Tikimasi, kad JAV prezidentas Joe Bidenas įstatymą pasirašys trečiadienį.

Senatas antradienio vakarą parėmė priemonę, kurią šeštadienį priėmė JAV Atstovų rūmai.

Į ją įeina 61 mlrd. dolerių karinės pagalbos Ukrainai, kuri, pasak Pentagono, gali būti pradėta tiekti karo nuniokotai šaliai „per kelias dienas“.

Netrukus sureagavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šis balsavimas sustiprina Amerikos, kaip demokratijos švyturio ir laisvojo pasaulio lyderės, vaidmenį“, – sakoma V. Zelenskio pareiškime.

„Taip pat vertinu prezidento J. Bideno paramą ir tikiuosi, kad greitai bus pasirašytas įstatymo projektas ir priimtas kitas karinės pagalbos paketas. Ukrainos tolimojo nuotolio ginklai, artilerija ir priešlėktuvinė gynyba yra labai svarbios priemonės, kad kuo greičiau būtų atkurtas teisingumas“, – sakoma Ukrainos prezidento pareiškime.

JAV Atstovų rūmai šeštadienį po kelis mėnesius trukusios blokados pritarė milijardinei paramai Rusijos užpultai Ukrainai. Parlamentarai priėmė atitinkamą įstatymo projektą, kuriame numatyta Kyjivui skirti 61 mlrd. dolerių (57 mlrd. eurų).

Chuckas Schumeris

J. Bidenas ir demokratų nariai Kongrese seniai siekė patvirtinti naujo paramos ginklais paketą. Tačiau kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo įtakos veikiami respublikonai nenorėjo, kad Ukrainai būtų skirtas finansavimas.

„Esu dėkingas JAV Atstovų rūmams, abiem partijoms ir asmeniškai pirmininkui Nike‘ui Johnsonui už sprendimą, kuris išlaiko istoriją teisingame kelyje“, – po JAV Atstovų rūmų sprendimo rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tinkle X. Įstatymas, kurį dar turi priimti Senatas, „užkirs kelią karui išplisti, išgelbės tūkstančius žmonių gyvybių ir padės mūsų abiem šalims tapti stipresnėms“, pažymima žinutėje.

Pasisakė Bidenas

JAV prezidentas Joe Bidenas pakomentavo JAV Senato pritarimą pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui paketui.

JAV vadovas pažadėjo trečiadienį, balandžio 24 d., pasirašyti dokumentų paketą, kai tik jis atsidurs ant jo stalo, kad šią savaitę būtų galima pradėti siųsti ginklus ir įrangą į Ukrainą. Tai teigiama Bideno pareiškime, paskelbtame Baltųjų rūmų svetainėje.

„Reikia skubiai: Ukrainai, kuri susiduria su nenumaldomu Rusijos bombardavimu; Izraeliui, kuris ką tik susidūrė su precedento neturinčiais Irano išpuoliais; pabėgėliams ir nukentėjusiems nuo konfliktų bei stichinių nelaimių visame pasaulyje, ypač Gazos Ruože, Sudane ir Haityje; partneriams, siekiantiems saugumo ir stabilumo Indo-Ramiojo vandenyno regione“, – pabrėžė J. Bidenas.

Jis taip pat padėkojo visiems Senato įstatymų leidėjams, kurie balsavo už įstatymo projektą.

„Šis svarbus teisės aktas padarys mūsų šalį ir pasaulį saugesnį, kai stovime šalia savo draugų, kurie ginasi nuo teroristų, tokių kaip „Hamas“, ir tironų, tokių kaip Putinas“, – apibendrino JAV prezidentas.

Šoigu pratrūko grasinimais


Rusija grasina suintensyvinti atakas prieš logistikos centrus ir vakarietiškos ginkluotės sandėlius Ukrainoje po to, kai JAV Atstovų rūmai nubalsavo už Amerikos pagalbos teikimą šaliai.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu per Rusijos gynybos ministerijos kolegijos posėdį pareiškė, kad jo šalis tariamai „panaikino mitą apie Vakarų ginklų pranašumą“, o Rusijos kariai laikosi iniciatyvos fronto linijoje.

„Atsižvelgdami į JAV ir jų sąjungininkų keliamas grėsmes, toliau tobulinsime ginkluotųjų pajėgų sudėtį ir struktūrą, didinsime populiariausių ginklų ir karinės technikos rūšių gamybą. Didinsime atakų intensyvumą logistikos centrams ir vakarietiškos ginkluotės saugojimo bazėms“, – sakė jis.

Izraelis dėkoja JAV Senatui už pritarimą dėl karinės pagalbos

Izraelio užsienio reikalų ministras padėkojo JAV Senatui už 13 mlrd. JAV dolerių karinę pagalbą, kuri, pasak jo, pasiuntė „stiprią žinią“ šalies priešams.

„Dėkoju JAV Senatui už tai, kad šį vakarą didžiule dviejų partijų balsų dauguma patvirtino pagalbos Izraeliui paketą“, – socialinėje žiniasklaidoje X paskelbė Israelis Katzas ir pridūrė, kad paketas yra „aiškus mūsų aljanso stiprumo įrodymas bei siunčia stiprią žinią visiems mūsų priešams“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)