Greta Ženevos esančio LHC (Large Hadron Collider) 27 km ilgio perimetro tunelyje kitą savaitę pradės suktis beveik iki šviesos greičio įgreitinamos dalelės, kurios paskui bus pasiunčiamos susidurti viena su kita. Eksperimentu žadama atgaminti tokias energijos, kurios buvo žinomos tik dar labai jaunos mūsų visatos laikais.

Mančesterio universiteto profesorius Brianas Coxas pasakojo, kad nepagrįstą aplinkinių baimę ir nerimą teko patirti ir jo kolegai, Nobelio premijos laureatui amerikiečių fizikui Frankui Wilczekui, kuriam ne kartą buvo grasinama susidorojimu. Jo manymu, „visi, manantys, kad LHC sunaikins pasaulį, yra liurbiai“.

Projekto viešųjų ryšių vadovas Jamesas Gilliesas tvirtina sulaukiantis net ašaringų skambučių, prašančių sustabdyti 19 mlrd. kainavusią mašiną. „Paskambinę man sako: „Esame labai susirūpinę. Maldauju, pasakykite, kad mano vaikai yra saugūs“, – pasakojo J. Gilliesas.

Nuo 1994 m., kuomet Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo koncepcija buvo pirmą kartą iškelta tarptautinės branduolinių tyrimo organizacijos CERN, užsispyrę pesimistai nesiliauja gąsdinti nors ir visai maža, bet kartu ir, jų manymu, įmanoma nesustabdomo kataklizmo tikimybe.

Naujausiame pranešime pateikiami patys išsamiausi įrodymai, kurie patvirtina, kad natūralioje aplinkoje kosminių spindulių dėka reguliariai vyksta kur kas galingesni nei LHC numatyti dalelių susidūrimai.

LHC saugumo vertinimo grupė apžvelgė ir atnaujino 2003 m. darytą patikrą, kuri išsklaido visatoje atsiversiančių juodųjų skylių ir kitų hipotetinių naujos formų pavojų baimę. Grupė dar kartą patikino, jog paleidimas bus saugus.

Pranešime, publikuotame „Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics“, įrodoma, kad, jei LHC dalelių susidūrimai turėtų galios sunaikinti Žemę, mums niekada nebūtų suteikta proga dėl šio projekto nerimauti, kadangi reguliarios sąveikos su didesniu kiekiu kosminių spindulių jau seniai būtų sunaikinusios mūsų planetą.

„Pati gamta Žemėję atliko maždaug šimtą tūkstančių tokių LHC eksperimentų programų – ir planeta vis dar egzistuoja“, – rašoma saugumo vertinimo grupės pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)