Ministras pirmininkas Davidas Cameronas pasmerkė šį "pasibaisėtiną" užpuolimą ir nurodė: "Yra ryškių požymių, kad tai - teroristinis incidentas".

Liudininkai pasakojo, kaip du užpuolikai po nužudymo stovėjo toje vietoje ir prašė praeivių juos fotografuoti ir filmuoti.

Išpuolis buvo įvykdytas netoli Karališkosios artilerijos kareivinių Vulidže Londono pietryčiuose.

Ginkluoti policininkai, kuriuos iškvietė praeiviai, šovė į užpuolikus ir juos sužeidė.

Mėgėjiškoje vaizdo medžiagoje matyti vienas tų vyrų su kruvinu peiliu ir mėsos kapokle, sakantis: "Prisiekiame visagaliu Dievu, kad niekada nesiliausime su jumis kovoję".

Tas juodaodis vyras, kuris vilki striukę su gobtuvu ir yra užsidėjęs juodą vilnonę skrybėlę, kalba londoniečių akcentu.

"Privalome kovoti su jais, kaip jie kovoja su mumis. Akis už akį, dantis už dantį, - sako jis. - Atsiprašau, kad moterys šiandien turėjo tai matyti, bet mūsų žemėje mūsų moterys turi matyti tą patį. Jūs, žmonės, niekada nebūsite saugūs. Nušalinkit savo vyriausybę, jūs jai nerūpite".

Pranešimuose sakoma, kad užpultas vyras vilkėjo marškinėlius su britų labdaros kariškiams fondo "Help for Heroes" logotipu.

Keli liudininkai sakė, kad jam buvo nupjauta galva.

Incidentą matęs reperis Boya Dee "Twitter" parašė: "Accchh maaaano Dieve!!!! Ką tik mačiau vyrą, kuriam tiesiog mano akyse buvo nukirsta galva!".

Moteris, kuri kreipėsi į peiliais ginkluotus užpuolikus, sakė įsikišusi todėl, jog "geriau, kad jie nusitaikytų į vieną žmogų".

Jaunųjų skaučių lyderė Ingrid Loyau-Kennett, kuriai - 48 metai, laikraščiui "The Daily Telegraph" sakė paklaususi užpuolikų, kodėl jie įvykdė išpuolį.

Vienas jų jai pasakė, kad jie nori "šįvakar pradėti karą Londone".

Vyriausybės reagavimo į nepaprastąsias padėtis komitetas COBRA susirinko kelios valandos po išpuolio ir vėl susirinks anksti ketvirtadienį, sakė D.Cameronas.

Po incidento saugumas buvo sustiprintas visose Londono kareivinėse.

D.Cameronas, kuris anksčiau grįžo iš Paryžiuje vykusių derybų su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u, išpuolį pavadino "išties šokiruojančiu".

F.Hollande'as spaudos konferencijoje su D.Cameronu sakė, kad auka yra kareivis, bet britų ministras pirmininkas to nepatvirtino.

D.Cameronas sakė: "Savo šalyje tokių atakų turėjome ir anksčiau, ir niekada nepalūžtame su jomis susidūrę. Tikiu, kad žmonės visoje Britanijoje, kiekvienoje bendruomenėje absoliučiai pasmerks šį išpuolį".

Grinvičui ir Vulidžui atstovaujantis parlamento narys Nickas Raynsfordas sakė manantis, kad nužudytas vyras yra karys.

Britanijos musulmonų taryba sakė, jog tai, kad žudikai naudojo "islamistinius šūkius", rodo, kad jie veikė skatinami savo tikėjimo.

Tarybos pareiškime sakoma: "Tai išties barbariškas aktas, kuris neturi pagrindo islame, ir mes jį besąlygiškai smerkiame. Galvojame apie auką ir jo šeimą".

Policijai 14 val. 20 min. (16 val. 20 min. Lietuvos laiku) buvo pranešta, kad du vyrai užpuolė trečią vyrą.

Britanijos policijos aukšto rango pareigūnas patvirtino, kad po "šokiruojančios ir siaubingos" atakos buvo areštuoti du užpuolikai.

Policijos vadas Simonas Letchfordas anksčiau sakė, kad, kaip pranešama, užpuolikai panaudojo "virtinę ginklų".

Į įvykio vietą atvykę pareigūnai rado vyrą, kuris vėliau buvo paskelbtas mirusiu.

Vėliau policija, bandydama numalšinti keršto išpuolius, areštavo du žmones.

Breintryje Pietryčių Anglijoje buvo areštuotas 43 metų vyras, su peiliu atėjęs į vietos mečetę. Kitas vyras buvo sulaikytas netoliese esančiame Gilingame, dėl įtarimų, kad iš rasistinių paskatų padarė nusikalstamą žalą mečetei.

Prie Vulidžo arsenalo traukinių stoties, netoli nusikaltimo vietos, maždaug 250 antiislamiškos Anglų gynybos lygos narių dalyvavo smulkiose peštynėse su policininkais, bet paskui išsisklaidė.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)