Interviu vokiečių žurnalui "Der Spiegel" D.Medvedevas Sovietų Sąjungos žlugimą 1991 metais pavadino "labai dideliu sukrėtimu" jos žmonėms.

"Bet kuriuo atveju, tai buvo labai rimtas ir dramatiškas įvykis, kurio pasekmė buvo ta, kad žmonės, kelis dešimtmečius ar net šimtmečius gyvenę vienoje valstybėje, tapo išskirstyti po skirtingas valstybes", - pažymėjo D.Medvedevas.

"Tačiau sakyti, jog tai buvo pagrindinė XX amžiaus katastrofa ar kažkas panašaus - tai vėl istorikų reikalas", - tęsė jis.

Pasak jo, Antasis pasaulinis karas, buvo "ne mažesnė katastrofa", o jeigu kalbama "apie jo padarinius - dar baisesnė tragedija.

"O 1917-ųjų metų revoliucija mūsų šalyje - po kurios sekė Pilietinis karas, kai giminaičiai kovėsi tarpusavyje, artimi žmonės šaudė viena į kitą; argi tai ne katastrofa?" - pabrėžė D.Medvedevas.

Prezidentas sakė, jog 1989 metais, kai griuvo Berlyno siena, būdamas Sankt Peterburgo universiteto aspirantas, suprato, kad "tie pokyčiai paveikė ne tik visus vokiečius, ne tik Europos likimą bet ir, galiausiai, mūsų šalies likimą".

"Berlyno siena, kaip žinoma, visada buvo Europos, dviejų civilizacijų padalijimo, vertybinių gairių skirtumo simbolis. Jos griuvimas buvo suprantamas kaip kurso į Europos suvienijimą tęsinys", - aiškino D.Medvedevas.

Praėjusiai metais jam perėmus postą iš V.Putino, daugelis rusų liberalų tikėjosi, kad D.Medvedevas laikysis švelnesnės užsienio politikos.
Tačiau politologai vis dar sunkiai randa aiškių skirtumų tarp šių dviejų Rusijos veikėjų ir dauguma tebėra įsitikinę, kad vadinamajame valdžios tandeme pirmu smuiku groja V.Putinas.

D.Medvedevas interviu "Der Spiegel" dar kartą pasmerkė Josifo Stalino režimo nusikaltimus ir pareiškė nesutinkantis su šio Sovietų Sąjungos diktatoriaus šalininkais, kurie laiko nepriimtinu anksčiau šalies vadovo išsakytą neigiamą požiūrį į tą epochą.

Interviu savaitraščiui Rusijos prezidentas sakė, kad neseniai jo tinklaraštyje paskelbtas vaizdo pranešimas, kuriame pasmerkyi J.Stalino nusikaltimai, sulaukė didelio atgarsio ir daug komentarų.

"Kai kas rašo, kad šalies vadovas pagaliau atvirai pasakė, ką galvoja apie represijas ir Staliną. Buvo pateikti visi įvertinimai - tai, kas tada vyko, aš pavadinau nusikaltimu, - aiškino prezidentas. - Kažkas rašo, kad tai nepriimtina; kad Stalinas pakėlė šalį į labai aukštą išsivystymo lygį... ir kad dabartiniams Rusijos lyderiams dar reikia pasiekti tokių laimėjimų."

"Valdžia privalo būti sąžininga. Valdžios sąžiningumas susijęs ir su tuo, kad tam tikri istoriniai įvykiai, kurie jau yra nuodugniau išanalizuoti, turi būti įvardijami visiškai suprantama teisine kalba. Teisės požiūriu, daugybės tėvynainių sunaikinimas dėl politinių ar išgalvotų ekonominių priežasčių yra nusikaltimas, - pabrėžė D.Medvedevas. - Kad ir kokių pasiektume laimėjimų ekonomikoje, kad ir kaip būtų gerai suderintas valstybės mechanizmas - neįmanoma reabilituoti asmenų susijusių su įvykdytais nusikaltimais."

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją