Tačiau neseniai nutekėję dokumentai suteikia precedento neturinčią progą žvilgterėti į šios grupuotės finansus. Dokumentai, gauti iš IS kontroliuojamos Sirijos Deir Ezoro provincijos, rodo, kad IS ne tiek renka mokesčius iš jos teritorijoje gyvenančių žmonių, kiek iš jų vagia, kad išmokėtų kovotojams atlyginimus ir padengtų kitas valdymo išlaidas, rašo news.vice.com.

Dokumentus, kuriuose surašytos minėtos provincijos išlaidos ir pajamų šaltiniai nuo 2014 metų gruodžio 23 dienos iki 2015 metų sausio 22 dienos, paviešino Didžiosios Britanijos Artimųjų Rytų forumo darbuotojas Aymennas al Tamimi, šiuo metu gyvenantis kažkur Sirijos pasienyje. Tai pirmas kartas, kai paviešinami IS finansų įrodymai.

Anot buhalterinės knygos, maždaug nuo 2014 metų gruodžio iki 2015 metų sausio „Islamo valstybė“ rytinėje Deir Ezor provincijoje, kurioje yra daug naftos ir kurią ši grupuotė kontroliuoja nuo 2014 metų pradžios, gavo daugiau kaip 8 mln. dolerių pajamų. Tačiau beveik 45 proc. šių lėšų buvo gauta iš to, ką IS vadina „konfiskavimu“. Pastaroji pinigų pelnymosi praktika užgožia visus likusius pajamų šaltinius, pavyzdžiui, prekybą, mokesčius ir naftos pardavimą.

„Jeigu tris kartus iš eilės praleidai pamaldas, tuomet tavo parduotuvė bus konfiskuota, - aiškino A. al Tamimi. – Jei veži tokias draudžiamas prekes kaip cigaretės, iš tavęs bus atimti visi vežami pinigai“. Didžioji dauguma tokių konfiskacijų vyko provincijos pasienyje, kur IS kovotojai atima iš keleivių vertingus daiktus, kad jie būtų atsiskaitę už saugų pravažiavimą.

„Šis dokumentas tikrai pakerta IS propagandą, - teigė A. al Tamimi. – Įrodymai, kad daugybę pajamų jie gauna konfiskuodami turtą iš žmonių, nėra palankūs grupuotei“.

IS mėgsta save vaizduoti kaip valstybingumo stebuklą: šios grupuotės propagandos kampanijos nuolat liaupsina ne tik karines pergales, bet biurokratinius sugebėjimus. Per pastaruosius metus IS sėkmingai įtvirtino ne tik tokias pasaulietiškas paslaugas kaip šiukšlių išvežimas, bet ir subūrė nuolatinę kariuomenę. Brighamo Youngo universiteto mokslininkas Quinnas Mechamas net yra apibūdinęs šią grupuotę kaip islamišką „startuolį“.

„Mintis, kad „Mes kažką kuriame“, yra lemtingas taškas IS šalininkams“, - teigė jis.

Tačiau iš Deir Ezoro nutekėję dokumentai supurto „valstybės“ kūrimo pamatus. Maždaug 63 proc. IS išlaidų – beveik 5 mln. dolerių – tenka kariuomenei: tai atlyginimai kovotojams ir „bazių išlaidos“. Dar 10 proc. pinigų išleidžiama policijos pajėgoms. Tik maždaug 2 mln. dolerių lieka IS biurokratijai, sveikatos priežiūros sistemai ir socialinėms paslaugoms.

Pasak Q. Mechamo, tai beveik reiškia, kad IS yra „žlugusi valstybė“, nors jis įspėja, kad dar nėra gerai išanalizavęs šių dokumentų. Pastaruosius kelis mėnesius Q. Mechamas stengiasi įvertinti IS „valstybinį pajėgumą“ – tai terminas, kurį politikos mokslininkai naudoja apibūdindami vyriausybės institucijų funkcionavimo efektyvumą. Q. Mechamas teigia, kad IS yra šešiolikta labiausiai žlugusi valstybė pasaulyje.

„Ji yra daugiau negu dešimties valstybių, priklausančių Jungtinėms Tautoms, priekyje. Nepaisant to, jiems ne itin sekasi“, - sakė jis.

Dokumentai iš Deir Ezoro padeda konkrečiau suprasti IS minusus, ypač kalbant apie pajamas iš naftos išteklių. Kai praėjusią vasarą IS iš Sirijos šiaurės įsiveržė į Iraką, analitikai puolė skaičiuoti pajamas, kurias ši grupuotė galėtų gauti iš naftos telkinių ir užgrobtų bankų.

Nors bankuose buvusios lėšos, kurias kai kas vertino milijardais, tapo vienkartine pajamų injekcija, naftos telkiniai turėjo potencialą tapti atsinaujinančiu lėšų šaltiniu, kurio IS būtų užtekę daugeliui metų. Per pastaruosius metus įvairūs skaičiavimai rodė, kad IS vien tik Sirijoje per dieną išgauna po 44 tūkst. barelių naftos, kurie kasdien gali atnešti iki 4 mln. dolerių pelno. Tačiau konkretūs dokumentai, kurie tai pagrįstų, taip ir neiškilo į viešumą.

Deir Ezore yra patys produktyviausi naftos telkiniai, kuriuos IS kontroliuoja Sirijoje, tačiau iš buhalterinės knygos aiškėja, kad naftos gavybos apimtys yra kur kas mažesnės, negu buvo manoma.

„Jei IS turėtų kapitalo, darbuotojų ir atitinkamų žinių, šie naftos telkiniai galėtų būti gana pelningi. Tačiau tai yra didelis jei...“, - sakė Artimųjų Rytų energijos, ekonomikos ir verslo ekspertas Davidas Butteris iš „Catham House“ Didžiojoje Britanijoje.

D. Butteris pažymi, kad gavyba iš Deir Ezoro naftos telkinių savo apogėjų buvo pasiekusi praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje, o norint juos eksploatuoti dabar, reikėtų didelių investicijų ir techninių žinių, tačiau IS to neturi. Jo vertinimu, dabar IS išnaudoja tik mažiau kaip pusę šių telkinių pajėgumo, o tai reiškia, kad IS energejos sektorius yra kur kas silpnesnis, negu buvo manoma. Dokumentai liudija, kad grupuotė Deir Ezore iš naftos ir dujų gauna tik 66 433 dolerius per dieną.

„IS pajamas iš naftos ir dujų reikėtų vertinti iš blaivesnės ir realistiškesnės perspektyvos, - sakė A. al Tamimi. – Tokios pajamos sudaro ne daugiau kaip 5 – 10 proc. nuo (ankstesnių skaičiavimų, kad ji gauna apie 4 mln. dolerių per dieną – aut. past.)“.

Užuot vykdžiusi šiuolaikines naftos gavybos operacijas, IS veikiausiai išpumpuoja tik nedidelius naftos kiekius, leisdama vietos gyventojams papildomai pasipelnyti iš naftos kontrabandos.

„Nenustebčiau, jeigu jie pardavinėtų prekeiviams naftą tiesiai prie siurblių, prašydami vos penkių ar dešimties dolerių už barelį“, - sakė D. Butteris.

Jei skaičiai iš Deir Ezoro yra tikslūs, tai dar nereiškia, kad IS turi finansinių sunkumų.

„Islamo valstybė“ turi daug pinigų“, - Aspeno universitete per apskrito stalo diskusijas sakė JAV Iždo departamento sekretoriaus pavaduotojas teroristų finansavimo klausimais Danielis Glaseris. Iždo departamentas yra atsakingas už sankcijų IS vykdymą ir jos išteklių atkirtimą. Tačiau komentuoti Deir Ezoro dokumentus ar duoti interviu leidiniui „Vice“ pareigūnai atsisakė.

Nors Iždo departamentas vengia atsakyti, kiek pinigų gauna IS, D. Glaseris Aspene spėliojo, kad ši grupuotė iš naftos pardavimų per metus gali gauti 500 mln. dolerių. Tačiau A. al Tamimi tokia suma abejoja.

Klausimas apie ilgalaikes pajamas iš naftos yra svarbus, nes nuo jo priklauso, ar IS ekonominis modelis yra tvarus – dokumentai iš Deir Ezoro to nerodo. Be pelnymosi iš naftos ir turto nusavinimo, IS naudoja ir mokesčių sistemą, tačiau ji atneša tik 23 proc. pajamų, o tai yra mažiau net už pajamas iš naftos.

„Jiems bus sunku išlaikyti tokį biudžetą ir išsaugoti gyventojų, kuriuos jie stengiasi kontroliuoti, paramą, - sakė Q. Mechamas. – Tai nėra teigiama trajektorija: juk turtas, kurį galima konfiskuoti, kada nors baigsis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)