Anot jo, kai kurioms šalims nepriimtina, kad Iranas turėtų atominį ginklą, praneša naujienų agentūra AFP.

Stebėtinai atviruose komentaruose Niujorke vykusioje diskusijoje ambasadorius Gerardas Araud pasisakė apie prezidento Nicolas Sarkozy pareiškimą, jog Iranui gali būti suduotas „prevencinis smūgis“.

Paklaustas, kas nutiktų, jei Iranas atsidurtų prie atominio ginklo slenksčio, G. Araud sakė: „Asmeniškai aš esu įsitikinęs, kad kai kurioms šalims ši perspektyva nebus priimtina.“

Pasiuntinys teigė, kad konflikto grėsmė yra priežastis, dėl kurios Prancūzija, Britanija, Vokietija, Jungtinės Valstijos, Rusija ir Kinija bando derėtis su Teheranu.

„Jei šiandien mums nepavyks susitarti su iraniečiais, egzistuoja didelė karinių veiksmų grėsmė“, – kalbėjo G. Araud, tačiau nenurodė, kas tokią operaciją vykdytų.

„Tai būtų labai sudėtinga operacija. Regione ji turėtų katastrofiškų pasekmių“, – sakė ambasadorius, anksčiau pats derėjęsis su Iranu.

„Visos arabų šalys labai nerimauja dėl to, kas vyksta su Irano branduolinėmis ambicijomis“, – pridūrė jis.

Vakarų šalių lyderiai kaltina Iraną bandant sukurti branduolinę bombą, o JT Saugumo Taryba jau keturis kartus šaliai paskelbė sankcijas, kurios, anot G. Araud, dabar jau pradeda veikti.

Iranas tvirtina, kad jo branduolinio sodrinimo programa yra taiki ir atsisako sodrinimą nutraukti ar įsileisti inspektorius, kaip reikalauja tarptautinė bendruomenė.

Jis taip pat pasipiktino N. Sarkozy komentarais apie „prevencinius smūgius“ ir teigė atsakysiantis į bet kokią ataką.

Anot G. Araud, Europos derybininkai padarė išvadą, kad Iranas nenori derėtis su tarptautine bendruomene ir toliau įgyvendina programą.

„Išbandėme viską. Neliko nė vieno neapversto akmens“, – pridūrė jis.

Prancūzijos pasiuntinys ir kiti Saugumo Tarybos atstovai sakė nematantys galimybių per artimiausius šešis mėnesius Iranui įvesti naujų sankcijų.

Rusija ir Kinija priešinasi naujoms baudžiamosioms priemonėms, o šio mėnesio JT Generalinės Asamblėjos susitikime jų ministrai pasisakė už derybomis pasiektą susitarimą su Iranu.

Jungtinės Valstijos ir Vakarų sąjungininkai ragina jau įvestas sankcijas taikyti griežčiau, o JAV ir Izraelis nesutinka atmesti galimybės, kad bus panaudotos karinės priemonės, stengiantis užkirsti kelią Iranui įsigyti branduolinį ginklą.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton kalbasi su Iranu dėl naujų derybų galimybės. Ji JT asamblėjos metu susitiko su Irano užsienio reikalų ministru Ali Akbaru Salehi.

Britanijos, Prancūzijos užsienio reikalų ministrai taip pat Niujorke susitiko su kolega iš Irano, kad dar kartą išreikštų prieštaravimą šalies branduolinei programai.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas, praėjusią savaitę duodamas interviu „New York Times“, pasiūlė sustabdyti mažai prisodrinto urano gamybą, jei tarptautinė bendruomenė aprūpins šalį uranu.

Anot M. Ahmadinejado, iki 20 proc. prisodrinto urano Iranui reikia medicininiam reaktoriui, kuris gamina izotopus vėžio gydymui.

Vakarų šalys teigia, kas Iranas reaktoriui turi jau užtektinai urano, o visas papildomas būtų naudojamas ginklams gaminti.