Mitingas tapo nebekontroliuojamas – buvo pamėginta įsiveržti į Seimo pastatą. Į incidento vietą atvyko kaukėti specialiosios paskirties policininkai. Buvo girdėti perspėjantys šūviai į orą. Policininkams atrėmus antpuolį girti jaunuoliai ėmė siaubti Rygos senamiesčio parduotuves.

Portalo delfi.lv reporteriai praneša, kad į parlamento pastatą veržėsi latviškai kalbančių asmenų grupė.

Tarp tvarkos sergėtojų ir mitinguotojų įsiplieskė muštynės. Į policininkus buvo mėtomi buteliai. Riaušininkai į policininkus leido signalines raketas, mėtė iš grindinio išimtus akmenis, apvertė mažiausiai 4 policijos mašinas.

Visą teritoriją apsupo karo policija ir Seimo saugumo tarnybos nariai.

Specialiosioms policijos pajėgoms panaudojus dujas ir specpriemones, riaušininkai apie 20 val. buvo išstumti iš aikštės priešais Seimą.

Susidūrimuose buvo sužeistų, tačiau tikslių duomenų kol kas nėra. Latvijos Seimo link vedančios gatvės blokuotos.

Portalas delfi.lv praneša, kad dalis bandžiusių įsiveržti į Seimą rankose laikė Latvijos SSR vėliavas, policija pradėjo suiminėti vandalus.

Kai policija apie 1 tūkst. riaušininkų išstūmė iš Seimo kvartalo, Rygos senamiestyje prasidėjo stichiniai parduotuvių ir kavinių pogromai. Girti jaunuoliai taip pat daužė automobilius.

DELFI reporteriai praneša, jog buvo išdaužti „Parex“ banko langai bei apiplėšta „Latvijas balzams“ parduotuvė. Saugumo policijos nuomonė šios riaušės yra neorganizuotos ir spontaniškos. Vienas iš mitingo Duomo aikštėje organizatorių – Artis Pabriks pasmerkė „girtų vandalų“ siautėjimą.

Rygos policijos viršininkas pranešė, jog policija 22.30 val. kontroliuoja padėtį Rygos senamiestyje. Suimta beveik šimtas asmenų. 19 riaušėse dalyvavusių žmonių pateko į gydymo įstaigas.

Dieną vykusiame mitinge Duomo aikštėje buvo susirinkę apie 20 tūkst. žmonių, jie reikalavo paleisti Seimą ir „sunaikinti parazitus“. Mitingas baigėsi apie 18 valandą taikiai – mitingo dalyviai sugiedojo Latvijos himną. Tačiau po to dalis mitinguotojų patraukė link Latvijos Seimo.

Pasak delfi.lv, mitingo pradžioje buvęs užsienio reikalų ministras, dabartinis partijos „Kitokia politika“ lyderis Artis Pabrikas padiktavo mitinguojantiems prezidento Valdžio Zatlero kanceliarijos telefoną ir ragino skambinti prezidentui bei reikalauti paleisti Seimą.

Latvijos gyventojai vis labiau nepatenkinti didėjančiu nedarbu, nepopuliariomis reformomis ir kaltina savo vyriausybę dėl ūkio nuosmukio. Dar neseniai šios Baltijos šalies ūkio plėtra buvo viena sparčiausių Europos Sąjungoje, bet šiuo metu stebimas priešingas procesas. Šiais metais prognozuojamas 5 proc. nuosmukis.

Iš tarptautinių fondų, įskaitant ES, Tarptautinį valiutos fondą (TVF), Skandinavijos šalių Latvijai pažadėta suteikti 10,5 mlrd. dolerių finansinę paramą.

Pasak BNS reporterių, mitinguojantieji laikė Latvijos vėliavas ir plakatus, raginančius paleisti Seimą, vyriausybę atstatydinti, smerkiančius slaptus sprendimus, dideles išlaidas Nacionalinės bibliotekos statybai., kai šalies ekonominė būklė sudėtinga.

„Seimas dvokia“, „Reikalaujame skaidrių sprendimų“, „Jeigu jūs neisite iš Seimo, mes išvažiuosime į Airiją“, – skelbiama plakatuose.

Antradienio vakarą prasidėjusios protesto akcijos prieš skurdą dalyviai reikalavo, kad šalies politikai neignoruotų savo tautos.

Žinomas Latvijos politikas A. Pabrikas reikalavo prezidentą apsispręsti tarp visuomenės, kuri nepatenkinta parlamentu, ir valdžioje esančių politikų. Kartkartėmis minioje pasigirsdavo šūkiai „Paleisti Seimą!“

„Kur yra jūsų sąžinė, jūsų padorumas? Tie, kurie negirdi žmonių balsų, negali būti valdžioje“, – mitinge kalbėjo parlamentaras, buvęs užsienio reikalų ministras A. Pabrikas.

Latvijos politikos apžvalgininkai šią akciją laikė itin pavojinga, nes ji kilo dėl ekonominės krizės katastrofiškai padidėjus politinei bei socialinei įtampai.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją