Laikraštis nurodė, esą Vašingtonas kartu su Turkija patylomis kuria Sirijos ateities be B.al Assado planą, kuriame prognozuojama, jog šios šalies skirtingos etninės bendruomenės stos į kovą dėl valdžios, potencialiai skatindamos nestabilumą kaimyninėse valstybėse.

Pasak "The New York Times", nors JAV ragina B.al Assadą atsistatydinti, Vašingtonas iki šiol neatšaukė savo ambasadoriaus Roberto Fordo, nes laiko jį itin svarbiu tarpininku palaikant ryšius su Sirijos opozicija ir įvairiomis etninėmis bei religinėmis bendruomenėmis.

Kaip teigiama, Artimųjų Rytų, Europos ir JAV žvalgybos pareigūnai bei diplomatai vis labiau įsitikinę, kad B.al Assadui nepavyks numalšinti jau kelis mėnesius vykstančio sukilimo prieš keturis dešimtmečius trukusį jo šeimos valdymą.

"Išties sutariama, kad jis visiškai nepriimtinas ir peržengęs visas ribas, - "The New York Times" citavo vieną aukšto rango JAV prezidento Baracko Obamos administracijos pareigūną. - Žvalgybos tarnybos teigia, kad jis nebegrįš atgal."

B.al Assadas pasiuntė tankus ir karius, mėgindamas geležiniu kumščiu numalšinti Arabų pavasario įkvėptus protestus prieš jo režimą, per kuriuos, kaip rodo Jungtinių Tautų (JT) statistika, nuo kovo 15 dienos žuvo mažiausiai 2 600 žmonių, daugiausiai civilių.

B.Obama ketina aptarti Sirijos krizę ir kitus neramumus Artimuosiuose Rytuose antradienį per susitikimą su Turkijos premjeru Recepu Tayyipu Erdoganu JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją