Tik praėjus kelioms dienoms po to, kai šis kūrinys atsirado Justus Lipsius pastate, kur posėdžiauja Europos Viršūnių Taryba, ir kai kurioms šalims pradėjus piktintis jas simbolizuojančiomis skulptūromis, paaiškėjo, jog menininkas sumanė ne tik instaliaciją pavadinimu „Entropa“, bet ir jos sukūrimo istoriją.

Kaip buvo skelbiama, „Entropą“, kurią sudaro 27 darbai, vaizduojantys visas bloko šalis, sukūrė kiekvienos valstybės atstovai. Ją pirmininkavimo ES proga padovanojo čekai, dalis. Lietuvą vaizduojančios skulptūros autorė esą buvo lietuvė Vilma Stasiulytė.

„Susitelkiau į sovietinių paminklų likimą Lietuvoje ir jų dialogą su naujos kartos statulomis. Briuselio simbolis yra „Manneken Pis“ („Besišlapinantis berniukas“). Pritaikiau jį savo šalies situacijai. Mano projektas gali būti vertinamas kaip alternatyvus paminklas Lietuvos nepriklausomybei ir būdas perteikti praeities neteisybes", - buvo cituojama V. Stasiulytė.

Tačiau trečiadienį britų „The Times“ pranešė, jog D. Černý prisipažino instaliacijos skulptūras sukūręs pats ir išgalvojęs visus „perspektyvius“ menininkus.

Instaliacija buvo atidengta netrukus po to, kai Čekijos prezidentas Vaclavas Klausas pareiškė norintis, kad artimiausias pusmetis būtų laikas, kai diskutuojama dėl ES ateities. Čekijos prezidentavimo moto yra „Europa be barjerų“. Todėl instaliacijoje visos bloko šalys pristatomos naudojant paplitusius stereotipus ar prietarus. Anot „Entropos“ idėjos autoriaus čekų menininko D. Černý, šie barjerai turi būti griaunami.

Belgija tapo kaspinu perrišta šokolado plytele, Bulgarija – Turkijos išviete, Danija – Lego“ kaladėlių statiniu. Kipras instaliacijoje perskeltas į dvi dalis – turkišką ir graikišką, Estiją simbolizuoja įrankiai. Suomija „pagaminta“ iš lentų, prie nuolat streikuojančios Prancūzijos žemėlapio prisegtas žodis „Streikas!“, o Vokietiją dengia greitkeliai.

Vengriją simbolizuoja įvairūs vaisiai ir daržovės, Airiją – dūdmaišis. Italai instaliacijoje „žaidžia“ futbolą, Latvijoje „iškilo“ kalnų virtinė, o Nyderlandai „paniro“ po vandeniu. Į „auksinį“ nediduko Liuksemburgo žemėlapį įsmeigtas užrašas „Parduodama“.

Religingumu garsėjančią Lenkiją instaliacijoje vaizduoja keli kunigai, iškėlę homoseksualų vėliavą, Rumuniją – grafo Drakulos buveinė. Didžioji Britanija dėl šaltų jos santykių su ES kūrinyje pavaizduota kaip neegzistuojanti valstybė.

Čekiją apibūdina prezidento V. Klauso žodžiai, matomi per šalies maketą bėgančioje elektroninio teksto eilutėje. „Tegul kalba šalies vadovas. (…) Jis yra mūsų prezidentas, mes jį išrinkome, todėl parodykime jį pasauliui su džiaugsmu širdyse. Jis – ne tik geras čiuožėjas, bet ir šaunus vaikinas“, - pažymėjo D. Černý.

Instaliacija Justus Lipsius pastate stovės iki sausio 15 d. Čekijos vyriausybė ją išsinuomojo iki birželio 30 d. ir už tai paklos 50 tūkst. eurų. Pagal nerašytą tradiciją ES prezidentaujanti šalis Justus Lipsius pastate visada pristato kokį nors meno kūrinį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)