Išsakęs savo nusivylimą dėl referendumo Airijoje rezultatų Vokietijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad ES būtina apsvarstyti visus įmanomus kelius, kaip išnarplioti šią nelengvą situaciją. Vienas iš galimų variantų, teigė jis, yra Airijos pasitraukimas "kuriam laikui" iš Europos integracijos proceso, kad sutartis įsigaliotų kitose 26 ES valstybėse. Vokietijos diplomatijos vadovas pripažino, jog "tai toli gražu ne banalus teisinis klausimas".

Neigiamus referendumo rezultatus Airijoje F. W. Steinmeieris įvertino kaip "skaudų Europos ir apskritai visos Europos integracijos pralaimėjimą". "Ir nėra prasmės gražinti situacijos, - sakė jis. - Dabar būtina kartu su Airija rasti politinį kompromisą, kuris leistų įsigalioti Lisabonos sutarčiai. Dabartinėmis sąlygomis F. W. Steinmeieris paragino toliau tęsti sutarties ratifikavimo procesą.

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso pareiškė, kad ES reformų sutartį iki šiol ratifikavo 18 šalių ir procesas turi būti tęsiamas.

Portugalijos premjeras: Lisabonos sutartis turi įsigalioti

Nepaisant neigiamų referendumo dėl Lisabonos sutarties Airijoje rezultatų, Lisabonos sutartis turi įsigalioti, teigia Portugalijos premjeras Jose Socratesas. "Ratifikavimo procesas turi būti tęsiamas kitose šalyse", - pareiškė Portugalijos premjeras.

Jis neslėpė vertinantis referendumo Airijoje rezultatus kaip skaudų smūgį, tačiau paragino nenuleisti rankų ir ieškoti visų įmanomų kelių iš susiklosčiusios situacijos.

J.Socratesas, dėjęs nemažai pastangų, kad sutartis būtų pasirašyta praėjusių metų gruodį Lisabonoje, pripažino, jog sutarties ratifikavimo priešininkų pergalė Airijoje tapo ir jo asmeniniu pralaimėjimu.

Pasak Portugalijos premjero, "šie rezultatai sukelia didžiulį nusivylimą manimi ir visais tais, kurie grumiasi už stipresnę Europą, kuri sugeba įveikti institucinę krizę ir įsitvirtinti pasaulyje, pademonstruoti pasitikėjimą savo ekonomika ir savo ateitimi".

Čekijos vadovas pritaria referendumo Airijoje rezultatams

Airijos referendumo dėl Lisabonos sutarties rezultatus Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas laiko "demokratijos ir išminties pergale prieš Europos biurokratiją", teigiama oficialiame Čekijos vadovo pareiškime.

V. Klauso manymu, po to, kai dauguma Airijos gyventojų per šalyje surengtą referendumą balsavo prieš Lisabonos sutartį, "nebegalima toliau tęsti Lisabonos sutarties ratifikavimo".

"Vienoje vienintelėje iš 27 Europos Sąjungos šalių įvyko referendumas dėl Lisabonos sutarties. Tik vienoje vienintelėje Europos Sąjungos šalyje politikai suteikė galimybę piliečiams išsakyti savo nuomonę", - pastebėjo Čekijos vadovas

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją