Visai neseniai CERN (Šveicarija) fizikas Syksy Rasanenas pareiškė, kad galbūt greitėjimui paaiškinti tamsiosios energijos visai nereikia. Kad ir kaip tai prieštarautų intuicijai, visai įmanoma, kad Visatos plėtimasis greitėja dėl to, kad veikiant gravitacijos jėgoms nedidelėse Visatos erdvėse vyksta materijos koncentravimasis, rašo space.newscientist.com.

Kosmologai ilgą laiką manė, kad bendras Visatos plėtimasis nepriklauso nuo mažų joje esančių erdvių savybių, nes visų mažų erdvių savybių vidurkis turėtų atitikti bendras Visatos savybes.

Tačiau bet kurioje ribotoje Visatos srityje tarp materijos dalelių veikianti gravitacijos jėga veikia kaip plėtimosi stabdis. Tai reiškia, kad tose srityse, kur materijos yra daug, plėtimasis turėtų greitai lėtėti, o srityse, kur didžiąją dalį erdvės užima tuštuma, plėtimasis neturėtų smarkiai keistis.

Štai šis skirtingų sričių plėtimosi greičio skirtumas ir gali sukurti tamsiosios energijos iliuziją, teigia S.Rasanenas. Kaip bebūtų keista, net jeigu kiekvienoje srityje plėtimosi greitis mažėja arba išlieka maždaug toks pats, Visatos plėtimosi bendras vidutinis greitis gali didėti.

Taip yra dėl to, kad laikui bėgant didelio tankio sritys veikiant gravitacijos jėgoms prie savęs pritraukia dar daugiau materijos, dėl ko tuštesnės sritys dar labiau tuštėja. Dėl šio proceso materija koncentruojasi į galaktikas ir galaktikų spiečius, o tuščios erdvės tarp jų vis didėja

Nors plėtimasis tankiuosiuose regionuose vis lėtėja ir lėtėja, šie regionai bendram Visatos plėtimuisi su laikui tampa vis mažiau svarbiais, nes jiems tenka vis mažesnė ir mažesnė procentinė Visatos tūrio dalis.

Tuo tarpu tuščiose erdvėse plėtimasis išlieka praktiškai neribojamas, todėl šios erdvės užima vis didesnę procentinę Visatos tūrio dalį.

Mažėjant tankiųjų regionų įtakai vidutinis Visatos plėtimosi greitis iš tikrųjų didėja, nors ir nėra jokios stumiančios jėgos. „Man atrodo, kad tai yra labai tikėtinas greitėjančio plėtimosi paaiškinimas“, - sakė S.Rasanenas.

Tuo tarpu Harvard-Smithsonian astrofizikos centro Kembridže (JAV) mokslininkas Niayeshas Afshordi sako, kad nors ši idėja atrodo patraukliai, visgi jos teisingumas yra „labai mažai tikėtinas“.

Kad tankio skirtumų poveikis būtų juntamas, jis turėtų būti labai aiškus šimtų milijonų šviesmečių masteliu

Bet kai kurie matavimai rodo, kad tankis skiriasi vos 0,001 proc. nurodyto dydžio masteliu, sakė N.Afshordi. Jis citavo duomenis iš tyrimų, kurių metu pagal gebėjimą iškreipti šviesios spindulius matuotas įvairių regionų tankumas.

S.Rasanenas su tuo nesutinka ir teigia, kad trimačiai galaktikų žemėlapiai - tokie, kaip 2 laipsnių lauko galaktikų raudonojo poslinkio tyrimas (2-degree Field Galaxy Redshift Survey) rodo, jog skirtumai yra kur kas artimesni minimaliam 20 proc. lygiui, reikalingam, kad būtų juntamas poveikis Visatos greitėjimui.

S.Rasanenas pripažįsta, kad jis kol kas išmąstė tik supaprastintą teorinį skirtingų tankių sričių ir tuščių erdvių plėtimosi greičių modelį.

Bet tol, kol nebus tiksliai nustatytas šio modelio teisingumas arba klaidingumas, astronomai negali griežtai teigti, kad Visatos plėtimosi greitėjimo kaltininkas yra tamsioji energija. „Neabejotina, kad šis klausimas nėra išspręstas“, - sakė mokslininkas.

Jei tankio skirtumai tikrai veikia Visatos plėtimąsi, tuomet Visatos plėtimosi greičio matavimai, kurie ateityje bus atlikti stebint supernovas, gali parodyti skirtingus plėtimosi greičius įvairiomis kryptimis, sakė fizikas.

S.Rasanenas savo darbą praėjusį trečiadienį pristatė Londone vykusioje kosmologijos konferencijoje, pavadintoje „Outstanding Questions for the Standard Cosmological Model“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją