"Iš mokslinės pusės, žinoma, kad jie gali pasigaminti branduolinius ginklus, - sakė Rusijos Kurčatovo instituto prezidentas J. Velichovas. - Sunkiau atsakyti, kada ginklas galėtų būti pagamintas."

"Jei pamenate, JAV mokslininkai tikėjosi, jog Sovietų Sąjunga branduolinę bombą pajėgs pasigaminti anksčiausiai 1954 metais", - sakė jis.

"Jie buvo gana nustebę, kai pirmąją bombą sukūrėme jau 1949 metais", - sakė jis. J. Velichovą mokė sovietinės atominės bombos projektui vadovavęs Igoris Kurčatovas.

"Jei jie nuspręstų pasigaminti branduolinius ginklus, jie būtų pajėgūs juos sukurti", - sakė J. Velichovas, kuris buvo V. Putino 2004 metų rinkimų kampanijos komandos narys.

"Svarbu, kad Iranas negautų branduolinių ginklų. Jei Iranas įgis branduolinį ginklą, tai labai neigiamai atsilieps viso pasaulio saugumui", - pažymėjo mokslininkas.

Iranas: jei Rusija netieks branduolinio kuro, jį turėsime pasigaminti patys

Iranas antradienį pareiškė, kad jei Rusija netieks branduolinio kuro pirmajai islamiškosios respublikos branduolinei jėgainei, šis žingsnis pateisintų Teherano prieštaringa laikomą branduolinio kuro gamybą.

Rusija pietvakariniame Irano Bušyro uostamiestyje stato branduolinę jėgainę, tačiau nepristatė branduolinio kuro kaip planuota kovą dėl, Maskvos teigimu, vėluojančio Irano atsiskaitymo už atliktus darbus. Teheranas tvirtina laiku įvykdęs visus įsipareigojimus.

Irano vykdoma branduolinė programa, kuria norima pasigaminti atominio kuro, sukėlė didžiulį ginčą su Vakarų valstybėmis, kurios tvirtina, kad islamiškoji valstybė siekia sodrinti uraną masinio naikinimo ginklų gamybai. Teheranas šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina, kad šalies branduolinė programa skirta itin taikiems tikslams - elektros energijos gamybai.

"Jei Rusija nepristatys mums kuro, tai tik dar kartą patvirtins mūsų pareiškimus, kad patys turime gaminti branduolinį kurą", - žurnalistams teigė Irano atominės energijos organizacijos pirmininkas Gholamreza Aghazadeh.

Jis teigė, kad "finansinės kliūtys su Rusija buvo išspręstos". Maskvos pareigūnai praeitą mėnesį pareiškė, kad Iranas atnaujino įmokas Rusijai už branduolinio reaktoriaus statybas, tačiau Teheranas Maskvai vis dar yra įsiskolinęs.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją