70 metų E.Barakas šį netikėtą pranešimą paskelbė per spaudos konferenciją Tel Avive, pridūręs, kad nebedalyvaus politikoje, kai po sausį vyksiančių rinkimų bus suformuota naujoji vyriausybė.

"Nusprendžiau pasitraukti iš politinio gyvenimo ir nebedalyvauti ateinančiuose Kneseto rinkimuose, - sakė jis. - Baigsiu savo pareigas kaip gynybos ministras, per tris mėnesius, kai bus suformuota nauja vyriausybė".

E.Barakas pridūrė norintis daugiau laiko praleisti su savo šeima.

Ši žinia buvo paskelbta tuo metu, kai apžvalgininkai kėlė prielaidą, jog šis politikos veteranas gali paskelbti pereinantis į kitą partiją prieš sausio 22 dieną vyksiančius rinkimus.

Daugelis įtarė, kad jis gali susidėti su buvusia užsienio reikalų ministre Tzipi Livni ir kandidatuoti centristų platformoje - po to, kai ši politikė pasitraukė iš cento dešiniosios partijos "Kadima" pralaimėjusi pirminiuose rinkimuose.

Tačiau mažai kas prognozavo, kad E.Barakas paskelbs visiškai pasitraukiantis iš politikos, nors šis sprendimas vainikavo metus, kurie ministrui buvo itin neramūs.

Sausį jis pasitraukė iš Darbo partijos, kuriai priklausė per visą savo politinę karjerą, prisijungdamas su savo naujai įkurta Nepriklausomybės frakcija prie premjero Benjamino Netanyahu vyriausybės.

Jis atvedė Darbo partiją į koaliciją prieš daugelio jos narių norą, nes jie priešinosi B.Netanyahu vyriausybės griežtos linijos politikai.

Izraelio gynybos ministras E.Barakas: karo didvyris ir ištvermingas politikas

 Izraelio gynybos ministras Ehudas Barakas, kuris pirmadienį apstulbino savo šalį, paskelbdamas apie greitą pasitraukimą iš politikos, yra ištvermingas politikos veteranas ir buvęs ministras, taip pat pasižymėjęs per nepriekaištingą karjerą kariuomenėje.

E.Barakas, kuris yra liberalių pažiūrų lyderis, vadovavo Darbo partijai, tačiau 2009 metų kovą sutiko sudaryti koaliciją su karingo būdo premjero Benjamino Netanyahu vyriausybe.

70 metų politiko netikėtas sprendimas baigti įspūdingą karjerą buvo paskelbtas po savaitę trukusios Gazos Ruožo bombardavimo kampanijos, kurią, kaip teigia Izraelio žiniasklaida, E.Barakas mielai užbaigė, pasirašęs Egipto pasiūlytą paliaubų sutartį.

Kai kurie vyriausybės nariai šioms paliauboms priešinosi, o E.Barakas patyrė didėjantį B.Netanyahu partijos "Likud" spaudimą. Daugelis šios partijos veikėjų nepritaria, kad E.Barakas liktų gynybos ministro poste.

"Nusprendžiau pasitraukti iš politinio gyvenimo ir nebedalyvauti ateinančiuose Kneseto rinkimuose, - jis sakė per spaudos konferenciją Tel Avive. - Baigsiu savo pareigas kaip gynybos ministras, per tris mėnesius, kai bus suformuota nauja vyriausybė".

E.Barakas pridūrė norintis daugiau laiko praleisti su savo šeima.

Ši žinia buvo paskelbta tuo metu, kai apžvalgininkai kėlė prielaidą, jog šis politikos veteranas, nelinkęs nutraukti ryšių su dešiniojo sparno lyderiais valdančiojoje koalicijoje, gali paskelbti pereinantis į kitą partiją prieš sausio 22 dieną vyksiančius rinkimus.

Jo pasitraukimas taip pat sutampa su Izraelio pastangomis įtikinti tarptautinę bendruomenę labiau spausti Iraną dėl jo vykdomos prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

Izraelis ir daugelis Vakarų šalių įsitikinę, kad Teheranas siekia pasigaminti branduolinių ginklų, o B.Netanyahu ir E.Barakas buvo tarp Izraelio lyderių, garsiausiais skelbusių, kad žydų valstybė gali suduoti prevencinį smūgį Iranui.

E.Barakas, kuris gynybos ministru buvo pirmąkart paskirtas 2007 metų birželį, atvedė Darbo partiją į koaliciją su B.Netanyahu vyriausybe, kai jo paties partija patyrė pralaimėjimą per rinkimus 2009 metais.

Pernai jis pasitraukė iš partijos, kurioje praleido visą savo politinę karjerą, įkurdamas mažytę Nepriklausomybės frakciją, kad liktų vyriausybėje ir gynybos ministro poste.

Tai buvo jau antras didelis buvusio Izraelio ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko sugrįžimas po to, kai jis pasitraukė iš politikos po darbo premjero poste 1999-2001 metais, žlugus mėginimui sudaryti taiką su tuomečiu palestiniečių lyderiu Yasseru Arafatu (Jasiru Arafatu).

E.Barakas buvo pasiūlęs Izraelyje nepopuliarių nuolaidų Rytų Jeruzalei, kurioje palestiniečiai nori įkurti savo būsimosios valstybės sostinę. Tačiau Y.Arafatas atmetė šį pasiūlymą, o izraeliečiai rinkėjai nubaudė premjerą, pademonstravę tvirtą palaikymą dešiniųjų veteranui Arieliui Sharonui.

Dirbdamas premjeru E.Barakas vadovavo Izraelio pajėgų išvedimui iš pietų Libano 2000 metais po du dešimtmečius trukusios okupacijos.

2007 metais jis susigrąžino Darbo partijos vadovo postą iš Amiro Peretzo, kai šis atsistatydino iš gynybos ministro posto po ankstesniais metais Izraelį ištikusių didelių nesėkmių kare su Libano šiitų kovotojų grupuote "Hezbollah".

E.Barakas, kurio šaknys yra susijusios su Lietuva ir kuris iš pradžių turėjo Brogo pavardę, gimė kibuce (žemės ūkio komunoje), kurį padėjo įkurti jo tėvai.

Jis studijavo fiziką, matematiką ir sistemų analizę, taip pat domisi literatūra, poezija ir muzika.

E.Barako karinė karjera taip pat įspūdinga.

Vienu metu jis, persirengęs moterimi, dalyvavo specialiųjų pajėgų reide Libane, per kurį buvo nužudyti trys aukšto rango palestiniečių kovotojai.

1972 metais E.Barakas dalyvavo specialiųjų pajėgų operacijoje Tel Avive, vaduojant įkaitus palestiniečių kovotojų užgrobtame Belgijos lėktuve.

Jis taip pat dalyvavo 1976 metais surengtame reide, kurio tikslas buvo išvaduoti izraeliečius, paimtus įkaitais Ugandos mieste Entebėje. Tąsyk žuvo Yonatanas Netanyahu, dabartinio Izraelio premjero brolis.

Kritikai teigia, kad jis faktiškai nesiliovė buvęs kariškiu, nors uniformą iškeitė į civilio politiko drabužius. Dirbdamas premjeru, jis kėlė įtūžį kitiems Darbo partijos veikėjams, priimdamas sprendimus su jais nepasitaręs.

Prieš E.Barako išsiskyrimą su Darbo partija, jos nariai viešai piktinosi dėl jo sprendimo likti vyriausybėje žlugus taikos deryboms.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)