"Laikome šį aktą nepriimtinu ir smerkiame jį griežčiausiais žodžiais, - sakė NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas . - Sąjungininkės išreiškė savo stiprią paramą Turkijai ir solidarumą su (ja)".

"Tai dar vienas Sirijos valdžios nesiskaitymo su tarptautinėmis normomis, taika, saugumu ir žmonių gyvybėmis pavyzdys", - spaudos konferencijoje sakė A.F.Rasmussenas.

"Toliau atidžiai ir su dideliu susirūpinimu stebime situaciją, - pridūrė jis po 28 Aljanso narių ambasadorių susitikimo, kuris truko kiek daugiau nei valandą ir kurio metu Turkijos atstovas išdėstė minimo incidento aplinkybes. - Tikrai tikiuosi, kad tokių incidentų daugiau nebus".

Tačiau A.F.Rasmussenas, regis, stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus dėl galimo kaimynių konflikto.

"Aiškiai tikiuosi, kad situacija toliau nesiplėtos", - pažymėjo jis atsakydamas į tokį klausimą.

Jis taip pat pabrėžė, kad nėra jokios diskusijos pagal NATO steigiamosios sutarties 5-ąjį straipsnį, kuriame numatoma sąlyga Aljansui ginti vieną savo partnerių.

"Leiskite man aiškiai pasakyti. Aljanso saugumas yra nedalus. Esame kartu su Turkija stipraus solidarumo dvasia", - sakė A.F.Rasmussenas.

Antradienio susitikimas buvo tik antras kartas per NATO 63 metų istoriją, kai narės susirinko pagal Aljanso chartijos 4-ąjį straipsnį, pagal kurį bet kuri sąjungininkė gali prašyti konsultacijų, kai, bet kurios iš jų nuomone, iškyla grėsmė jų teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui.

Analitikai prieš susitikimą sakė, kad A.F.Rasmusseno žinia tikriausiai bus santūri ir atspindės Vakarų nenorą įsipareigoti dėl jokių karinių veiksmų ar bet ko, kas galėtų sukelti regioninį tarpreliginį karą.

"Aljanso noras imtis to, ką vadiname diskreciniu karu, yra labai mažas", - sakė Vašingtone įsikūrusio Brookingso instituto stipendininkė Clara Marina O'Donnell.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)