Naujausio planetų judėjimo aplink Saulę tyrimo duomenimis, šansai, kad Žemė susidurs su orbitos kaimynėmis – 1 iš 2,5 tūkst. Be to, ramina tyrėjai, tokia įvykių eiga tikėtina ne anksčiau nei po 3,5 mlrd. metų.

Neramiausia planeta mūsų sistemoje – Merkurijus, jis sukasi aplink Saulę elipse, rašo mokslininkai. Kompiuterinis modelis rodo, jog yra 1 proc. tikimybė, kad su laiku šios planetos orbita gali susikirsti su Veneros orbita.

Jei taip nutiktų, Merkurijų apskritai gali išmesti už Saulės sistemos ribų, o pakeliui jis gali susidurti tiek su Saule, tiek su kitomis planetomis ir sujaukti egzistuojančią tvarką.

Tyrėjas Jackuesas Lascaras ir Michaelis Gastino iš Paryžiaus observatorijos išanalizavo 2,5 tūkst. orbitų chaoso scenarijų. Daugumoje planetų susidūrimas Saulės sistemos viduje nenumatomas.
Visgi 25-iuose scenarijuose įvykiai klostosi taip, kad Merkurijus orbitos destabilizacija sukelia chaosą Saulės sistemoje.

Iš visų galimų variantų tik 5-iuose Merkurijus paveikia Marsą taip, kad jis iššauna už Saulės sistemos ribų. 200 variantų neišvengiamas dviejų dangaus kūnų susidūrimas Saulės sistemoje, 48-iuose įtraukta ir žemė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją