Sąvoka "labai tikėtina" reiškia 90 proc. tikimybę. Prieš penkerius metus paskelbtoje analogiškoje ataskaitoje tikimybė, kad dėl klimato pokyčių kaltas žmogus, buvo vertinama 66 proc. Tarpvyriausybinė komisija, kurioje darbavosi 2 500 mokslininkų iš daugiau nei 130 šalių, priėjo prie išvados, kad artimiausiu metu dar sparčiau ims tirpti ledynai, žmoniją dažniau kamuos liūtys, atogrąžų audros ir nepakeliamos karščio bangos, smarkiai pakils jūrų lygis.

"Stebimas plačiai paplitęs atmosferos ir vandenynų šilimas, kartu su ledo masės mažėjimu, sustiprina išvadą, jog labai netikėtina, kad globaliniai klimato pokyčiai per pastaruosius 50 metų gali būti paaiškinti be išorinės jėgos, ir labai tikėtina, kad tai vyksta ne vien dėl žinomų natūralių priežasčių", - sakoma dokumente.

Jungtinės Tautos tikisi, kad sukrečiantį ateities vaizdą nubrėžusi ataskaita paskatins kai kurių šalių, visų pirma Jungtinių Valstijų ir Kinijos, vyriausybes dėti daugiau pastangų, kad būtų sumažintas šiltnamio efektą sukeliančių dujų išskyrimas į aplinką. Šios dujos daugiausia išsiskiria deginant iškastinį kurą gamyklose bei iš automobilių.

Ekspertų prognozėmis, XXI amžiuje temperatūra pakils tarp 1,8 ir 4 laipsnių pagal Celsijų. Tuo tarpu per visą praėjusį šimtmetį oras vidutiniškai atšilo 0,7 laipsnio. Manoma, kad jūros lygis kils nuo 18 iki 59 centimetrų. Neatmetama galimybė, kad, tirpstant Antarktidos ir Grenlandijos ledams, vanduo pakils dar daugiau.

Ši ataskaita yra grynai mokslinis dokumentas, joje nepateikta jokių rekomendacijų, kaip galima kontroliuoti problemą. Apie tai turėtų būti kalbama kitame šiais metais pasirodysiančiame dokumente. Vis dėlto visuotinai pripažįstama, kad būtina mažinti anglies dvideginio išskyrimą į atmosferą. Būtent šiam tikslui skirtas 1997 metų Kioto protokolas, tačiau vienos iš didžiausių pasaulio teršėjų JAV iš jo pasitraukė 2001 metais.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją