Atliktas tyrimas parodė, kad šunys sugeba mintyse skirstyti objektus į kategorijas. Toks abstraktaus mąstymo talentas iki šiol buvo priskiriamas tik paukščiams ir primatams, rašo „Guardian“.

Tyrimą vykdę mokslininkai išdresavo keturis šunis ir atliko jautriojo ekrano testą, kurio esmė – išsirinkti iš dviejų tuo pat metu pasirodančių paveiksliukų vieną. Vienas paveiksliukas vaizdavo šunį, kitas – peizažą. Šunys savo pasirinktą atvaizdą bakstelėdavo nosimi. Pasirinkęs šunį gyvūnas gaudavo maisto, o tas, kuris nepasirinko šuns, turėdavo palaukti kelias sekundes, kol pasirodydavo tie patys atvaizdai.

Po to mokslininkai rodė šunims nematytus šunų ir peizažų atvaizdus. Norėdami sėkmingai atlikti testą, jie privalėjo suvokti, kad „šuo“ yra kategorija, apimanti ir nepažįstamus objektus.

Teisingų pasirinkimų skaičius šiek tiek sumažėjo – nuo 80 iki 72 proc.

„Tai įrodo, kad šunys daugiau ar mažiau sugeba suvokti abstrakčias sąvokas,“ – sakė dr. Friederike Range, atlikusi šį tyrimą kartu su kolegomis iš Vienos universiteto.

Galiausiai mokslininkai naujus šunų atvaizdus pateikė šalia matytų peizažų. Ir vėl gyvūnai sugebėjo pasirinkti paveiksliukus su šunimis.

Šio tyrimo aprašymas pasirodė žurnale „Animal Cognition“ ir šiandien buvo pristatytas žurnale „New Scientist“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją