A. Blinkeno lėktuvas nusileido Šanchajuje, ten jis susitiks su verslo lyderiais ir jaunimu, draugiškai pradėdamas kelionę.

Penktadienį JAV diplomatas Pekine susitiks su aukščiausiais Kinijos atstovais, tikimasi, kad jis prašys Kiniją santūriai laikytis Taivano atžvilgiu ir išdėstys JAV susirūpinimą dėl Kinijos prekybos praktikos, tai itin prezidentui Joe Bidenui svarbi problema rinkimų metais.

Tačiau drauge A. Blinkenas sieks stabilizuoti ryšius, įtampai tarp dviejų didžiausios ekonomikos valstybių po pastarojo jo vizito birželio mėnesį pastebimai sumažėjus. Tuo metu jis buvo aukščiausio rango JAV pareigūnas, per penkerius metus apsilankęs Kinijoje, po jo kelionės lapkritį įvyko abiejų šalių prezidentų susitikimas.

A. Blinkenas pradėjo vizitą Šanchajuje, kad pabrėžtų šiltus Amerikos ir Kinijos žmonių ryšius, sakė jo padėjėjas. Draugiškas JAV valstybės sekretoriaus vizitas, pirmasis į klestintį didmiestį nuo Hillary Clinton apsilankymo 2010 m., dar neseniai būtų buvęs neįsivaizduojamas dėl abiejose šalyse skambėjusių griežtosios linijos šalininkų pasisakymų apie naują šaltąjį karą tarp dviejų valstybių. Aukšto rango JAV pareigūnas prieš A. Blinkeno kelionę sakė, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija yra „kitokioje vietoje, nei buvome prieš metus, kai dvišaliai santykiai buvo žemiausio per istoriją lygio“.

Spaudimas neremti Rusijos

Iš pradžių JAV džiaugėsi, kad Pekinas tiesiogiai netiekia ginklų Rusijai, tačiau pastarosiomis savaitėmis Jungtinės Valstijos kaltino Kiniją remiant Maskvos pramonę medžiagomis ir technologijomis. Vašingtonas paragino Europos lyderius, įskaitant Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą, neseniai viešėjusį Pekine, spausti Kiniją, kad neremtų Rusijos.

„Jei Kinija nori gerų santykių su Europa ir kitomis šalimis, ji negali kurstyti didžiausio nuo šaltojo karo pabaigos pavojaus Europos saugumui“, – penktadienį po Didžiojo septyneto susitikimo Italijos Kaprio saloje sakė A. Blinkenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją