Kijeve oficialus renginys prasidėjo 10 val. ryto vietos laiku, be to, Odesos uoste vyks ir laivų rikiuotė. Tokios eisenos vykdomos pirmą kartą po to, kai buvęs šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius šiuos renginius buvo uždraudęs 2009 metais.

Prieš parado pradžią Prezidento pulko garbės sargybos kariai iškėlė Ukrainos valstybinę vėliavą. Iškilmės pradėtos Ukrainos valstybės himnu.

Svarbiausioje sostinės aikštėje susirinko visi Ukrainos vadovai. Paradui vadovauja Sausumos kariuomenės vadas Anatolijus Pušniakovas.

Gynybos ministras Valerijus Heletėjus, atviru automobiliu važiuodamas pro išrikiuotus karius, pasveikino parado dalyvius, tarp kurių yra ir 120 antiteroristinės operacijos Ukrainos rytuose dalyvių.

Savo ruožtu Donecko separatistai teigia ketinantys surengti nuosavą paradą 23-iosioms Nepriklausomybės atgavimo metinėms pažymėti.

Ukrainos sostinėje bus meldžiamasi už žuvusiuosius ginant šalies nepriklausomybę, taip pat žuvusiuosius protestų prieš V. Janukovyčių metu praėjusių metų žiemą, pagarba bus reiškiama ir padedant vainikus.

P. Porošenka pažadėjo ginkluotosioms pajėgoms milijardinę paramą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sekmadienį pažadėjo per kelerius metus išleisti apie 3 mlrd. dolerių šalies armijai perginkluoti.

„Pagal 2015-2017 metų planą perginklavimui ir karinės technikos atnaujinimui numatyta skirti daugiau kaip 40 mlrd. grivinų (3 mlrd. dolerių, 2,3 mlrd. eurų)“, – sakė P.Porošenka savo kalboje Kijeve per iškilmes 23-iosioms Nepriklausomybės metinėms pažymėti.

„Tai leis modernizuoti, užpirkti ir pateikti pajėgoms lėktuvų, sraigtasparnių, kovos laivų ir katerių; ir tai tik kukli pradžia“, – pabrėžė jis.

Per keturis konflikto rytinėse Ukrainos dalyse jau žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, daugiau kaip 330 tūkst. paliko savo namus. Net ir šeštadienį pranešama apie šešis žuvusius civilius, nurodo agentūros AFP korespondentai.

B. Obama pažadėjo Ukrainai draugystę ir partnerystę

Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasveikino Ukrainos žmones ir prezidentą Petro Porošenką su 23-iosiomis Ukrainos nepriklausomybės metinėmis, sekmadienį pranešė Ukrainos valstybės vadovo spaudos tarnyba.

„Nuo nepriklausomybės įgijimo 1991 metais Ukraina patyrė daugybę išbandymų ir Jungtinės Valstijos visuomet buvo šalia. Tuo periodu dvi mūsų valstybės bendrai dirbo dėl taikos stiprinimo, demokratijos ir ekonomikos augimo Ukrainoje ir už jos ribų“, – sakoma B.Obamos sveikinime.

JAV prezidentas pažymėjo, kad praėję vieni metai Ukrainai buvo ir teikiantys vilčių, ir ne tokie paprasti. „Bet ir geriausiais laikais, ir pačiais sunkiausiais momentais žmonės Ukrainoje turi žinoti, kad Jungtinės Valstijos yra partneris ir draugas. Mes ryžtingai palaikome Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, mes ryžtingai palaikome Ukrainos teisę rinktis savo ateitį“, – sakoma sveikinime.

„Ryšium su tuo man buvo malonu matyti, kaip jūsų vyriausybė pasirašė Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga. Šis įvykis tapo reikšmingu žingsniu siekiant sukurti demokratiškesnę, labiau klestinčią ir teisingesnę Ukrainą“, – pridūrė JAV prezidentas.

B.Obama taip pat pabrėžė, kad JAV brangina savo draugystę su Ukrainos liaudimi ir tikisi tolesnio bendradarbiavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2357)