Lenkijos prezidentas pabrėžė, kad pradėdamas karą prieš Ukrainą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sunaikino po Šaltojo karo sukurtą tarptautinę saugumo sistemą.

„Todėl šiandien turime būti drąsus ir nesileisti į kompromisus. Lenkija kaip nedaugelis kitų pasaulio šalių supranta, kad už saugumą reikia mokėti. Todėl ji skiria daugiau nei 4 proc. BVP karinių pajėgų išlaikymui ir modernizavimui“, – sakė prezidentas.

A. Duda priminė, kad 2014 m. NATO šalys pažadėjo didinti gynybos finansavimą iki 2 proc. BVP, tačiau jis perspėja, kad to užteko prieš 10 metų, bet ne šiandien.

Lenkijos vadovas priminė, kad XV amžiuje išryškėjęs Maskvos imperializmas nuo tada beveik nepasikeitė, o jo esmė – nuolat plėsti teritoriją kaimyninių valstybių sąskaita arba jas pavergti ir dominuoti. Anot jo, tokia Rusijos politika gali nepasikeisti net kai V. Putino nebebus Kremliuje.

„Kito „imperatoriaus“ iškilimas tėra laiko klausimas. Jei norime kokių nors pokyčių Rusijoje, privalome siekti jos akivaizdaus karinio pralaimėjimo. Rusai supranta tik jėgos kalbą ir moka tik ją. Mums tai reiškia tik vieną dalyką – turime kuo skubiau tiekti ginklus Ukrainai. Ginklus, kurie padėtų realiai išstumti rusų okupantus iš Ukrainos žemių“, – sake A. Duda.

Be to, Lenkijos prezidentas pabrėžė, kad NATO taip pat turi stiprinti savo pačios karinį potencialą, nes tai vienintelis būdas, kaip atgrasyti Rusiją, kuri niekada nepuola stiprių valstybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją