Graikijos meteorologijos tarnyba nurodė, kad antradienį oro sąlygos sudarė palankias sąlygas dulkėms iš Afrikos plisti, ir tai pasireiškė „padidėjusia koncentracija atmosferoje“, ypač šalies pietuose, skelbia cnn.com.

Tarnyba prognozavo, kad trečiadienio rytą dulkių palaipsniui mažės, o nuo vidurdienio jos liks tik rytinėje šalies dalyje.

Sacharos dulkės Atėnuose

Internete pasklidusiuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti, kaip žmonės Atėnuose nuo kalvų netoli Graikijos sostinės stebi geltonai oranžinį rūką.

Kiti vakare išėjo pasivaikščioti po miestą ir socialinėje žiniasklaidoje dalijosi ryškiai oranžiniais vaizdais. Graikijos meteorologas Kostas Lagouvardas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, jog Atėnai atrodė kaip „Marso kolonija“.

Iš šiaurės Afrikos į Graikiją bei kitus regionus atklystantys dulkių debesys yra retkarčiais pasitaikantis reiškinys. Jis apriboja matomumą ir gali sukelti sunkumų kvėpuojant.

Sacharos dulkės Atėnuose

Dulkės buvo apgaubusios ir rytinę Viduržemio jūros šalį Kiprą.

Balandžio viduryje žemo slėgio sistema, įsitvirtinusi virš Šiaurės Afrikos, balandžio viduryje jau kelis kartus buvo atnešusi dulkes virš Kipro. Jos „užtemdė dangų ir pablogino oro kokybę“, antradienį pranešė NASA.

Balandžio 22 dieną NASA palydovo „Terra“ nuotraukoje buvo matyti, jog Kiprą dengia „įdegio spalvos šydas“. Dulkės turėjo toliau keliauti per Viduržemio jūrą ir per kelias dienas apgaubti Kiprą bei Graikiją, teigė NASA.

Suomiją užvertė sniegas

Suomiją užklupo neįprasti orai


Kol dalis Graikijos buvo nusidažiusi oranžine spalva, Suomijai teko susidurti su neįprastai balta balandžio savaite. Dėl gausesnio nei įprastai sniego, iškritusio Europos šiaurėje, pietinėje Suomijos dalyje negalėjo važiuoti viešasis transportas, pranešė visuomeninis transliuotojas YLE.

„Neįprasti balandžio orai“ į kai kurias vietoves atnešė daugiau nei 20 cm sniego – dėl jo Suomijos sostinėje strigo tramvajai, vėlavo autobusai bei metro traukiniai, o Helsinkio oro uoste buvo atšaukti ar vėlavo skrydžiai, antradienį skelbė YLE.

Suomiją užvertė sniegas

Nors žiemą Suomijoje sniegas yra įprastas reiškinys, Helsinkio viešojo transporto operatoriaus HSL atstovas spaudai Johannesas Laitila YLE sakė, kad tokie orai balandžio pabaigai yra „neįprasti“, ir paragino žmones kelionėms skirti daugiau laiko.

Nuotraukose buvo matyti, kaip Helsinkio gyventojai eina per storą sniegą ir ledą ir nuo gausaus snygio saugosi skėčiais. Ant šaligatvių, automobilių ir motorolerių pūpsojo aukštos sniego sankaupos.

Suomiją užvertė sniegas

Suomijos oro uostų operatorė „Finavia“ pranešė, kad naktį Helsinkio oro uoste krito lijundra, kuri, „patekusi ant žemės, beveik iš karto virsdavo ledu“.

„Dėl to teko intensyviau nei įprasta šiam laikui šalinti ledą nuo kilimo bei tūpimo takų ir orlaivių sparnų“, – pridūrė „Finavia“.