Mokslininkai, pagerbdami „pirmąją lakūnę“, padėjo gėlių prie Karinio medicinos instituto jos garbei pastatyto paminklo. Laikai skirtas paminklas buvo atidengtas Kosmonautų dienos, kuri švenčiama balandžio 12 d. minint 1961 m. balandžio 12 d. Jurijaus Gagarino skrydį į kosmosą, išvakarėse.

Nors 108 minutes trukusi J.Gagarino skrydis buvo pirmasis žmogaus skrydis į kosmosą, Laika buvo pirmoji gyva būtybė pabuvojusi kosmose.

1957 m. lapkričio 3 d. sėkmingas Laikos skrydis į kosmosą įrodė, kad gyva būtybė gali ištverti raketos paleidimą bei nesvarumo būseną.

Laika, kuri prieš skrydį buvo 8 mėnesius treniruojama centrifugoje ir slėgio kameroje, mirė istoriniu tapusio skrydžio metu.

Iki Laikos skrydžio JAV mokslininkai kosmoso programose bandė naudoti beždžiones. Sovietų Sąjungos mokslininkai, sukritikavę amerikiečių bandymus su primatais bei argumentuodami tuo, kad šunys „yra žmonių draugai ir juos lengva treniruoti“, kosmoso tyrimams pasirinko šunis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją