Manau, kad kalbėsiu ne tik savo, bet ir kitų išeivių vardu, sakydamas:

- Mieli ponai ir ponios! Valdininkai ir Seimo nariai! Mums valstybės malonių nereikia. Ką jau ką, o 100 eurų lėktuvo bilietui mes kaip nors sukrapštysime. Ačiū Dievui, uždirbame. Geriau Jūs už tuos 40 milijonų eurų nusamdykite daugiau darbuotojų ambasadoms, nes jos taip užsiėmusios, kad telefonų neturi laiko pakelti. Ir tam, kad nereikėtų vargšų emigrantų remti bilietais, gal galėtumėte pasirūpinti, kad Lietuvos ambasados mus, sūnus beigi dukras paklydusius, priimtų ne tik nuo 9 iki 17 val. darbo dienomis. Tiesą pasakius, tai juk ir dabar nuo 9 iki 17 val. nepriima. Va, pavyzdžiui, Lietuvos ambasada Airijoje:

Priėmimas konsuliniais klausimais I-IV 10.00 - 13.00

Pasiteiravimui, užsirašymui

Tel. +353 1 6688292

I-V 14.00-17.00

Suprask, prieš pietus telefono nekelia (po pietų irgi kelia tik ypatingomis progomis), o po pietų - nedirba. Ir jau ginkdie joks save gerbiantis amdasados darbuotojas nesikels iš lovos anksčiau ir nepradės darbo devintą.

Esijoje, tiesa, Jus priims devintą ryto, bet ir vėl – jokiu būdu ne trečiadienį. Penktadienis – irgi ne ta diena, kai būtų dirbama iš paties, bet palyginus su aukščiau minėta Airija, šiokia-tokia pažanga:

Konsulinio skyriaus darbo laikas

I, II, IV 9.00 - 11.30

V 9.00-10.00

Visa laimė, negyvenu Azerbaidžane, nes tam, kad sužinotum, koks konsulinio skyriaus darbo laikas ten, nepavyks net ir turint internetą.

Reziumuojant: paso sau ar gimusiam kūdikiui taip paprastai nepasiimsi. Kaip minimum reikia atsiprašyti iš darbo visai dienai, vykti į ambasadą ir gaišti tą dieną, per kurią kaip tik tuos 100 eurų ir uždirbtum. O jei nereikėtų eikvoti atostogų dienos stovėjimui eilėse, tą atostogų dieną būtų galima praleisti su giminėmis Lietuvoje, taip stiprinant ryšius su Tėvyne.

Bet tai, kad esant reikalui į ambasadą prasibrauti galima nebent šturmu, dar pusė bėdos. Dar didesnė problema – postsovietinė mada į kiekvieną žmogų žiūrėti įtariai, ir jokiu būdu jam nepadėti, jei tik yra nors menkiausia galimybė. Paimkime tą patį, tegul ir šiek tiek nusibodusį, pilietybės išeivių vaikams klausimą. Pavyzdžiui, štai kelios detalės iš to, ką Jums reikės, norint su Didžiojoje Britanijoje gimusiu vaiku grįžti į Lietuvą:

Vaiko gimimo liudijomo liudijimo Jums neužteks. Reikia dar ir jo legalumo patvirtimo (apostilės, tai vėl prarastos darbo valandos ir mokesčiai vietiniams biurokratams; kodėl Lietovos valstybė taip rūpinasi, kad Didžiosios Britanijos biurokratai nebadautų, aš nežinau). Ne, aš visiškai suprantu, kad apostilės gali būti reikalingos Lietuvoje – juk pasaulyje daugiau kaip 100 valstybių, ir valdininkas Vilniuje neprivalo žinoti, ar pateiktas popierius yra Namibijos valstybės išduotas gimimo liudijimas, ar Namibijos oficianto išduotas restorano meniu. Bet gal visgi Lietuvos Respublika galėtų pasirūpinti, kad tie darbuotojai, kurie įdarbinami ambasadoje Londone, būtų bent iš tolo matę anglišką gimimo liudijimą?

Emigrantas:

Kodėl du atskiri prašymai dėl vieno ir to paties reikalo? Nežinau, bet spėju, kad mūsų respublika labai mėgsta, kad jos prašytų.

Įdomu ir tai, kad jums taip pat reikės prašymo spręsti vaiko LR pilietybės klausimą ir atskiro prašymo išduoti vaikui pasą. Kodėl du atskiri prašymai dėl vieno ir to paties reikalo? Nežinau, bet spėju, kad mūsų respublika labai mėgsta, kad jos prašytų.

Bet geriausias yra šis reikalavimas:

„Tėvų paaiškinimai dėl teisinio statuso Jungtinėje Karalystėje kartu su teisinį statusą patvirtinančiais dokumentais, kurie turi būti išversti į lietuvių kalbą.“ Kitaip sakant: 1. Ambasados darbuotojai matyt nemoka angliškai. 2. Lietuvės ponios ir/ar panelės, prieš susilaukdami vaiko žiūrėkit, kad Jūsų teisėtas vyras ar šiaip sugyventinis jokiu būdu nebūtų koks nors nelegalas, nes už Jūsų vaiko tėvo nuodėmes atsakys vaikas. Nėra pateisinamo statuso tėvui (ar motinai) – nebus ir paso vaikui. O močiutė gali Lietuvoje sulaukti mirties ir nepamačiusi anūkų, bet tvarka turi būti.

Kas man pasakys, kodėl Lietuvos ambasada rūpinasi, kad lietuviai turėtų pateisnamą priežastį būti Britanijoje? Esu tikras, kad Britanijos ambasada Vilniuje niekaip nepadeda Lietuvos policijai persiokioti anglų Lietuvoje? Ir kaip ten su vaikų atsakomybe už tėvų nuodėmes? Neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai? (Šilti linkejimai Kūriui nuo visų emigrantų, kad jam vidurius sutrauktų!)

Jei manote, kad pridavus dokumentus Jūsų atžala tuojau pat gaus pasą – klįstate. Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos valdininkai ilgus mėnesius krapštys pakaušius (užpakalius?), ir tik po to nuspręs, duoti tą pasą ar ne. Po to gamins tą pasą Lietuvoje ištisą mėnesį, siųs sraigių paštu ir t.t. Savais piliečiais besirūpinčios valstybės pasą savo ambasadose išrašo tą pačią dieną. Tiesa, tai šiek tiek sumažina patikimumą, nes nebėra vienintelės įstaigos, išduodančios pasus. Užtat Lietuvoje ir jos ambasadose – pilna tvarka. Tik kažkodėl kiekvieną kartą pasieniečiui mano rodomas lietuviškas pasas sulaukia įpatingo dėmesio – mat pasirodo, tokių pasai padirbami ypač dažnai. Tai gal spaunam ant to patikimumo (vis tiek jau vėlu), ir bent piliečių patogumu pasirūpinkim?

Žinoma, skaitytojas gali čia paprieštarauti – o kuo dėti pasai, jei kalbame apie balsavimą Seimo rinkimuose? Matote, tai pasitikėjimo klausimas. O (ne-) pasitikėjimas, kaip žinoma, dažniausiai būna abipusis. Pateiksiu dar vieną ištrauką iš ambasados tinklalapio:

Dvigubas apmokestinimas

Ar būsime apmokęstinami gįžę namo į LT? Ar bus apmokestimami pinigai, pervesti per bankus šeimos nariams?

Kiekvienas atvejis yra individualus, skiriasi sąlygos, darančios įtaką mokesčių apskaičiavimui, todėl mokesčių klausimais rekomenduojama kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją prie LR Finansų ministerijos. Adresas: Vasario 16- osios g. 15, LT-01514 Vilnius. Tel.: (8-5) 2687 802, +370-5 2553 190 , Faks.:(8-5) 2125 604, el. paštas: vmi@vmi.lt. www.vmi.lt.

Kitaip sakant, geriau, sugrįžęs Tėvynėn lietuvi, verčiau jau pats pasiduok mokesčių inspekcijos malonei, kad sužinotum, ar nesi skolingas (kodėl tas lietuvis turi grįžti, kad pasiduotų, nevisai aišku, bet tiek to).

O nesant pasitikėjimo, kyla klausimas: o kur garantija, kad užsiregistravus ambasadoje balsuoti, paskui tie duomenys nebus panaudoti kokiems nors mokesčiams išieškoti? Juk atvejai individualūs, o sąlygos skiriasi...

Su pagarba,

Lietuvos pilietis (vis dar), pasaulio gyventojas

PS. Jei Jungtinės Karalystės ambasadai reikia darbuotojo, dirbančio nuo 9 iki 13 valandos ir mokančio ne tik lietuviškai, bet ir angliškai, o be to, žinančio, kaip atrodo britiški gimimo bei santuokos liudijimai – galite susisiekti su manimi per DELFI redakciją. Ji turi mano elektroninį paštą.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!