Šiuo metu Baltarusija moka už dujas po 46,68 dolerio už 1000 kubinių metrų be pridėtinės vertės mokesčio (55 dolerius su mokesčiu). Kaip jau pranešta, nuo 2007 metų "Gazprom" ketina pakelti šiai šaliai parduodamų dujų kainą iki 147 dolerių už 1000 kubinių metrų, bet, kaip sužinojo šis įtakingas leidinys, Rusijos dujos Baltarusijai kainuos dar brangiau.

Kaip "Kommersant" papasakojo "Gazprom" atstovas, pageidavęs neskelbti jo pavardės, apie galimą 200 dolerių už 1000 kubinių metrų dujų kainą Minskas užsiminė gegužės viduryje. Šaltinio duomenimis, konkrečiai apie tai buvo rašoma Baltarusijos ministro pirmininko Sergejaus Sidorskio laiške, gegužės 15 dieną išsiųstame Rusijos vyriausybės vadovui Michailui Frakdovui.

S.Sidorskis davė suprasti, kad Baltarusija pasirengusi "sutikti steigti bendrą su Rusija dujų transportavimo organizaciją", jeigu liks tos pačios kuro iš Rusijos kainos. Be to, laiške M.Fradkovui Baltarusijos premjeras pranešė, kad europinės dujų kainos "prieštarauja sutarčiai steigti sąjunginę valstybę" ir pakirs jos pamatus.

Nustatęs 200 dolerių už 1000 kubinių metrų dujų kainą "Gazprom" pareiškė, kad gali iš dalies kompensuoti kuro pabrangimą, įsigydamas komercinėmis kainomis dalį "Beltransgaz" magistralinių dujotiekių.

Kokią dujotiekių kainą siūlo dujų monopolininkė, neskelbiama. Tačiau 2003 metais, rašo "Kommersant", "Gazprom" įvertino Baltarusijos dujotiekius 1 mlrd. dolerių, o šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka tada manė, kad jie kainuoja mažiausiai 5 mlrd. dolerių.

Kontroliuoti Baltarusijos dujotiekių tinklą, primena leidinys, - vienas strateginių "Gazprom" tikslų. Tačiau kelerius metus vykstančios derybos šiuo klausimu kol kas buvo bevaisės.

"Kommersant" duomenimis, birželio 1 dieną Maskvoje "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris, Baltarusijos energetikos ministras Aleksandras Ozercevas ir bendrovės "Beltransgaz" generalinis direktorius Dmitrijus Kazakovas ves derybas dėl tarpusavio santykių laikotarpiu, kai bus pereinama prie naujų Europos vidurkio lygio dujų kainų.

Europos šalys šiuo metu gauna dujų iš Rusijos po 250 dolerių už 1000 kubinių metrų. Prieš kelias dienas "Gazprom" departamento viršininko pavaduotojas Aleksandras Michejevas pareiškė, kad per artimiausius dvejus ar trejus metus dujų kainos Ukrainai, Moldovai, Baltarusijai, Lietuvai, Latvijai ir Užkaukazės šalims pasieks Vakarų Europos lygį.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)