„Palydovinės nuotraukos rodo, kad šalia Ukrainos sienų yra nuo 35 iki 40 tūkstančių Rusijos karių, taip pat kovinių sraigtasparnių, tankų, artilerijos ir logistinio papildymo dalinių, - JT Saugumo Tarybos susitikime Ukrainos klausimais informavo ambasadorius. - Kryme Maskva neteisėtai laiko dar 25 tūkst. karių“.

Ukrainos separatistai nevykdo vyriausybės paskelbto ultimatumo

Ukrainos vyriausybės nustatytas terminas, iki kurio prorusiški separatistai turėjo sudėti ginklus rytiniame Slovjansko mieste, suėjo pirmadienį, tačiau nepastebėta jokių ženklų, jog sukilėliai jam paklustų, pranešė vienas naujienų agentūros „Reuters“ korespondentas.

Pasak jo, Rusijos vėliava pirmadienį 9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku tebebuvo iškelta ant milicijos būstinės – vieno iš dviejų pastatų, kuriuos laiko užėmę separatistai. Ginkluoti kaukėti vyrai tebebudėjo prie barikadų, pastatytų prie milicijos skyriaus iš smėlio maišų.

Atvažiavęs sunkvežimis, regis, atgabeno daugiau padangų, kurios kraunamos ant barikadų, kad jas sutvirtintų.

Kijevo vyriausybė siunčia saugumo pajėgas į Ukrainos rytus

Ukrainos vyriausybė sekmadienį paskelbė siunčianti ginkluotąsias pajėgas, mėgindama atkurti savo valdžią gyvybiškai svarbiame rytiniame pramonės regione, ir sutriuškinti vis įžūlesniais tampančius prorusiškus separatistus, nors Kremlius ne kartą perspėjo nenaudoti jėgos.

Kaltindamas Maskvą neramumų kurstymu, Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas per televiziją pareiškė, kad ši „didelio masto antiteroristinė operacija“ užtikrins, kad Rusija negalės „pakartoti Krymo scenarijaus Ukrainos rytuose“.

O.Turčynovas pažadėjo suteikti amnestiją visiems, kas sudės ginklus iki pirmadienio ryto.

Faktas, jog ginkluotosios pajėgos naudojamos vietoje milicijos, atskleidžia susirūpinimą dėl teisėsaugos patikimumo.

Milicijos pareigūnai neretai pasirodydavo esantys nepajėgūs arba nenorintys pasipriešinti ginkluotiems prorusiškiems aktyvistams ir kitiems Maskvos šalininkams, užiminėjant svarbių valstybinių įstaigų būstines.

Tuo tarpu Maskva yra sutelkusi dešimtis tūkstančių karių prie Ukrainos rytinės sienos, todėl baiminamasi, kad Rusija gali pasinaudoti neramumais regionuose, kuriuose gyvena daug rusakalbių, kaip dingstimi invazijai.

Sekmadienio vakarą kalbėdamas per Rusijos valstybinę televiziją, nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius kaltino JAV centrinę žvalgybos valdybą (CŽV) pakursčius Kijevo naujosios vyriausybės sprendimą panaudoti jėgą. Tačiau CŽV tuos kaltinimus atmetė ir pareiškė, kad jie „visiškai klaidingi“.

V.Janukovyčius tvirtino, jog CŽV direktorius Johnas Brennanas (Džonas Brenanas) susitiko su Ukrainos naujaisiais lyderiais ir „faktiškai sankcionavo ginklų panaudojimą ir išprovokavo kraujo praliejimą“.

CŽV atstovas Deanas Boydas (Dinas Boidas) pažymėjo, kad agentūra nekomentuoja J.Brennano kelionės planų, tačiau „pareiškimas, jog direktorius Brennanas skatino Ukrainos valdžią rengti taktines operacijas Ukrainoje yra visiškai klaidingi“.

Ukraina dabar įžengusi „viena koja į pilietinį karą“, – pareiškė V.Janukovyčius, sėdėdamas greta savo buvusio generalinio prokuroro ir vidaus reikalų ministrų.

Ukrainoje sulaikė Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybų pareigūnų

Ukrainos valdžia sulaikys asmenis, patekusius į Ukrainos teritoriją destabilizuoti padėtį šalyje ir sustiprinti pasipriešinimo Ukrainos rytuose.

Taip teigė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Andrejus Parubijus, informuoja glavcom.ua.

Jo teigimu, Ukrainos specialiosios tarnybos yra sulaikiusios Federalinės saugumo tarnybos (FST) ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vyriausiosios žvalgybos valdybos (VŽV) pareigūnų.

A. Parubijus nesutiko atskleisti daugiau antiteroristinės operacijos detalių. Operacija, NSGT sprendimu, vykdoma Ukrainos rytinėje dalyje.

O. Turčynovas: Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sekmadienį apkaltino Rusiją pradėjus karą prieš jo šalį rytiniame regione, kur aktyviai veikia prorusiški separatistai, ir paskelbė apie pradėtą „didelio masto antiteroristinę operaciją“, kuri nusinešė jau bent dvi žmonių gyvybes.

Rusijos tarnybos Ukrainoje valdo ne tik separatistus, bet ir milicininkus? 

Donecko srityje jėgos struktūrų atstovai sabotuoja pasipriešinimą separatistams.

Apie tai savo paskyroje „Facebook“ pranešė organizacijos „Informacinis pasipriešinimas“ vadovas, žurnalistas Dmitrijus Tymčukas.

„Kiek anksčiau mes, grupė „Informacinis pasipriešinimas“, vertinome, kad valdžiai lojalių Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų dalis Donecko srityje siekia 30 proc. (atitinkamai, likę 70 proc. – sabotuotojai ar ekstremistų šalininkai). Šiuo momentu darome išvadą, kad mūsų pateiktas valdžiai lojalių teisėsaugininkų skaičius buvo užkeltas“, - rašė jis.

D. Tymčuko teigimu, vietos jėgos struktūrų pareigūnai sabotuoja pasipriešinimą separatistams.

„Šiandien gavome informacijos apie tai, jog kai kurie separatistų grupių lyderiai savo pavaldiniams davė nurodymus nešaudyti į vietos milicininkus – neva tai „savi“. Mūsų duomenimis, „apdorodama“ milicininkus, Rusijos specialiųjų tarnybų agentūra ir ekstremistai naudojasi tuo faktu, kad ukrainiečių milicininko atlyginimas siekia 300 dolerių per mėnesį, o kaimyninėje Rostovo srityje eilinis rusų policininkas gauna 1200 dolerių. Tuo ir pasiekiamas išdavikų troškimas tapti „Rusijos dalimi“, - skelbė Popovas.

„Informacinio pasipriešinimo“ lyderis griežtai sukritikavo jėgos struktūrų atstovų veiksmus Slavianske.

„To, kas šiandien garsiai buvo įvardyta „antiteroristine operacija“ Slavianske, nebuvo. Nebuvo imtasi kovos su terorizmu priemonių, kurios būtų vieningos pagal savo tikslą ir sumanymą. Jėgos struktūrų pareigūnai greičiau surengė žvalgybą, nusipelnančią labai kritiško įvertinimo“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1342)