Prieš šį posėdį atskirai buvo susitikę JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. Kiek vėliau jie susėdo kalbėtis su arabų šalių lyderiais, Europos Sąjungos atstovais bei ES narių vadovais, kad nutartų dėl JT leistų veiksmų prieš Libijos valdantįjį režimą.

N.Sarkozy, kuris anksčiau aktyviai pasisakė už aktyvius veiksmus Libijoje, turinčius sustabdyti M.Gaddafi puolimą prieš sukilėlių pajėgas, ketina susitikti su žiniasklaida apie 15 val. 30 min. (16 val. 30 min.), pasibaigus vėlesniam pasitarimui, kuriame taip pat dalyvaus Arabų Lygos ir Afrikos Sąjungos atstovai.

Pareiškimus turėtų paskelbti taip pat H.Clinton, D.Cameronas, A.Merkel.

Pasak agentūros "Reuters" šaltinio, karinė operacija, kurioje dalyvaus Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir JAV pajėgos, gali prasidėti tuoj po viršūnių pasitarimo. Pažymima, kad JAV turėtų prisidėti kiek vėliau, o arabų šalys karinių veiksmų prieš M.Gaddafį gali imtis dar vėliau.

"Smūgiai gali prasidėti apie 15 ar 16 valandą (16 ar 17 val. Lietuvos laiku)", - sakė vienas šaltinių, pažymėjęs, kad M.Gaddafio pajėgų puolimas Bengazyje privertė Vakarus veikti sparčiau.

M.Gaddafi pajėgos tebeartėja prie antrojo didžiausio Libijos miesto, turinčio 670 tūkst. gyventojų; šiais veiksmais tikriausiai siekiama aplenkti Vakarų šalių karinę intervenciją, kuri, pasak diplomatų, prasidės tik po derybų Paryžiuje.

Anksčiau šeštadienį 28 NATO šalių ambasadoriai susitiko Briuselyje tartis dėl galimo Aljanso dalyvavimo, užtikrinant neskraidymo zoną Libijoje, tačiau joks sprendimas nebuvo priimtas.

Vienas NATO diplomatas sakė, kad ši sesija buvo atidėta, laukiant susitikimo Paryžiuje baigties.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją