda retoriškai klausia, ar ministrė ketins patraukti atsakomybėn ir Lenkijos premjerą Donaldą Tuską.

„Ar Donaldą Tuską irgi įrašė į tų, kuriuos ketina patraukti atsakomybėn, sąrašą?“ – antradienį žurnalistams Vilniuje sakė G. Nausėda.

D. Tuskas, kaip ir G. Nausėda, praėjusį penktadienį taip pat komunikavo apie Lenkijoje sulaikytus įtariamuosius.

Tuo metu prezidento komunikacijos grupė Eltai atsiųstame komentare pažymi, jog A. Bilotaitė, išsiuntusi raštą prokurorams, politikuoja.

„Ministrės kreipimąsi vertiname kaip neatsakingą veikimą ir politikavimą artėjančių rinkimų fone“, – raštu Eltai nurodė prezidento komunikacijos grupė.

Bilotaitė: įstatymų viršenybė galioja visiems


Į Generalinę prokuratūrą pasikreipusi vidaus reikalų ministrė tikina, kad šio jos sprendimo nereikėtų sieti su rinkimų kampanija. Ministrė akcentuoja, kad įstatymų viršenybė galioja visiems.

„Aš tikrai nenorėčiau to suvesti į rinkimų kampaniją ir kitus aspektus. Aš žiūriu labai rimtai iš teisėsaugos pusės, nes teisėsauga turi turėti teisę dirbti netrukdoma ir nesikišant politikams. Noriu dar kartą pažymėti, kad tai yra neatsakinga ir pasekmės gali būti labai blogos“, – antradienį žurnalistams teigė A. Bilotaitė.

„Visi turime laikytis įstatymų, nepriklausomai nuo to, kokioje tu pozicijoje esi, vis tiek yra įstatymų viršenybė ir įstatymai galioja visiems, nepriklausomai nuo tavo užimamos valstybėje pozicijos“, – pridūrė ji.

Ministrė kreipimąsi teisėsaugai tikina pateikusi siekdama užkirsti kelia panašiems precedentams ateityje.

„Tas kreipimasis yra orientuotas į tai, kad pirmiausia išsiaiškinti visas aplinkybes. Ir antras dalykas, kuris yra labai svarus, kad ateityje tokie dalykai nesikartotų“ , – sakė A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę G. Nausėda pranešė, jog Lenkijoje buvo sulaikyti du asmenys, įtariami išpuoliu prieš Lietuvoje gyvenantį Rusijos opozicionierių L. Volkovą. Po šalies vadovo pareiškimų buvo surengta spaudos konferencija prokuratūroje, kurioje pateikta detalesnė informacija apie teisėsaugos operaciją Varšuvoje.

G. Nausėdos žinia apie L. Volkovo užpuolimu įtariamų asmenų sulaikymą sulaukė dalies politikų kritikos. Viena jų buvo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė, kuri teigė, jog tokią informaciją skelbti yra tarnybų, o ne politikų prerogatyva. Taip pat ji kėlė klausimus, ar G. Nausėdos pasisakymai nepakenkė besitęsiančiam ikiteisminiam tyrimui.

„Turbūt ne ponios Bilotaitės reikalas man nurodinėti, ką aš turiu šnekėti ir ko aš neturiu šnekėti. (...) Tikrai tyrimams ir procesams tai nepakenks, nes mes labai kruopščiai vertinome, kada galime tai padaryti ir kada tai jau nebeatsilieps operacijos kokybei“, – į kritiką atsakė G. Nausėda.

Aleksejaus Navalno bendražygis L. Volkovas Vilniuje buvo užpultas kovo mėnesį. Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sužalotą Rusijos pilietį reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai. Svarstoma, kad užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Teisėsaugoa atlieka ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)