Teigiama, kad paleisti vaikai jaučiasi neblogai, tiesa, dauguma jų vis dar šoko būsenoje.

Teigiama, kad jų paleidimui tarpininkavo buvęs Ingušijos prezidentas Ruslanas Auševas.

"Reuters" korespondentas teigia matęs mažiausiai keturis vaikus, kuriems galėtų būti mažiau nei vieneri metai.

Pirmiausia mikroautobusu išvažiavo minėtos moterys su kūdikiais; prie vairo sėdėjo R. Auševas.

Po kiek laiko kitu mikroautobusu buvo išvežta dar viena grupė įkaitų; juos lydėjo FSB tarnybos Šiaurės Osetijoje vadovė Alanija Valerija Andrejeva.

Anot Šiaurės Osetijos valdžios atstovo Levo Dzugajevo, pirmieji įkaitai buvo paleisti be jokių sąlygų. Taip pavyko susitarti su teroristais. Apskritai derybos suaktyvėjo. Kol kas teroristai neleidžia įkaitams pristatyti vandens ir maisto. Vis dėlto, anot L. Dzugajevo, dalies įkaitų paleidimas yra "pirmoji didesnė derybų sėkmė".

Paleidus šiuos įkaitus sužinota, jog mokyklos valgykloje buvo likę šiek tiek maisto atsargų, kuriomis naudojosi mokykloje laikomi įkaitai. NTV žurnalistų teigimu, įkaitai geria vandentiekio vandenį.

Mokykloje gali būti užsieniečių

Taipogi pranešama, kad mokykloje gali būti Turkijos piliečių – galimai trys. Tačiau ši informacija skambėjo tik per vieną iš Turkijos radijo stočių ir tik kartą. Apie tai pranešė Rusijos televizija NTV.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad tarp įkaitų yra penki Armėnijos piliečiai.

Kiek anksčiau greta mokyklos nugriaudėjo keli sprogimai, iš įvykio vietos pranešė žurnalistai.

Kai kuriais pranešimais, vienas sprogimų nugriaudėjo pačioje mokykloje. Taipogi pranešta, jog šaudoma iš automatų. Britų žiniasklaida teigia, jog iš mokyklos pastato pakilo juodų dūmų debesis.

Nuotraukose matyti, kaip liepsnoja automobilis.

"Panašu, situacija tik blogėja, nėra jokio ženklo, kad vyksta derybos", - britų televizijai "Sky News" teigė "Independent" korespondentas iš įvykio vietos ir pridūrė, kad užpuolikai vos išvydę rusų karius pro langus mėto granatas.

Operatyvinio štabo atstovai anksčiau artimiesiems pažadėjo, kad kariškiai nešturmuos mokyklos.

Kiek anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad pastarųjų dienų teroro aktai yra nukreipti prieš visą Rusiją, o šiuo metu svarbiausia išgelbėti įkaitų gyvybes ir sveikatą.

Visai šalia mokyklos stovintis Rusijos naujienų portalo "gazeta.ru" korespondentas teigė girdėjęs 10 šūvių, tačiau, jo teigimu, sunku nustatyti, kas, į ką ir kokiais ginklais šaudė. Vis dėlto manoma, jog tai greičiausiai buvo užpuolikai, kadangi Rusijos kariai negali atidengti ugnies dėl mokykloje esančių vaikų.

Taipogi pranešama, kad likus pusvalandžiui iki minėtų šūvių Rusijos saugumo pajėgos sulaikė įtartiną vyrą su racija. Manoma, kad jis mokykloje užsibarikadavusiems smogikams pranešdavo, kas vyksta greta pastato.

Žinomas vaikų gydytojas Leonidas Rošalis artimiausiu metu užmegs tiesioginius ryšius su pagrobėjais.

Derybos vedamos mobiliuoju telefonu, nes užpuolikai atsisakė paimti raciją.

BBC kalbinti greta mokyklos laukiantys žmonės teigia esą pasipiktinę valdžios atstovais, kadangi jau daugiau nei parą vykstant įkaitų dramai, pareigūnai nebuvo išėję pasikalbėti su menkiausių naujienų laukiančiais žmonėmis. Rusijos žiniasklaida teigia, kad prie pastato susirinkę apie 1000 žmonių.

"Pasiektas išankstinis susitarimas su teroristais, paėmusiais įkaitus, kad L.Rošalis palaikys su jais tiesioginius kontaktus", - ketvirtadienį žurnalistams ir įkaitų giminaičiams pareiškė Šiaurės Osetijos parlamento pirmininko pavaduotojas Stanislavas Kesajevas.

Naujausiais duomenimis, mokykloje - 354 įkaitai

Šiaurės Osetijos prezidento spaudos tarnybos vadovas Levas Dzugajevas teigia, kad įkaitų sąraše, kuris buvo sudarytas apklausus incidento vietoje esančius tėvus, figūruoja 354 žmonės. Jis pridūrė, kad užgrobiant mokyklą žuvo septyni žmonės.

Vietiniai BBC korespondentui teigė, kad mokykloje mokėsi 1000 mokinių.

Beslano miesto ligoninės vyriausiasis gydytojas Viačeslavas Karpinovas sako, jog, jo duomenimis, tarp įkaitų yra žmonių, sergančių lėtinėmis ligomis, konkrečiai - cukriniu diabetu.

"Ligoniams būtina nuolat vartoti vaistus ir valgyti. Nuo to priklauso cukraus kiekis kraujyje. Situacija gana sunki", - sakė V.Karpinovas.

Jis pranešė, kad Beslano miesto ligoninėje yra aštuoni žmonės, sužeisti teroristams užgrobiant mokyklą.

"Vieno sužeistojo būklė vidutinio sunkumo, kitų septynių - patenkinama", - pranešė vyriausiasis gydytojas.

Kiek anksčiau iš mokyklos paskambino keli moksleiviai ir mokyklos direktorius. Jie informavo, kad jų būklė patenkinama.

Čečėnijos valstybės tarybos pirmininkas Tausas Džabarailovas neatmeta galimybės, kad įkaitų pagrobimas yra dėmesį nukreipiantis manevras. "Negalima atmesti tikimybės, kad jie rezga kur kas didesnio masto provokaciją Čečėnijoje arba kitame regione, ir įkaitų Osetijoje užgrobimu siekia sumažinti teisėsaugos institucijų dėmesį", - sakė jis.

Tarpininkavimui prašoma Irano žurnalisto pagalbos

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) paprašė Maskvoje dirbančio Irano žurnalisto padėti derybose su įkaitus Šiaurės Osetijoje pagrobusiais asmenimis.

"Jie sakė, kad norėtų, jog aš padėčiau. Žinoma, aš taip ir padarysiu. Dabar tik laukiu nurodymų", - sakė Irano televizijos "Al-Alam" žurnalistas Abdallah Isa iš Beslano.

Kol kas nežinoma, kodėl A. Isa pasirinktas tokiai misijai. Galbūt todėl, kad su "Al Qaeda" įtariami turintys ryšį grobikai tikriausiai yra musulmonai.

Derybos - be rezultatų

Derybos su kovotojais, kurie užgrobė vidurinę mokyklą ir įkaitais paėmė kelis šimtus žmonių, daugiausia moksleivių, kol kas nedavė rezultatų. Pagrobėjai atmetė siūlymą nekliudomai pasitraukti į Čečėniją ar Ingušiją ir nesutiko, kad įkaitai vaikai būtų pakeisti suaugusiais.

Dėl įkaitų pagrobimo Šiaurės Osetijos Beslano miesto vidurinėje mokykloje iškelta baudžiamoji byla pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: "nužudymas", "terorizmas", ir įkaitų pagrobimas". Tai ketvirtadienį pranešė Šiaurės Osetijos federalinės saugumo tarnybos valdybos viršininkas Valerijus Andrejevas.

V.Andrejevas pažymėjo, kad operatyvinis štabas naktį kreipėsi į Čečėnijos ir Ingušijos seniūnus, kurie pasmerkė mokyklos užgrobimą ir pasiūlė savo pagalbą užmegzti kontaktus su teroristais.

Tokį pasiūlymą, sakė V.Andrejevas, pateikė ir arabų palydovinių kanalų "Al Alam" ir "Al Jazeera" korespondentai, esantys įvykio vietoje.

V.Andrejevas taip pat pranešė, kad Federalinės saugumo tarnybos darbuotojams pavyko nustatyti kai kurių nusikaltėlių tapatybes.

Gydytojas L.Rošalis derasi su užpuolikais

Iki 3 val. ryto su kovotojai telefonu kalbėjo gydytojas Leonidas Rošalis, kuris 2002 metais jau padėjo spręsti įkaitų krizę Maskvos Dubrovkos teatro centre.

"Rošalis - pagrindinis derybininkas. Tarp užpuolikų - čečėnai ir ingušai, jie kalba švaria rusų kalba", - žurnalistams įvykio vietoje ryte sakė Šiaurės Osetijos prezidento spaudos tarnybos vadovas Levas Dzugajevas.

Pasak jo, visi pokalbiai vyksta elektroninio ryšio priemonėmis, tiesioginio kontakto su pagrobėjais nebuvo.

Užfiksavę bet kokį judėjimą, pagrobėjai paleidžia ugnį, taip pat vis dar atsisako priimti maistą ir vandenį, kurį pareigūnai prašo perduoti vaikams.

"Surinktas būtinas kiekis geriamo vandens, maisto produktų, tačiau, deja, kol kas jų negalima perduoti tenai, kur yra įkaitai", - sakė L.Dzugajevas ir pridūrė, kad, turimomis žiniomis, vaikų būklė "patenkinama".

Pranešama, kad pastatas užminuotas, pagrobėjai - su mirtininkų diržais

Įvairių šaltinių duomenimis, kovotojai suvarė įkaitus į mokyklos sporto salę ir užminavo pastatą. Manoma, kad pagrobėjų yra maždaug dvidešimt. Jie ginkluoti automatais ir granatsvaidžiais, kai kurie susijuosę "mirtininkų diržais". Tarp pagrobėjų yra ir moterų.

Be to, jie atsivedė šunų, jautriai reaguojančių į dujas, kurios buvo paleistos šturmuojant Dubrovkos teatro centrą.

Kovotojai vaikais naudojasi kaip "gyvuoju skydu" ir grasina susprogdinti mokyklą, jeigu bus bandoma ją šturmuoti. Taip pat grasina už kiekvieną nukautą pagrobėja nužudyti 50 įkaitų, o už kiekvieną sužeistą - dvidešimt.

Apie pagrobėjų reikalavimus skelbiama prieštaringa informacija. Pasak vienų pranešimų, jie nori, kad būtų paleisti jų bendražygiai, dalyvavę kruviname birželio reide kaimyninėje Ingušijoje, o kiti šaltiniai tvirtina, kad kovotojai reikalauja susitikti su Ingušijos ir Šiaurės Osetijos vadovais.

Pasak Šiaurės Osetijos vidaus reikalų ministro Kazbeko Dzantijevo, pirminiais duomenimis, užgrobėjų grupė - daugianacionalinė: joje yra osetinų, ingušų, čečėnų ir rusų.

Rusijos verslo dienraštis "Kommersant", remdamasis pabėgusio nuo kovotojų milicijos įgaliotinio parodymais, rašo, kad pagrobėjai į Beslaną atvyko iš Churikau kaimelio pusės. Iki šio kaimelio jie atėjo mišku, kuris driekiasi iki pat sienos su Ingušija.

Įgaliotinis sakė, kad užpuolikų yra aštuoniolika, tarp jų dvi mirtininkės-šachidės. Iš kovotojų kalbų jis supratęs, kad pagrobėjai priklauso vadinamajam ingušų džamaatui, kurio kovotojai, vadovaujami Šamilio Basajevo, birželio 22 dieną surengė kruviną reidą į Ingušiją. Per šį išpuolį Ingušijoje žuvo mažiausiai 98 žmonės.

Mokykla buvo užgrobta netrukus po to, kai išvakarėse Rusijos sostinėje susisprogdinus mirtininkei, prie metropoliteno stoties žuvo mažiausiai dešimt žmonių. Šie įvykiai susilaukė griežto tarptautinės bendrijos pasmerkimo. JAV prezidentas George'as W.Bushas paskambino Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir pasiūlė bet kokią pagalbą.

Kareiviai ir šarvuoti automobiliai per naktį budėjo aplink mokyklą esančiose gatvėse.

NYT: kovotus kontroliuoja Š.Basajevas

Mokyklą Šiaurės Osetijos Beslano mieste užgrobė kovotojai, kuriuos tikriausiai kontroliuoja Šamilis Basajevas.

Tai pranešė JAV dienraštis "The New York Times", kuriam pavyko telefonu susisiekti su užgrobta mokykla.

Žmogus, "kalbantis su čečėnų akcentu" ir pasivadinęs kovotojų sekretoriumi spaudai, pareiškė, kad jis atstovauja "Salachino Rijado šachidų grupei".

"The New York Times" žiniomis, ši grupuotė pavaldi Š.Basajevui.

Įkaitų artimieji laukia žinių

Kelių šimtų įkaitų, su kuriais kovotojai žada susidoroti, jeigu valdžia imsis priešiškų veiksmų, sielvartaujantys artimieji nuo Beslane pavakare prasidėjusios liūties prieglobstį rado netoliese užgrobtos mokyklos esančiuose kultūros namuose.

Jų nuogąstavimus didina ir tai, kad pagrobėjai grasina susprogdinti mokyklą, jeigu pastatą apsupę kariai ir milicininkai mėgintų jį šturmuoti. Tačiau labiausiai juos kankina informacijos stoka.

"Mums niekas nieko nepasakoja. Kažkas sako, kad ten iki 400 įkaitų. Vieni teigia, jog teroristai - čečėnai, o kiti, jog - arabai. Mes nieko nežinome", - sakė 51 metų Nikolajus Dzaparovas, kuris liko kultūros namuose laukti įkaitų dramos atomazgos.

Jo anūkė, kuriai nėra nė trejų metų, su močiute trečiadienį ryte dalyvavo mokykloje vykusiame mokslo metų pradžios renginyje. Šventės virto tragedija.

"Kartais būna visiškai ramu, o kartais jie ir ima šaudyti. Kareiviai tankiu žiedu laiko pasupę mokyklą", - pasakojo N.Dzaparovas.

Tarptautinė bendruomenė smerkia išpuolį

JAV prezidentas George'as W.Bushas pasmerkė asmenis, stovinčius už pagrobėjų, paėmusių įkaitus pietinės Rusijos respublikos vidurinėje mokykloje, ir pareiškė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad jis "palaiko Rusijos žmones", pranešė Baltieji rūmai.

Baltųjų rūmų spaudos atstovė Claire Buchan sakė, kad G.W.Bushas paskambino V.Putinui prieš išvykdamas į eilinę rinkimų kampanijos kelionę.

"Prezidentas pasmerkė įkaitų paėmimą ir kitus pastaruosius teroro aktus Rusijoje", - sakė ji.

"Jis išreiškė užuojautą aukoms ir visiems Rusijos gyventojams. Abu lyderiai pabrėžė tvirtą pasiryžimą bendrai dirbti siekiant nugalėti tarptautinį terorizmą", - pridūrė atstovė.

Savo ruožu Rusijos prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad G.W.Bushas telefoninio pokalbio metu "pabrėžė, jog Jungtinės Valstijos yra pasirengusios suteikti bet kokią pagalbą, kad būtų išspręstas šis naujas barbariškas teroristų išpuolis".

C.Buchan išsisuko nuo klausimo apie JAV paramą V.Putinui, pabrėžusi, kad Maskva jos neprašė. "Prezidentas pareiškė palaikąs Rusijos žmones", - tepasakė ji.

Kitas Baltųjų rūmų atstovas spaudai Scottas McClellanas pridūrė, kad "mes pasiūlėme bet kokią paramą, kokios reikės", tačiau pažymėjo, kad pokalbio metu lyderiai detalių neaptarė.

NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis taip pat pasmerkė tai, kad teroristai užgrobė mokyklą Šiaurės Osetijos Beslano mieste.

"Kuo ryžtingiausiai smerkiu įkaitų pagrobimą Rusijos pietuose. Ši gėdinga akcija, nukreipta prieš nekaltus žmones, visiškai nepriimtina", - sakoma jo pareiškime.

NATO generalinis sekretorius taip pat pareiškė užuojautą teroro akto prie metropoliteno stoties Maskvoje aukų giminaičiams.

"Šios atakos, - pabrėžė jis, - patvirtina būtinybę pasaulio visuomenei sutelkti pastangas kovoje su terorizmu. NATO bei NATO ir Rusijos taryba toliau bendradarbiaus šioje kovoje".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją